Current affairs for bank,SSC,SBI and IBPS exam- daily GK update 8 and 9 April 2015

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Current affairs of 8 and 9 April 2015:

current affairs for bank exam, current affars for ibps clerk exam, current affairs for sbi po exam,current affairs 2015, current affairs pdf download, latest news, Current affairs for SBI associated clerk exam 2015, weekly current affairs pdf, Current affairs free pdf download 2015, current affairs of 8 April 2015, current affairs of 9 april 2015, National and international news , daily GK update, Current affairs quiz 2015, current affairs quiz of 9 April 2015, current affairs quiz 8 April 2015, current affairs online quiz 2015, current affairs question and answer, current affair 2014-15 download, current news , current affairs 2015, current affairs question and answer in hindi, current affairs question and answer in English , current affairs question pdf download, current affairs question and answer april 2015, current affairs pdf free download, world current affairs , current affairs in hindi 2015, current affairs question , current affairs of 8 april 2015 pdf download, current affairs of 9 April 2015 pdf download, current affairs for insurance exam 2015, current affairs for oriental insurance exam 2015, current affairs of April 2015 pdf download, current affairs pdf download

1.Recently which state cricket team has won Syed Mushtaq Ali T20 Trophy on 7 April 2015?

Answer – Gujarat

2.Who has been newly appointed as Director of ISRO satellite center (ISRO) on 7 April 2015?

Answer –Mayilsamy Annaduari

3.Recently prime Minister of India launched new scheme under PM Jan Dhan yojna to fund small entrepreneurs. Name of the scheme?

Answer –Mudra  Bank

4.Recently Prime minster has visited Germany. Name of the president of Germany?

Answer –Angela merkel

5.Name of the prime minster of Canada. Recently prime minister of India has been visited this country?

Answer –Stephen Harpher

6.Recently who has been appointed as CMD of TIL limited company on 7 April 2015?

Answer –Sumit Mazumder

7.Who has been become president designate of CII for 2015-16?

Answer –Naushad Forbes

8.What is full form of CII?

Answer –Confederation of Indian Industry

9.Recently Sri Lanka’s cricketer has named as Wisden Cricketer of the year 2014? Name of the Sri Lanka’s cricketer?

Answer-Kumar Sangarkara

10.Recently who has been elected as new chairman of NASSCOM For 2015-16?

Answer –BVR mohan Reddy

11.Recently name of the First US state which has  become banned Abrortion procedure?

Answer –Kansas

12.Recently PCI President has suspended mismanagement of 15th National Para athletics Championship on 7th April 2015. Name of the suspended PCI president?

Answer –Rajesh tomar

13.Recently CII has signed an agreement with EBRD. What is full form EBRD?

Answer –European Bank for Reconstruction and development

14.Recently who has been appointed as new Chief election commission of India?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Answer – Dr. Nasim Zaldi

15.Recently which company has been acquired a free recharge a mobile truncation platform?

Answer- Snapdeal

16.Recently two legends have been awarded with Padam Vibhushan second civilian highest award?

Answer –Amitabh bachchan and karim Aga khan

17.Recently Sim Bhullar became the first player of Indian Descent to play in the high profile. He is related to which sports?

Answer –basketball

18.Recently in news Legendary D jayakanthan was died on 8 April 2015. He was related to which field?

Answer –famous Tamil Writer

19.Recently government of India has been decided to rename of E-Visa scheme?

Answer- Visa online

20.Who has named as “Retails banker of the year in Middle East”?

Answer-Suvo sanakr

21.Recently EM Hanifa was passed away on 8 April 2015. He was related to which field?

Answer –  Veteran Singer

22.What was them of the World Health day 2015?

Answer –Form Farm to Plate, Make food safe

23.Who has been appointed as new chief justice of Chattisgarh state?

Answer –Navin Sinha

24.What was the main aim of Operation rahat launch mission?

Answer –Evacuating Indians From Yemen

25.Recently NASA has been successfully launched Revel most powerful Rocket on 8 April 2015? Name of the rocket?

Answer –SLS-Space launch system

26.How much percentage FDI cap in Insurance sector has been increased by?

Answer -23%

27.Name of the two legends are conferred with Sahitya Shiromani Samman of uttar Pradesh on 8th April 2015?

Answer –Gopaldas neeraj and uday Pratap Singh

Click here to check current affairs of 6 and 7 April 2015

Current affairs of January moth 2015 

Current affairs for SBI IBPS SSC RRC – Latest GK update 6 and 7 April 2015

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Hello friends. How are you? Now here we are sharing current affairs of April 2015.Current affairs is most important role plays in any competitive exam like ssc, bank and any civil exam. So those students are preparing for government exam must check this article here we are discussing about current affairs in full details. Today we are going to talking about latest happening in 6 and 7 April 2015 including national news, international news, sports current affairs, newly appointed, obituary and important date.

So we advised to the entire aspirant who is preparation for civil service exam must read this article.

Current affairs for SBI, IBPS, SSC, RRC –GK Update 6 and 7th April 2015:

  • Current affairs of 6th April 2015 – Latest GK update: here we are providing in question answer format so you are easily understand.

1.Recently Dena bank has been tied up for insurance on Aadhar linked Saving account which insurance company?

Answer- Life Insurance Company (LIC)

2.Recently which company has shut website from May 1 2015 but only mobile application available?

Answer – Myntra Company

3.Recently prime minister of India narendra modi has been released —————-to monitor pollution level in 10 cities?

Answer – national air quality index

4.Which country will host fifth meeting of SAARAC health ministers?

Answer – India

5.Recently who has been appointed as new director of ISRO Satellites?

Answer –M Annaduari

6.Recently who has been appointed as IPL Governing council chairman?

Answer –Rajeev Shukla

7.Who has been appointed as new prime minister of Peru on 5 April 2015?

Answer –Pedro Alvaro cateriano Bellido

8.Who has been won Miami open 2015 Women’s doubles title on 5 April 2015?

Answer – sania mirza and Martina Hingis

9.Recently who was won 2015 Miami open men’s single title on 5 April 2015?

Answer –Novak Djokovic

10.Who has been won 2015 Miami open women’s single title on 5 April 2015?

Answer-Serena Williams

11.Recently Name of the Indian grandmaster won bronze model in World women chess championship?

Answer –Harika

12.Recently name of the Indian airport has been won golden Peacock national quality award 2015?

Answer- Delhi International airport

13.Name of the Indian origin students has won Major Physics prize on 5 April 2015?

Answer -15 years old Pratap Singh

14.Who has been sworn as new 16th governor of Mizoram?

Answer –Keshari nath tripathi

15.Recently which bank has lead top list with highest NPAs?

Answer – Central bank of India

16.Recently Mission Indradhanush started in which state for immunise all the children of the state?

Answer – Uttar Pradesh

17.Recently Mufti Mohammad Sayeed Inaugurated asia’s largest garden in Jammu and Kashmir on 5 April 2015. Name of the garden?

Answer- Tupali

18.Which day was observed as world health day?

Answer – 7th April 2105

19.Recently name of the endangered species of plan discovered by scientist from western ghats on 6 April 2015?

Answer – Oldenlandia dineshi

20.What is full form of DGCEI?

Answer –Directorate general of central Excise Intelligence

21.Recently Google signed partnership with which company for digital indian project on 5 April 2015?

Answer –Pricewaterhouse coopers

Click here to check current affairs January 2015 

Current Affairs of January 2015 -19 and 20 January 2015{PDF Download}

Current Affairs of January 2015 :

Hey friends, how are you. Today again we are back with new update related to current affairs of January month 2015.All of you know that current affairs very important part in any competitive exam as well as daily update. Recently SBI Associate Clerk exam is going on so many question asked in current affairs part.

So today we are discussing about current affairs January month 2015.In previous Article we have talk about current affairs of 17 an 18 January 2015 and Now we are talking about current affairs of 19 and 20 January 2015.

And We are advised to all of aspirant who is preparation for bank exam, ssc exam and any government exam regularly visit this site.

Current Affairs of 19 and 20 January 2015 pdf download:

1.What is the venue of the world energy future summit 2015?

Answer-Abu, Dhabhi

 Few point about Summit:

  • This Summit is the largest gathering on futures energy.

2.What was the Name of Company hosted world energy future Summit 2015?

Answer-Masdar

3.Name of the Germany finance minister recently visit India on 19th January 2015?

Answer-Wolfgang Schuable

4.Recently, National Disaster Response force (NDRF) was celebrated as 10th raising day on which day?

Answer-19th January 2015

5.Recently, Who has been awarded as Prestigious Martin Luther King  Jr. Award 2015 on 18th January 2015?

Answer-Frank Islam (Related to Indian American Entrepreneur and philanthropist)

6.Who was appointed as new chairperson of the censor board on 18th January 2015?

Answer-Pahlaj Nihalani

7.What will be venue of the Australian open Tennis tournament 2015?

Answer-Melbourne

8.Who has named as sanjay chopra award and Geeta Chopra Award on 18th January 2015?

Answer-Master devesh Kumar (Sanjay Chopra) and Geeta Chopra

9.Who were winner of the Men’s and Women’s singles title in the Senior National Tabel Tennis championship held on Poundechery?

Answer-SoumYajit Ghosh and Mouma das

10.What is the name of the Bracak Obama’s wife recently visit india?

Answer-Michelle

11.What is the Full form of USTDA?

Answer-United states Trade and Development Agency

12.Recently, In the News “Abdulla bin Abdulaziz” was died. He was famous king of which country?

Answer-Saudai Arabai

13.Where is headquarter of International mutual fund (IMF)?

Answer-Washigton D.C

14.Recently, KNPP in News. What is full form of KNPP?

Answer-Kudankulam Nuclear Power project

15.Recently, United States (US) government scientist has decided which year as warmest year?

Answer-2014

16.Recently, who has won Hindu Literary prize 2104 for his debut collection of 13 stories?

Answer-Ashok Srinivasn

17.Recently, Rajin Kothari was passed away on 18th January 2105? He was related to which field?

Answer-Political, Scientist and theorist

18.Recently, Nam of the country is India planning to begin joint tourism Promotion campaign?

Answer-Nepal

19.Which day was celebrated as national Investigation Agency day?

Answer-19th January

20.Total Number of zonal councils comprising of state there in India?

Answer-Five

21.Who has been won the alpha International Title in women‘s double tournament on 16th January 2015?

Answer-Mattek Sands and Sonia Mirza

22.What was the venue of the tribal food festival 2015?

Answer-New Delhi

23.Recently, who has appointed as new president of royal Enfield on 18th January 2015?

Answer-Rudrajet singh

24.Recently, which gaon adopted by manmohan singh under sansad  adrash gram yajona ?

Answer-Pachim Bekeli

25.Name of the Indian State will be host world congress on information technology in 2018?

Answer-Hyderabad

26.Recently, which country’s GIC to invest Rs.1200cr in Bandhan financial service?

Answer-Singapore

27.Recently Subham in news his age 13, Silicon Valley’s youngest entrepreneur .why subham in news?

Answer- Develop Braille Printer

28.Recently, Name of the filmmaker has appointed as new chairperson of CBFC(Central board of film certification)?

Answer-Pahlaj Nihalani

29.Who was won national tiger conservation authority (NTCA) award 2015?

Answer-Peeriyar tiger

30.Where is the headquarter of world trade organization (WTO)?

Answer-Geneva

31.Name of the book “Beloved bapu: The Gandhi Mirabehan correspondence “authored by?

Answer-Tridip Suhrud and Thomas webar

 CLICK HERE TO CHECK CURRENT AFFAIRS OF JANUARY 2015

CLICK HER TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATRIAL

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM QUESTION PAPER

CLICK HERE TO CHECK LATEST JOB IN BANKING SECTOR 

Current Affairs For SBI IBPS PO And Clerk Exam 17, 18 January 2015-{Download PDF Here}

CURRENT AFFAIRS OF 17 AND 18 JANUARY 2015:

Hello friends, again we are back with carrying a couple of day’s current affairs of January month 2015.All of you now that in SBI Associated clerk exam going on and at least 12-15 recent current affairs questions are asked . So friends, now time is to concentrate on current affairs of January month 2015.generaly, Current affairs question are asked in any competitive exam, so this part is most important part for us in any bank exam. We are updating regularly current affairs of month January 2015 so regularly visit our site for daily current affairs as well as bank exam study material.

CURRENT AFFAIRS OF JANUARY 2015:

      Our team is providing current affairs of 17 and 18 January 2015.In this article many topics are covered which happened within two days. There are many topics covered in under this article like national news, international news, sports news, important committee, important person in news, newly appointment, resigned and important state news happened in 17 and 18 January 2015.

    So we are suggesting to all of future bankers regularly visit bankersherad.in for more banking update and banking study material. We have covered many topics like quantitative aptitude question and answers, reasoning solved and unsolved problem and General English study material.

CURRENT AFFAIRS QUESTION OF 17 AND 18 JANUARY 2015:

Current affairs January 2015, current affairs January month 2015, current affairs of 17 January 2015, current affairs of 18 January 2015, current affairs january 2015 in hindi, current affairs of january 2015 pdf, current affairs january 2015 for bank exam, current affairs january 2015 with answer, current affairs january 2015 pdf free download, general knowledge and current affairs pdf free download, current affairs pdf free download janauary 2015,current affairs 2015 pdf free download, current affairs for bank exam, general awareness for bank exam, current affairs for bank exam 2015,current affairs for bank exam 2015 pdf, daily current affairs for bank exam ,

1.Who was the winner of the “The Hindu Prize for 2014 on 16 January 2015?

Answer-Ashok Srinivasan

2.Who was named as JGBS –top Ranker Excellence award 2014 on 16th January 2015?

Answer-R.K Tayagi

3.Recently, Government of India was launched Venture capital fund for which caste?

Answer- Sheduleled Cast

4.Recently, President of India has been launched immunization program for children below age 5 years?

Answer- Pulse Polio

5.What is the venue of the 8th Japan – India foreign minister strategic dialogue?

Answer-New Delhi, India

6.What is the name of the Sri- Lanka New foreign Minister recently visited in India?

Answer-Mangala Samaraweera

7.Who was won Men’s Sydney International title 2015?

Answer-Viktor troicki after defeated to Mikhali KuKushkin

8.Name of the Japanese Foreign Minister who recently visited India for two days?

Answer-Fumio Kishida

9.What is the venue of the “Tribal Food Festival 2015”?

Answer- New Delhi

10.Recently, In the News Central bureau investigation arrested Shib Narayana Das director of the Kolkata based firm Saradha .It was belong to which scam?

Answer-Multi-Crore rupee chit fund

11.Name of the Indian’s double star recently winner of the ATP Tennis titles 2015?

Answer- Leander Paes and Rohan Bopanna

12.Recently, in the news which spacecraft was founded after 11years on surface of Mars?

Answer-Beagle 2

13.Recently, who was resigned from the post of member of the union public service commission (UPSC) January 2015?

Answer-Amar Pratap singh

14.Recently, Indian lady Bhakti Sharma in news, for what reason?

Answer-World record in Swimming at Antarctic Ocean

15.Recently, The congress leader and former Union Minister Shashi tharoor has been released book , What is the name of the book?

Answer-India Shastra: Reflection on the nation our time

16.Recently, who was appointed as the new interim DRDO chief on 16th January 2015?

Answer-K .Tamilmani

17.Who was appointed as new chief financial officer (CFO) of WIPRO Software Company?

Answer-Jatin Dalal

18.Who has been appointed as new Nepal’s ambassador to india?

Answer-Deep Kumar

19.Recently, who was won the 13th Parsvanth International Grandmaster chess tournament 2015?

Answer-Andrey Baryshoplets

 20.Recently, who was named as international Hockey Federation player of the year 2014?

Answer-Mark Knowles and Ellen Hoog

21.Recently, who was won women’s single title of Sydney international tennis tile 2015?

Answer-Petra Kvitova

22.Name of the winner of Women’s Brisbane international title 2015?

Answer-Maria Sharapova

23.Recently, head of the United Nations Ban Ki Moon had inaugurated the India’s first ever canal top solar power plant in which state?

Answer-Gujarat

24.Recently, Union Minister of water resource development Uma Bharti has decided to celebrate this year as name of the________?

Answer-Jal Karnthi  Varsh

25.Where is located the “great rift Valley “It is an intra- continental ridge system?

Answer-Africa

26.Name of the Indian banks listed in top 50 global banks in terms of marketing capitalization?

Answer-HDFC and SBI

27.Name of the bank has been topped the list of the top 50 global bank in sector of marketing and capitalization?

Answer-Industrial and commercial bank china (ICBC)

28.Where is headquarter of the International Renewable energy agency (IRENA) organization?

Answer-Abu Dhabi

29.Recently, Andhra Pradesh government has been signed a pact with which institute to Provide assistance in making agriculture sustainable and profitable?

Answer-International crops research Institute for the Semi-Arid tropics (ICRISAT)

30.Recently, Egypt’s famous actress was passed away it was also known as the “Lady of the Arabic Screen ?

Answer-Faten Hamama

31.Which day was observed as National Disaster response Force _________?

Answer -21st January

32.Who was appointed as new brand ambassador of 35th national game in Kerala?

Answer-Sachin Tendulkar

33.Name of the South African cricketer who holds the record of fastest century in One day international game?

Answer- AB de Villiers

34.Recently which bank has launched money transfer service in twitter?

Answer-ICICI bank

35.Who was awarded as martin Luther king award 2015?

Answer-Frank Islam

36.Recently, name of the state has  won the National tiger Conservation Authority biennial award 2015?

Answer-Periyar Tiger reserve of kerala

37.Which day was celebrated as national immunization day 2015?

Answer-18th January

38.What is the Currency of New Zealand?

Answer- Dollar

39.What is capital of the New Zealand?

Answer- Willington

40.Where is Headquarter of UNO?

Answer- New york, USA

CHECK HERE PREVIOU YEAR PAPER/MODEL PAPER FOR VAIOUS BANK EXAM 

CHECK HERE DAILY CURRENT AFFAIRS JANUARY MONTH 2015

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATERIAL 

CLICK HERE TO CHECK LATEST BANKING JOB

Current Affairs for SBI IBPS PO CLERK Exam -Daily Gk Update 13 And 14 January 2015

Hello friends, now here we are discuss about current affairs of January month 2015.we hope you read our previous article about current affairs of 11 and 12 January 2015.Why current affairs question necessary in bank exam ?As you know that current affairs is not necessary for  any exam .current affairs is keeping up to date you. Current affairs plays very important role in bank exam. Almost 10 to 15 questions asked in any bank exam, ssc, railways, and any government exam. Now days in every school conduct separate lecture of current affairs. Basically current affairs tell us about what is going on world.

current_affairs

Now day’s current affairs section most important role plays in written exam as well as interview session. Many student scare about current affairs section but as you know that this section is very easy even less time consuming. Current affairs are very important role plays in student life if they want to give any competitive exam. Basically latest current affairs asked in any exam so We are going to discuss about latest current affairs topics are include like national news , international news, sports news , books and author, important person in news, obituary, and banking news etc.

We are advised to all of reader those are preparing for bank exam, ssc, railways, and any government exam regularly visit this site .We are daily GK update in quiz format and full study material asked in bank exam like quantitative aptitude, Reasoning, general English, General Knowledge, pervious year question paper/sample paper/model paper and news about latest banking vacancy etc.

Current Affiars of 13 and 14 January 2015:

1. Recently, who has awarded by FIFA d’Or Award 2014?

Answer-Cristiano Ronaldo

2.Recently, who was named as new chairman of ISRO Organization?

Answer- Alur Seelin Kiran Kumar

3.Recently, Online Visa Pilot Programme for Indian business and tourism visitor launched by which Country?

Answer-Australia

4.Who was appointed as new chairman of BAE System India private limited company ?

Answer-Deepak Parekh

5.Who was named as governor of the year award for 2015?

Answer-Raghuram Rajan

6.Recently, which organization was named as space pioneer award for 2015?

Answer-ISRO Mars Orbiter Mission Team

7.Recently, India’s first CNG Powered train inaugurated by railways minister suresh parbhu at started which zone ?

Answer-Rawari-Rothak Line north zone

8.Recently, India’s first district to be linked to national optic Fiber Network (NOFN), the ambitious project to offer high-speed  board casting in all the village in the India name of the district ?

Answer-Idukki

9.National youth day celebrated on 12 January 2015 in India remember the birth anniversary of which Indian Leader?

Answer-Swami Vivekananda

10.Recently, the chairman of Forward Market Commission (FMC) is three month extensions on 12 January 2015. Where is headquarter of Forward Market Commission (FMC)?

Answer-Mumbai

11.Recently,Union minister of water resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti inaugurated this week as India water week 2015 at vigyan Bhawan ?What is Theme of five day water week ?

Answer-Water management for Sustainable Development

12.Who is Chief Minister of Gujarat?

Answer- Anandiben Patel

13.Recently, which state government has announced a cash reward of 50 thousand rupees to couple opting for inter-caste marriage?

Answer-Bihar government

14.Who was appointed as new chief justice of Bangladesh?

Answer-S K Sinha

15.Recently, who has named as best goal award of 2014?

Answer-James Rodriguez

16.Who was appointed as new vice chairman of NITI Ayog?

Answer-Arvind Panagariya

17.Recently, 13th Pravasi  Bhartiya  Diwas 2015 celebrated on 9th January 2015 at Gujarat .What was theme of the Pravai Bhartiya diwas 2015?

Answer-Bharat Ko Jano And Bharat Ko Mano

18.Name of the countries will be hosting upcoming ICC World Cup 2015?

Answer-Australia and New Zealand

19.Recently, Which Indian company has been owned the US Based Food Portal urbanspoon?

Answer-Zomato

20.Name Of the Flock Dance of Asam ?

Answer-Bihu

21.Name of the Capital of Nepal?

Answer-Kathmandu

22.Recently, Anirban Lahiri Voted Asian tour’s 2014 players is the Player of the year .he is related to which sports?

Answer-Golf

23.Name of the Indian Group, recently Goa government has extended the ban for next 6 month and operate in the state?

Answer-Shri Ram Sen

24.How much amount of money is attracted by the vibrant Gujarat Summite?

Answer-25 Lakh Cr

25.Recently, Which cricket team become has recorded highest run chase in T-20 game ?

Answer-West Indies

26.Who was won the Brisbane International Tennis 2015 title held on 9 January 2015?

Answer-Maria Sharapova

27.Recently Vasant gowarikar was died .He was related to which field?

Answer-Space Scientist

28.Recently, the metrological satellite, Fengyun-II was successfully launched by which country?

Answer-China

29.Name of the world’s first mangrove zoo is situated to which state in India?

Answer-West Bengal

30.Name of the world’s youngest billionaire after replacing Facebook co-founder Dustin Moskovitz ?

Answer-Kei Perenna, China

31.Which of the country to produce the health-rich purple tea as of now?

Answer-Kenya

32.Recently, Sanskrti Scholar was Conferred the sahitya Akademi award 2014 for his “Kanakalochanaha” collection short stories .Name of the sanskrti scholar?

Answer-Prabhu Nath Dwivedi

33.Who was resigned as Union Public Service Commission (UPSC) Member on 14th January 2015 ?

Answer-Former CBI Chief A.P Singh

34.Recently, the chairman of Defence Research and Development organization (DRDO) has resigned on 14th January 2015 .Name of the DRDO Chairman?

Answer-Avinash Chandra

 35.Recently, In the News Flight Search Tool launched by Google on 13th January 2015 in which Country?

Answer-India

36.Who was sets world record in Antarctic Ocean by swimming 1.4 miles in 52 mints?

Answer-Bhakti Sharma

37.Who was appointed as new CMD of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) On 14th January 2015?

Answer- Anupam Shrivastava

38.Who was appointed as new secretary and chief of the ISRO Organization?

Answer- A S Kiran Kumar

39.Name of the companies have signed a MoU to Build the PV manufacturing facility in Gujarat?

Answer-Adani and Edison Inc

40.Recently, Reserve Bank of India (RBI) has signed MoU for co-operation in central banking with organization?

Answer-European Central Bank

41.Who was appointed as new Chief Election commissioner of India on 14th January 2015?

Answer-H.S.Brahma

42.Recently, in news Italy president has been resigned on 14th January 2015?

Answer-Giorgio Napolitano

43.Who was named as the Director General Air Operation (DGAO) in the Indian Air Force on 14th January 2015?

Answer-Anil Khosla

44.Recently, who has been received Central Bank of the year award 2015?

Answer-Reserve bank of New Zealand

45.Recently, India and which country signed MoU for Skills and Infrastructure development in Sports on 14th January 2015?

Answer-Australia

Current Affairs For Bank Exam – Daily GK Update 11 and 12 January 2015 Pdf Download

Hello bankers  aspirant, now day’s current affair topic is mandatory at least 10-12 question asked in any exam like bank , ssc, other civil service exam .we know, many students are reading  newspapers daily, daily watch news channels  but many students  can get bored when they  read  whole newspaper  daily, news channel and not to mention immense waste of time .Yes  we agree to this point because we also get  bored when finished with the whole thing , we are not able decide which topics are important and which ones are not .therefore there are Many advantages of reading  daily current affairs like no need to go through whole newspaper and we know that in competitive exam current affairs is asked in multiple choice question format .So We are sharing current affairs of 11 and 12 January 2015 in multiple choice format. So you can easily understand.

CURRENT AFFAIRS OF 11 AND 12 JANUARY 2015:

Current-Affairs

1.Recently, East Turkestan Islamic movement (ETIM) is an Islamic terrorist group founded by which militants in china?

Answer-Uyghur Militants

2.Recently, The book Name “Born Again on the mountain “is authored by ________?

Answer-Arunima  Sinha3.

3.Which of the first state to sign MoU (Memorandum of Understanding) with sustainable energy for all (SE4ALL) with the United Nations?

Answer-Gujrat

4.Recently, who has been awarded by Pravasi Bharatiya Award 2014?

Answer-Satya  Nadella

5.The term “Celtic Tiger” is basically used to describe the economy. Which of country used this term for describe the economy?

Answer-Ireland

6.Which country has been the world’s largest and most valuable tar oil sands deposit?

Answer-Canada

7.Recently, who was appointed as DGP of Megahalaya?

Answer-Rajiv Mehta

8.Recently, Perin Romesh Chnadra was Passed away on 10 January 2015.He was related to which field?

Answer-Freedom Fighter and All India peace & Solidarity Organization (AIPSO)

9.Recently, united nation Organization Secretary is on visiting to India for 4 days. Who is UN Secretary?

Answer-Ban –Ki-Moon

10.Who has been Won Vikram Sarabhai Memorial Award 2015?

Answer-MYS Prasad

11.Recently, Kerstin Anita Marianne Ekberg was passed away on 10 January 2015. She was related to which field?

Answer-Swedish Actress

12.Name of the Pakistan cricketer recently announced for his retirement?

Answer-Misbah –Ul-Haq

13.Recently, Gujarat’s first 10MW solar power plant inaugurated by UN secretary Ban-Ki-Moon.It is situated which river?

Answer-Narmada River cannel

14.Who was won national junior snooker title at the BRC?

Answer-Avinash Kumar

15.Recently, who has won his 1000th ATP title at Brisbane?

Answer-Roger Federer

16.Recently, many awards winning Robert Stone was passed away in Florida on 10th January 2015.He were related to which field?

Answer-Novelist

17.Recently, the government of India launched “Parkash Path” is related to __________?

Answer-LED bulb Distribution

18.What is Full Form of UMPP___________?

Answer-Ultra Mega power Project

19.Name of the team has been retained the iconic Reliance ICC Test championship mace?

Answer –South Africa

20.Who has won the men’s single title of the Chennai open on 10 January 15, 2015?

Answer-Stanislas Wawrinka

21.Who has been sworn as a new governor of Mizoram?

Answer-Aziz Qureshi

22.Who is the director general of World Trade Organization (WTO)?

Answer-Robert Azevedo

23.Who was appointed as new CEO of Vistara airline?

Answer-Phee Teik Yeoh

24.Recently, The World bank was observed economics growth of India in 2015.What was observed economics growth of India?

Answer-6.4%

25.Who has been appointed as new President of Oracle Corporation?

Answer-Thomas Kuria

26.Which team has won the federation cup football tournament 2015 in Goa?

Answer-Bengaluru FC

27.Recently, Which DTH Company introduces India’s first 4K setup Box providing four times the pixel signal to a television?

Answer-Tata Sky

28.What is Full form Of NITI___________?

Answer-National Institution of Transforming India

29.What is Stand DELP________?

Answer-Domestic Efficient Lighting Programme

30.Stand of IUCAW?

Answer-Investigation Units on crime Against Women

31.Recently, Which first state became to have first High speed rural broadband network?

Answer-Kerala

32.Who has been appointed as new first female president of Croatia?

Answer-Kolinda Grabar Kitarovic

 33.Name of the First chairperson of the National Commission of women ?

Answer-Jayanti Patnaik

34.Name of the India’s longest river?

Answer-Ganga

35.Name of the India’s State is also known as agriculture epitome?

Answer-Uttar Pradesh

36.Name of the bank opened its first branch in the present day in Lahore Pakistan in 1895?

Answer- Punjab National Bank of India

37.Which day was observed as national youth day?

Answer-12 January 2015

38.Recently, which country hosted International Anti –terror summit it was held on 18th February 15, 2015?

Answer-US

39.Recently, National Award winner V.B Rajendra Prasad has died .He was also known as________?

Answer-Tollywood producer and director

40.What is Full Form of PNG?

Answer- Portable network Graphic

41.Recently In news 47 migratory birds were found dead in sultanpur national park on 11 January 15, 2015. This park is located in which state?

Answer- Gurgaon, Haryana

42.Recently, who has been appointed as new chief justice of Bangladesh?

Answer- Surendra Kumar Sinha.  He is first non-Muslim chief justice of Bangladesh

43.Recently, who has awarded by   top honors at the Golden Globe Award?

Answer-Richard  LinKlater

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATERIAL

CLICK HERE TO READ CURRENT AFFAIRS JANUARY 2015