IBPS RRB Office Assistant Exam GA Questions asked in Morning and Evening Shift 19-09-2015

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Hello readers.

IBPS (Institute for Banking Personnel Selection) conducted online examination for the post of Office Assistants in Regional Rural Banks today (19 Sept, 2015) in both morning and evening shifts. Candidates who appeared in today’s exam can check some General Awareness questions asked in today’s exam in both shifts. IBPS is conducting RRB Office assistants online examination tomorrow also. So, candidates who are going to appear in examination tomorrow can check the pattern and type of questions asked in today’s paper. By this web page you can check Seat allotment 2018 as well as previous year question paper.

Here we are providing you some questions asked in IBPS RRB Office Assistant exams. Check below questions and prepare for your upcoming IBPS RRB Assistant exams.

  1. Who wrote the book “Five Year Old Billionaire”?   Ans: Onkar Kishan Khullar
  2. What is the full form of MSME?  Ans: Ministry of Micro Small and Medium Enterprises
  3. Which day is announced as National Handloom Day?  Ans: August 7
  4. Who is the chairman of India Oscar Jury? Ans: Amol Palekar
  5. When was Hindi adopted as the official language of Constituent assembly? Ans: September 14, 1949
  6. Federal Reserve Bank is the central bank of which country? Ans: United States
  7. What is the currency of Greece? Ans: Euro
  8. What is the present CRR (Cash Reserve Ratio)? ANs: 4%
  9. The Bureau of Indian Standards (BIS) is the national Standards Body of India working under the aegis of Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Government of India. Headquarters of BIS are located in which city? Ans: New Delhi
  10. Tata conglomerate, has acquired a stake in which of the chinese company? Ans. Xiaomi Technologies
  11. Which country celebrated it’s 50th Independence Day on Aug 9? Ans: Singapore
  12. Which is the first Zero-Carbon planned city in the world? Where is it located? Ans: Masdar City, United Arab Emirates
  13. Who is the father of Indian Constitution? Ans: Dr. B.R. Ambedkar
  14. What does SIDBI stands for? Ans: Small Industries Development Bank of India
  15. “Tunnel of Time” is an autobiography of Indian cartoonist. Who is that cartoonist? Ans: R. K. Laxman
  16. At least 29 people were killed and over 60 injured in a stampede during the Mahapushkaram, a Hindu religious bathing festival on the Godavari river bank. Where is this place located? Ans: Andhra Pradesh
  17. Where is Karbonn Mobile Manufacturing plant located? Ans: Noida, U.P.
  18. After how much time deposit accounts become unclaimed? Ans: 10 years
  19. Where is Netravali Wildlife Sanctuary located? Ans: Goa, India
  20. Which city will host 2022 Winter Olympics? Ans: Beijing, China
  21. Which article of Indian Constitution is related to Abolition of titles? Ans. Article 18

These are some questions asked in today’s paper. We will update more questions from later shift. You can check more questions from previous papers asked in IBPS RRB PO Exam 2015 and other IBPS Exams.

IBPS RRB Office Assistants Exam Review and Analysis: Morning Shift Sept 19

IBPS RRB PO Questions asked on Sept 13 Morning Shift, Review and Analysis

RRB PO GA Questions asked on 13 sept Evening Shift

Current affairs for bank,SSC,SBI and IBPS exam- daily GK update 8 and 9 April 2015

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Current affairs of 8 and 9 April 2015:

current affairs for bank exam, current affars for ibps clerk exam, current affairs for sbi po exam,current affairs 2015, current affairs pdf download, latest news, Current affairs for SBI associated clerk exam 2015, weekly current affairs pdf, Current affairs free pdf download 2015, current affairs of 8 April 2015, current affairs of 9 april 2015, National and international news , daily GK update, Current affairs quiz 2015, current affairs quiz of 9 April 2015, current affairs quiz 8 April 2015, current affairs online quiz 2015, current affairs question and answer, current affair 2014-15 download, current news , current affairs 2015, current affairs question and answer in hindi, current affairs question and answer in English , current affairs question pdf download, current affairs question and answer april 2015, current affairs pdf free download, world current affairs , current affairs in hindi 2015, current affairs question , current affairs of 8 april 2015 pdf download, current affairs of 9 April 2015 pdf download, current affairs for insurance exam 2015, current affairs for oriental insurance exam 2015, current affairs of April 2015 pdf download, current affairs pdf download

1.Recently which state cricket team has won Syed Mushtaq Ali T20 Trophy on 7 April 2015?

Answer – Gujarat

2.Who has been newly appointed as Director of ISRO satellite center (ISRO) on 7 April 2015?

Answer –Mayilsamy Annaduari

3.Recently prime Minister of India launched new scheme under PM Jan Dhan yojna to fund small entrepreneurs. Name of the scheme?

Answer –Mudra  Bank

4.Recently Prime minster has visited Germany. Name of the president of Germany?

Answer –Angela merkel

5.Name of the prime minster of Canada. Recently prime minister of India has been visited this country?

Answer –Stephen Harpher

6.Recently who has been appointed as CMD of TIL limited company on 7 April 2015?

Answer –Sumit Mazumder

7.Who has been become president designate of CII for 2015-16?

Answer –Naushad Forbes

8.What is full form of CII?

Answer –Confederation of Indian Industry

9.Recently Sri Lanka’s cricketer has named as Wisden Cricketer of the year 2014? Name of the Sri Lanka’s cricketer?

Answer-Kumar Sangarkara

10.Recently who has been elected as new chairman of NASSCOM For 2015-16?

Answer –BVR mohan Reddy

11.Recently name of the First US state which has  become banned Abrortion procedure?

Answer –Kansas

12.Recently PCI President has suspended mismanagement of 15th National Para athletics Championship on 7th April 2015. Name of the suspended PCI president?

Answer –Rajesh tomar

13.Recently CII has signed an agreement with EBRD. What is full form EBRD?

Answer –European Bank for Reconstruction and development

14.Recently who has been appointed as new Chief election commission of India?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Answer – Dr. Nasim Zaldi

15.Recently which company has been acquired a free recharge a mobile truncation platform?

Answer- Snapdeal

16.Recently two legends have been awarded with Padam Vibhushan second civilian highest award?

Answer –Amitabh bachchan and karim Aga khan

17.Recently Sim Bhullar became the first player of Indian Descent to play in the high profile. He is related to which sports?

Answer –basketball

18.Recently in news Legendary D jayakanthan was died on 8 April 2015. He was related to which field?

Answer –famous Tamil Writer

19.Recently government of India has been decided to rename of E-Visa scheme?

Answer- Visa online

20.Who has named as “Retails banker of the year in Middle East”?

Answer-Suvo sanakr

21.Recently EM Hanifa was passed away on 8 April 2015. He was related to which field?

Answer –  Veteran Singer

22.What was them of the World Health day 2015?

Answer –Form Farm to Plate, Make food safe

23.Who has been appointed as new chief justice of Chattisgarh state?

Answer –Navin Sinha

24.What was the main aim of Operation rahat launch mission?

Answer –Evacuating Indians From Yemen

25.Recently NASA has been successfully launched Revel most powerful Rocket on 8 April 2015? Name of the rocket?

Answer –SLS-Space launch system

26.How much percentage FDI cap in Insurance sector has been increased by?

Answer -23%

27.Name of the two legends are conferred with Sahitya Shiromani Samman of uttar Pradesh on 8th April 2015?

Answer –Gopaldas neeraj and uday Pratap Singh

Click here to check current affairs of 6 and 7 April 2015

Current affairs of January moth 2015 

Current Affairs for SBI IBPS PO CLERK Exam -Daily Gk Update 13 And 14 January 2015

Hello friends, now here we are discuss about current affairs of January month 2015.we hope you read our previous article about current affairs of 11 and 12 January 2015.Why current affairs question necessary in bank exam ?As you know that current affairs is not necessary for  any exam .current affairs is keeping up to date you. Current affairs plays very important role in bank exam. Almost 10 to 15 questions asked in any bank exam, ssc, railways, and any government exam. Now days in every school conduct separate lecture of current affairs. Basically current affairs tell us about what is going on world.

current_affairs

Now day’s current affairs section most important role plays in written exam as well as interview session. Many student scare about current affairs section but as you know that this section is very easy even less time consuming. Current affairs are very important role plays in student life if they want to give any competitive exam. Basically latest current affairs asked in any exam so We are going to discuss about latest current affairs topics are include like national news , international news, sports news , books and author, important person in news, obituary, and banking news etc.

We are advised to all of reader those are preparing for bank exam, ssc, railways, and any government exam regularly visit this site .We are daily GK update in quiz format and full study material asked in bank exam like quantitative aptitude, Reasoning, general English, General Knowledge, pervious year question paper/sample paper/model paper and news about latest banking vacancy etc.

Current Affiars of 13 and 14 January 2015:

1. Recently, who has awarded by FIFA d’Or Award 2014?

Answer-Cristiano Ronaldo

2.Recently, who was named as new chairman of ISRO Organization?

Answer- Alur Seelin Kiran Kumar

3.Recently, Online Visa Pilot Programme for Indian business and tourism visitor launched by which Country?

Answer-Australia

4.Who was appointed as new chairman of BAE System India private limited company ?

Answer-Deepak Parekh

5.Who was named as governor of the year award for 2015?

Answer-Raghuram Rajan

6.Recently, which organization was named as space pioneer award for 2015?

Answer-ISRO Mars Orbiter Mission Team

7.Recently, India’s first CNG Powered train inaugurated by railways minister suresh parbhu at started which zone ?

Answer-Rawari-Rothak Line north zone

8.Recently, India’s first district to be linked to national optic Fiber Network (NOFN), the ambitious project to offer high-speed  board casting in all the village in the India name of the district ?

Answer-Idukki

9.National youth day celebrated on 12 January 2015 in India remember the birth anniversary of which Indian Leader?

Answer-Swami Vivekananda

10.Recently, the chairman of Forward Market Commission (FMC) is three month extensions on 12 January 2015. Where is headquarter of Forward Market Commission (FMC)?

Answer-Mumbai

11.Recently,Union minister of water resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti inaugurated this week as India water week 2015 at vigyan Bhawan ?What is Theme of five day water week ?

Answer-Water management for Sustainable Development

12.Who is Chief Minister of Gujarat?

Answer- Anandiben Patel

13.Recently, which state government has announced a cash reward of 50 thousand rupees to couple opting for inter-caste marriage?

Answer-Bihar government

14.Who was appointed as new chief justice of Bangladesh?

Answer-S K Sinha

15.Recently, who has named as best goal award of 2014?

Answer-James Rodriguez

16.Who was appointed as new vice chairman of NITI Ayog?

Answer-Arvind Panagariya

17.Recently, 13th Pravasi  Bhartiya  Diwas 2015 celebrated on 9th January 2015 at Gujarat .What was theme of the Pravai Bhartiya diwas 2015?

Answer-Bharat Ko Jano And Bharat Ko Mano

18.Name of the countries will be hosting upcoming ICC World Cup 2015?

Answer-Australia and New Zealand

19.Recently, Which Indian company has been owned the US Based Food Portal urbanspoon?

Answer-Zomato

20.Name Of the Flock Dance of Asam ?

Answer-Bihu

21.Name of the Capital of Nepal?

Answer-Kathmandu

22.Recently, Anirban Lahiri Voted Asian tour’s 2014 players is the Player of the year .he is related to which sports?

Answer-Golf

23.Name of the Indian Group, recently Goa government has extended the ban for next 6 month and operate in the state?

Answer-Shri Ram Sen

24.How much amount of money is attracted by the vibrant Gujarat Summite?

Answer-25 Lakh Cr

25.Recently, Which cricket team become has recorded highest run chase in T-20 game ?

Answer-West Indies

26.Who was won the Brisbane International Tennis 2015 title held on 9 January 2015?

Answer-Maria Sharapova

27.Recently Vasant gowarikar was died .He was related to which field?

Answer-Space Scientist

28.Recently, the metrological satellite, Fengyun-II was successfully launched by which country?

Answer-China

29.Name of the world’s first mangrove zoo is situated to which state in India?

Answer-West Bengal

30.Name of the world’s youngest billionaire after replacing Facebook co-founder Dustin Moskovitz ?

Answer-Kei Perenna, China

31.Which of the country to produce the health-rich purple tea as of now?

Answer-Kenya

32.Recently, Sanskrti Scholar was Conferred the sahitya Akademi award 2014 for his “Kanakalochanaha” collection short stories .Name of the sanskrti scholar?

Answer-Prabhu Nath Dwivedi

33.Who was resigned as Union Public Service Commission (UPSC) Member on 14th January 2015 ?

Answer-Former CBI Chief A.P Singh

34.Recently, the chairman of Defence Research and Development organization (DRDO) has resigned on 14th January 2015 .Name of the DRDO Chairman?

Answer-Avinash Chandra

 35.Recently, In the News Flight Search Tool launched by Google on 13th January 2015 in which Country?

Answer-India

36.Who was sets world record in Antarctic Ocean by swimming 1.4 miles in 52 mints?

Answer-Bhakti Sharma

37.Who was appointed as new CMD of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) On 14th January 2015?

Answer- Anupam Shrivastava

38.Who was appointed as new secretary and chief of the ISRO Organization?

Answer- A S Kiran Kumar

39.Name of the companies have signed a MoU to Build the PV manufacturing facility in Gujarat?

Answer-Adani and Edison Inc

40.Recently, Reserve Bank of India (RBI) has signed MoU for co-operation in central banking with organization?

Answer-European Central Bank

41.Who was appointed as new Chief Election commissioner of India on 14th January 2015?

Answer-H.S.Brahma

42.Recently, in news Italy president has been resigned on 14th January 2015?

Answer-Giorgio Napolitano

43.Who was named as the Director General Air Operation (DGAO) in the Indian Air Force on 14th January 2015?

Answer-Anil Khosla

44.Recently, who has been received Central Bank of the year award 2015?

Answer-Reserve bank of New Zealand

45.Recently, India and which country signed MoU for Skills and Infrastructure development in Sports on 14th January 2015?

Answer-Australia

Current Affairs For Bank Exam – Daily GK Update 11 and 12 January 2015 Pdf Download

Hello bankers  aspirant, now day’s current affair topic is mandatory at least 10-12 question asked in any exam like bank , ssc, other civil service exam .we know, many students are reading  newspapers daily, daily watch news channels  but many students  can get bored when they  read  whole newspaper  daily, news channel and not to mention immense waste of time .Yes  we agree to this point because we also get  bored when finished with the whole thing , we are not able decide which topics are important and which ones are not .therefore there are Many advantages of reading  daily current affairs like no need to go through whole newspaper and we know that in competitive exam current affairs is asked in multiple choice question format .So We are sharing current affairs of 11 and 12 January 2015 in multiple choice format. So you can easily understand.

CURRENT AFFAIRS OF 11 AND 12 JANUARY 2015:

Current-Affairs

1.Recently, East Turkestan Islamic movement (ETIM) is an Islamic terrorist group founded by which militants in china?

Answer-Uyghur Militants

2.Recently, The book Name “Born Again on the mountain “is authored by ________?

Answer-Arunima  Sinha3.

3.Which of the first state to sign MoU (Memorandum of Understanding) with sustainable energy for all (SE4ALL) with the United Nations?

Answer-Gujrat

4.Recently, who has been awarded by Pravasi Bharatiya Award 2014?

Answer-Satya  Nadella

5.The term “Celtic Tiger” is basically used to describe the economy. Which of country used this term for describe the economy?

Answer-Ireland

6.Which country has been the world’s largest and most valuable tar oil sands deposit?

Answer-Canada

7.Recently, who was appointed as DGP of Megahalaya?

Answer-Rajiv Mehta

8.Recently, Perin Romesh Chnadra was Passed away on 10 January 2015.He was related to which field?

Answer-Freedom Fighter and All India peace & Solidarity Organization (AIPSO)

9.Recently, united nation Organization Secretary is on visiting to India for 4 days. Who is UN Secretary?

Answer-Ban –Ki-Moon

10.Who has been Won Vikram Sarabhai Memorial Award 2015?

Answer-MYS Prasad

11.Recently, Kerstin Anita Marianne Ekberg was passed away on 10 January 2015. She was related to which field?

Answer-Swedish Actress

12.Name of the Pakistan cricketer recently announced for his retirement?

Answer-Misbah –Ul-Haq

13.Recently, Gujarat’s first 10MW solar power plant inaugurated by UN secretary Ban-Ki-Moon.It is situated which river?

Answer-Narmada River cannel

14.Who was won national junior snooker title at the BRC?

Answer-Avinash Kumar

15.Recently, who has won his 1000th ATP title at Brisbane?

Answer-Roger Federer

16.Recently, many awards winning Robert Stone was passed away in Florida on 10th January 2015.He were related to which field?

Answer-Novelist

17.Recently, the government of India launched “Parkash Path” is related to __________?

Answer-LED bulb Distribution

18.What is Full Form of UMPP___________?

Answer-Ultra Mega power Project

19.Name of the team has been retained the iconic Reliance ICC Test championship mace?

Answer –South Africa

20.Who has won the men’s single title of the Chennai open on 10 January 15, 2015?

Answer-Stanislas Wawrinka

21.Who has been sworn as a new governor of Mizoram?

Answer-Aziz Qureshi

22.Who is the director general of World Trade Organization (WTO)?

Answer-Robert Azevedo

23.Who was appointed as new CEO of Vistara airline?

Answer-Phee Teik Yeoh

24.Recently, The World bank was observed economics growth of India in 2015.What was observed economics growth of India?

Answer-6.4%

25.Who has been appointed as new President of Oracle Corporation?

Answer-Thomas Kuria

26.Which team has won the federation cup football tournament 2015 in Goa?

Answer-Bengaluru FC

27.Recently, Which DTH Company introduces India’s first 4K setup Box providing four times the pixel signal to a television?

Answer-Tata Sky

28.What is Full form Of NITI___________?

Answer-National Institution of Transforming India

29.What is Stand DELP________?

Answer-Domestic Efficient Lighting Programme

30.Stand of IUCAW?

Answer-Investigation Units on crime Against Women

31.Recently, Which first state became to have first High speed rural broadband network?

Answer-Kerala

32.Who has been appointed as new first female president of Croatia?

Answer-Kolinda Grabar Kitarovic

 33.Name of the First chairperson of the National Commission of women ?

Answer-Jayanti Patnaik

34.Name of the India’s longest river?

Answer-Ganga

35.Name of the India’s State is also known as agriculture epitome?

Answer-Uttar Pradesh

36.Name of the bank opened its first branch in the present day in Lahore Pakistan in 1895?

Answer- Punjab National Bank of India

37.Which day was observed as national youth day?

Answer-12 January 2015

38.Recently, which country hosted International Anti –terror summit it was held on 18th February 15, 2015?

Answer-US

39.Recently, National Award winner V.B Rajendra Prasad has died .He was also known as________?

Answer-Tollywood producer and director

40.What is Full Form of PNG?

Answer- Portable network Graphic

41.Recently In news 47 migratory birds were found dead in sultanpur national park on 11 January 15, 2015. This park is located in which state?

Answer- Gurgaon, Haryana

42.Recently, who has been appointed as new chief justice of Bangladesh?

Answer- Surendra Kumar Sinha.  He is first non-Muslim chief justice of Bangladesh

43.Recently, who has awarded by   top honors at the Golden Globe Award?

Answer-Richard  LinKlater

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATERIAL

CLICK HERE TO READ CURRENT AFFAIRS JANUARY 2015 

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM- DAILY GK UPDATE 9 AND 10 JANUARY 2015

Hello bankers herald reader, All of you know that current affairs part is mandatory in all of the competitive exam.so today we are discussing current affairs of national and international current update in question and answer format. Current affairs part is most important part in general studies paper as well as various exam like bank, railways, government exam etc.So friends we are sharing current affairs 9 and 10 January 2015, we are covered all of topic asked in bank exam like international update, national update, sports update, politics update etc.

current-affairs-500x500

 CURRENT AFFAIRS OF 9 AND 10 JANUARY MONTH 2015:

1.Which Novel ________on 8 Oscar awards winning film Slumdog Millionaire is based,was authored by Vikas Swarup?

Answer-Q &A

2.The Minimum age limit to become the governor of state in India?

Answer-35 years

3.Who was wrote Bangladesh’s nation anthem “Amar Shonar Bangla?

Answer-Rabindranath Tagore

4.The national motto of India “Satameva Jayte ” has been taken from which Upanishad ?

Answer-Mundaka

5.Who was appointed as new Prime minister of Sri lanka?

Answer-Ranil Wickramainghe

6.Recently which airline the first flew from Delhi to Mumbai today, over 6 decade after Tata Airline was rechristened as Air India and eventually nationalized in 1950s?

Answer-Vistara

7.Recently, Which movie nominated for BAFTA 2015 under non English best film category ?

Answer-The LunchBox

8. Book “The Indian Parliament -A Critical Appraisal” written by___________?

Answer-Sudha Pai and Avinash Kumar

9. Recently,Who has been launched the Delhi City’s first Public Bicycle sharing scheme on 8th January 2015?

Answer-Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)

10.What is name of the British hate preacher gets life imprisonment in United state on Jan 2015?

Answer-Abu Hamza

11.Name of the insurance company would soon insure about 1/3 of India’s population by partnering with prime minister’s Jan dhan Yojana ?

Answer-Life Insurance Corporation (LIC)

12.Recently Vibrant Gujarat Summit will be held in Gujarat from______ ?

Answer-11 to 13 January 2015 . Its seventh summit

13.Which Indian space agency is all set to launch IRNSS 1D in March this year and the agency has planed to seven satellites in IRNSS series to start India’s own navigation system?

Answer-ISRO

14.Recently, Government has been announced to continue subsidy on fertilizer , the government provides urea to farmer at a fixed subsidized MRP _____Per tone?

Answer-Rs,5360/-

15.Recently Government has decide January 13 to 17 was observed as across the districts in the country?

Answer-Water week

16.What is name of the winter storm  impacting the West Asia region with high wind speed bringing a bitter cold?

Answer-Huda

17.Recently RBI has been signed an information sharing agreement with banking and financial regulator FRB, OCC and FDIC . all of regulators  belong to which country?

Answer-US

18.Recently, Who was awarded as a state Preeminent Science an Technology Award 2014?

Answer-Chinese Physicist Yu Min

19.Name of the campaign by which UK has been launched for Collaboration with Indian Companies ?

Answer-Great Collaboration

20.Name of the American state is related to Controversial Keystone pipeline ?

Answer-Nebraska

21.Recently, Which company launched “Quikr Nxt “scheme the instant message , Online classified Company to provide seamless transactions between user ?

Answer-Quikr

22.Recently, Who has became highest scorer of India in Australia as he broke the record of Rahul Dravid?

Answer-Virat Kohli

23. Recently ,  which aircraft DRDO Successfully tested an advance electronic warfare suite  on 10 January  2015?

Answer-Tejas -PV1

24.Which day was celebrated as “World Hindi day “?

Answer-10 December

25.Recently , Which team won Border -Gavaskar  Trophy 2014-15 ?

Answer-Australia

26.Recently, President President Pranab Mukherjee approved the recommendation of governor  of state Imposed President rule in , Which State?

Answer-Jammu and Kashmir

27 Recently, Which country became having largest refugee population under UNHCR’s mandate as report released on 9th January 2015?

Answer-Syria

28.Who won Brisbane International Title 2014?

Answer-Maria Sharapova

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM- 7 AND 8 JANUARY 2015

Hello bankers herald readers, Today here we are discussing about current affairs of January month 2015. Now days current affairs is commonly asked in all of competitive exam like IBPS , SBI, Railways, SSC, and any government exam. so friends we are sharing current affairs of 7 and 8 January month 2015. All of you know that at least 10-15 question asked in current update in bank exam. so advised to all of you regularly visit this site for study material for bank exam,ssc exam etc.

Current-Affairs-Question-Answers-MCQ-2014

[1].Recently In 7th January 2015 was  celebrated as 13th Pravasi  Bharatiya Divas in which state?

Answer-Gandhainagar , Gujrat

[2].What is the theme of the 13th Pravasi  Bharatiya divas celebrated on 7th January 2015?

Answer-100 year of Mahatma Gandhi’s return to India from south Africa

[3].Who was as chief guest of 13th Pravasi Bharatiya divas  celebrated on 7th January 2015?

Answer-President Of Guyana , Donald Ramotar

[4].Who was  appointed as new brad ambassador of AP health sector?

Answer- Amitabah Bachchan

[5].Recently , In news country’s first contact-less debit card and credit card launched by which bank ?

Answer-ICICI Bank

[6].Who was recently appointed as new speaker of Jharkhand assembly ?

Answer-Dinesh Oraon

[7].In which country “The strategic oil and gas bearing region called  Yamala Peninsula “located?

Answer-Russia

[8].Who has been become the first to make three test centuries in first three inning as a captain?

Answer -Virat Kohli

[9].What was the theme of the National Youth Festival-2015, Which started in Guwahati January 2015?

Answer-Youth for clean , green and Progressive India

[10].Recently, Teixobcatin In News , It Is _________?

Answer-A new Antibiotic

[11]. Who was elected as a new president of Srilanka?

Answer-Maithripla Sirisena

[12].Recently , In news the largest monolith of granite in the world called “EI Capitan is situated in which country?

Answer-USA

[13].Who is appointed as new U.N under-secretary-general?

Answer-Atul Khare

[14].Who was appointed as a Chief Executive officer of NITI Ayoug by the Union government on 6 January 2015?

Answer-Sindhushree Khullar

[15].Whose name was declared as the 19th  governor of Meghalaya on 6 January 2015?

Answer-Keshari Nath Tripathi

[16].Recently, Which state won the men’s and women’s title of senior basketball championship 2014-15?

Answer-Uttarkhand (Men’s) and Chattisgarh (Women’s)

[17].The 12th Pravasi Bharatiya Divas was held at which state_______?

Answer- Delhi

[18]. Who was as chief guest of 12th Pravasi Bharatiya Divas 2014?

Answer-Datuk seri G Palanival(Malaysian minister of natural Resources and Environment)

[19].Who was appointed as the state secretary of Odisha -unit of communist party of India?

Answer-Ali Kishor patnaik

[20].Recently, In news NASA Scientist announce discover of how many new planet outside solar system, close to finding earth’s twin ?

Answer-8

[21].Which company achieved the milestone of producing 50 lac vehicle on 7 January 2015?

Answer-Mahindra&Mahindra

[22].Who was resigned as MD and CEO of Axis Capital Limited ?

Answer-Nilesh Shah

[23].Recently , Who was took over the charge of CMD of heavy Engineering Corporation ?

Answer-Avijit Ghosh

[24].Recently, Which scheme to attract students towards Science and Mathematics?

Answer-Rashtriya Avishkar Abhiyan

[25].The world Bridge championship 2015 will be held on which country?

Answer-India

[26]. Recently , The Unemployment rate in India rises _____in 2013-14?

Answer-4.9%

[27]. Who was won chennai International open Grandmaster chess title on 6th January 2015?

Answer-Popov Ivan (Russia)

[28].Which news paper of France came under attack by gunmen on 7th January 2015 , the chief editor of news paper stephane Charbonnier died?

Answer-Charlie Hebdo

[29].Recently, Which first online bank of china launched by Tencent Holding to promote the small business?

Answer-We bank

[30].How much percentage increase in the revenue earning of Indian Railways for the first 9 months of year 2015?

Answer-12.57%

[31].Who was  appointed as new President of Mali on 8th January 2015?

Answer-Modibo Keita

[32].Which airline declared as world safest airline by AirlineRating.com name of airline ?

Answer- Austrilia’s Quants

[33].Who was  named of as new Haryana DGP?

Answer-YP Singhal

[34]. 8 January 2015 Prime Minister Narendra modi inaugurated “Dandi Kutir” museum located in which state?

Answer-Gandhinagar, Gujrat

[35].Recently , “The Interview”was at the center of a controversy .that movie associated with________?

Answer-North Korean leader Kim Jong-Un

[36].Who is the present chairman of the Intergovernmental Panel on climate Change(IPCC)?

Answer-RK Pachauri

[37].Who was the winner of seventh edition of India’s national spell bee the classmate spell bee completion 2014?

Answer-Malvika Deepak

[38].Who is the present chairman of the industry body FICCI ?

Answer-Jyotsna Suri

CLICK HERE TO CURRENT AFFAIRS JANUARY MONTH 2015

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM-4,5 AND 6 JANUARY 2015

Hello bankers herald reader, Today we are going to talk about current affairs asked in various competitive exam like bank,railways and other exam. we are sharing current affairs of 4, 5 and 6 January  2015. This article will be include current affairs of 4,5 and 6 january 2015 . Many topics are  include like sports, recently appointed ,obituary, Important person in news , state  wise  news , national news and international news etc.

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM :

1. Who is appointed as new governor of Mizoram?

Answer-Aziz Qureshi

2 Recently , Who is taken charge as  full time chairman and managing director of Coal India Limited(CIL)?

Answer-Sutirtha Bhattacharya

3.Who is appointed as new Vice-chairman of National institutional of transforming India (NITI) Ayoug?

Answer-Arvind Pangariya

Other appointed of NITI Ayoug

    FULL time member

  •  V.K .Saraswat-Former Secretary Defense R&D
  • Bibek Debroy- Economist

4.Recently , Which country  will be hostedInternational Hindi Conference 2015“?

Answer-New Jersey, united State in April 2015.

5.Recently, Who is appointed as new Ambassador of ” swachh Bharat”?

Answer-V.V.S Laxaman and SP Balasubrahmanyam

6.Recently, Sports Minister has been announced name for Padma Bhusan Award?

Answer-Saina Nehwal

7.How many Jharkhand villages identified under”Green India Mission”?

Answer- 18 villages

8.What is Full form of “IEPFA”?

Answer-Investor Education and Protection Fund Authority

9. Full form of “NFRA”?

Answer-National Financial Reporting Authority

10.Recently. Who is appointed as new Private Secretary of Defence minister?

Answer-P Krishnamurthy

11.Recently, In news Union Cabinet approved set-up India-based Neutrino Observatory in which state?

Answer- Tamil Nadu

12.Recently, Former minister of state for PWD was Passed away .Name of Former minister of state PWD ?

Answer-Ram Prasad Kamal

13. Recently , Prime minister of India on 3 January 2015 inaugurated the edition of the Indian Science Congress At Mumbai?

Answer-102nd

14.Who was appointed as new President of  Indian Newspaper Society (INS) on 2nd January 2015?

Answer-Kiran Bhai Vaddodaria

15.Recently, Reserve bank of India(RBI) deputy governor shyamala gopinath as a the non- executive chairperson of which bank?

Answer- HDFC Bank

16. Who was won ATP world Tennis Championship on 4 th January 2015?

Answer-Andy Murray

17.Who has been  became fastest  International  cricketer to 12000 run in Test cricket?

Answer-Kumar Sangarkara

18.Recently, In news Bharat Forge acquired Mecanique General Langroise the company of France for 90 crore . Who is  appointed as new chairman of Bharat Forge Company?

Answer- Baba Kalyani

19. In news Digital Project launched by ICICI Bank Limited.in which state digital project launched ?

Answer-Akodara,Gujarat

20.Recently, The Former Chairman of Indian Space Research Organization  was Passed away on 2 January 2015?

Answer- V.R.Gowarikar (He was also known as the ” Father of Monsoon Model”.

21.Who was appointed as a new prime Minister of Tunisia?

Answer-Habib Essid

22. Recently, In news  china launched official website for military weapons procurement on 4th January 2015? name of the website?

Answer-www.weain.mil.cn.

23.Who was won Chennai Open FIDE Rating Class Tournament on 3 January 2015?

Answer-O.T. Anil Kumar

24. Which country Celebrated  67th  Independence Day  on 4 January 2015?

Answer-Myanamar

25.Who was appointed as a new chief justice of Jammau & Kashmir

Answer-Mohammad  Yaqoob Mir

26.Who was resigned as a director general of sports authority of India (SAI) ?

Answer-Jiji Thomsan

27. Recently, In news prime Minister Narendra modi Launched National Programme  for ____________in new Delhi to reduce energy consumption.

Answer-LED based home Street Lighting

28.Recently , The Tamil Nadu Government launched new scheme ________?

Answer-Amma Cement

29.The 2 -day Bankers retreat -Gyan Sangam which conclude on 3 January 2015 was held in which city ?

Answer- PUNE

30.Recently , In New The Union Government approved raising its stake up to 51 percent in which financial institution make it government company?

Answer- IFSC (Industrial Financial Corporation of India)

31.Who was named as a Business Person Of the year 2014 ?

Answer- Google co founder larry page

32.Recently, Who was won National Sub-Junior Snooker Title 2015?

Answer-S Shrikrishna

33.Who was named as a new Maharashtra BJP Chief?

Answer-Raosaheb Patil Danve

34.Recently, Prime minister released a commemorative coin to mark the 175th birth Anniversary ____________of which leader?

Answer-Shri Jamsetji Tata (Founder of the Tata group)

35.Who is President of Guyana. He will visit India during the Pravasi Bharaitiya Divas 2015 and also will be chief guest at he Pravasi Bharaitiya Divas 2015?

Answer-Donald Rabindranauth Ramotor

36.Which of the cricketer would you associated the fashion Label WROGN?

Answer-Virat Kohili

37.Who was recently appointed CEO of DEN Networks?

Answer-Pradeep Parameswaran

38.In Which Website has rolled out its “While you were Away “recently?

Answer-Twitter

39.Who has been appointed as a new executive director and President of blue star?

Answer-B.Thiagarajan

CLICK HERE TO READ CURRENT AFFAIRS 1,2 AND 3RD JANUARY 2015

Current Affairs 30 to 5 december download

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM -1, 2 AND 3 JANUARY 2015

Hello friends,  Today We are sharing full Current affairs asked in different type of Competitive  exam like bank, SSC, Railway etc .Bankers herald team provide good collection of current Affairs like International, national, Sports, obituary,Newly appointments, person in  news , Scheme ,Committee,  RBI policy,Economy, state news etc,If you want to read in pdf daily update links are available below.

Current affairs for bank Exams :

1.Who is recently Appointed to Uttarakhand Governor ?

Answer-K.K.Paul

2.Which of the Following Company bags First key power project in Telgana?

Answer-BHEL Company

3.Recently,  Which company launched Co-branded Credit card emerged with UAE  first gulf Bank?

Answer-Life insurance Company Of India(LIC) international

4.Who is Appointed as new CMD of Indian Overseas bnak?

Answer-R.Koteeswaran

5.Who is Sworn as new Brazilian President?

answer-Dilma Rousself

6.Recently , Who is appointed as new chairman of Railways Board?

Answer-A.K Mital

7.Recently, Planning Commission replaced a new name? 

Answer: NITI AYOUG (National Institution for transforming INDIA AYOUG)

8.Recently,The “Union Water Resources Ministry ” launched invited to be adopted in every district of the country during India week  of  water?

Answer-Hamara Jal , Hamara jeewan

9.Recently, Indian  Space research Organization (ISRO)  chairperson was Retired , Who is Chair Person Of ISRO?

Answer-K.Radhakrishna

10.Who is Appointed as new secretary in the Minister of earth sciences?

Answer-Shailesh Nayak

11. Recently,Name of the mobile application launched by Home Minister Rajanatn singh ?

Answer-Himmat

12.Recently, Indian Government how many websites has been banned for jihadi Propaganda and Promoting Anti India news?

Answer-32 website

13.Recently , The famous Film Malayalam director was died on 29th December 2014 ?

Answer-Madhu Kaitapram

14.Who was the famous journalist of India died on 31st December 2014?

answer-Boobile George Verghese

15.Who was the first to win Consecutive Oscar Award died on 30th December 2014?

Answer- Mr.Luise Rainer

16.Recently , Sushma swaraj (External Affairs Minister) visited to which Country?

Answer-South Koerea

17.What is Full Form of “NJAC”?

Answer-National judicial Appointments Commission

18.Recently , The educationist, author and tallest figure in Muslim academia was died on 1st January 2015 ?

Answer- Saiyid Hamid

19.Who is Appointed as new director general of civil Aviation ?

Answer-M Sathiyavathy

20.Who is sworn as a new president of Tunisia?

Answer-Beji Caid Essebsi

21.Who is Sworn as new chairman of Airport authority of India?

Answer-R K Srivastav

22.Who has been Chosen as a Global Athlete ambassador for Right to Play?

Answer- Petra Kvitova

23.Recently , Indian -origin Awarded Knighthood as a part of Queen’s new years honours? Who is awarded ?

Answer-Nilesh Jayantial Samani

24.Recently, In news the flying snake of Sri Lanka was sighted in Seshachalam Biosphere reserve of Andhra Pradesh. What is name of snake?

Answer-Chrysopelea taprobanica

25.Recently, Who is Appointed as new MD and CEO of OBC bank?

Answer-Animesh Chauhan

26.Who is Appointed as  new MD and CEO Of Vijaya bank ?

Answer-Kishore kumar Sansi

27.Who is Appointed as new MD and CEO of  United bank of India ?

Answer-P.Srinivas

28.  How many days  completed India’s first inter-planetary Mission MOM or Mangalayan Around Mars?

Answer-100 days

29.Recently, Prime minister  Narendra Modi  Inaugurated 102 edition of the “Indian Science Congress” Hosted by the which university?

Answer-Mumbai university (Theme of this year’s-Science and technology For human Development)

30.Recently In news, As per the Statistics provided by Tigernet , the official data base of the National Tiger Conservation Authority.How many tiger were deaths in 2014?

Answer-66 tiger

31.Recently , Aamir khan’s “PK” Box office Collection beat ________record to become Bollywood’s No.one At Rs.285.37 cr?

Answer-Dhoom3

32.Who has been become a first cricketer to cross 5 million follower on twitter?

Answer-Virat Kohili

33.Recently In news, World’s smallest goanna Lizard species was discovered in which country?

Answer-Australia

34.Who is Indian-origin  re-appointed as a top ad-visor to president of Singapore Tony Tane ?

Answer-J.Y.Pillay

35.Recently, Former chairman of ISRO passed away .Who was Former chairman of ISRO?

Answer-V R Gowarikar

36.Recently, Minister of Sports Cleared the National boxing Federation replaced by new name?

Answer- Boxing India

37.Dr.Vasant Ranchod Gowarikar who died in Pune, Maharashtra Was belong to which field ?

Answer-Scientist

38.Who is the Author of “The dramatic Decade:the Indra Gandhi Years”?

Answer-Pranab Mukherjee

39.Kishan Vikash  Patra was launched on which year?

Answer-1st April 1988

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK STUDY MATERIAL