Current Affairs of January 2015 -19 and 20 January 2015{PDF Download}

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Current Affairs of January 2015 :

Hey friends, how are you. Today again we are back with new update related to current affairs of January month 2015.All of you know that current affairs very important part in any competitive exam as well as daily update. Recently SBI Associate Clerk exam is going on so many question asked in current affairs part.

So today we are discussing about current affairs January month 2015.In previous Article we have talk about current affairs of 17 an 18 January 2015 and Now we are talking about current affairs of 19 and 20 January 2015.

And We are advised to all of aspirant who is preparation for bank exam, ssc exam and any government exam regularly visit this site.

Current Affairs of 19 and 20 January 2015 pdf download:

1.What is the venue of the world energy future summit 2015?

Answer-Abu, Dhabhi

 Few point about Summit:

  • This Summit is the largest gathering on futures energy.

2.What was the Name of Company hosted world energy future Summit 2015?

Answer-Masdar

3.Name of the Germany finance minister recently visit India on 19th January 2015?

Answer-Wolfgang Schuable

4.Recently, National Disaster Response force (NDRF) was celebrated as 10th raising day on which day?

Answer-19th January 2015

5.Recently, Who has been awarded as Prestigious Martin Luther King  Jr. Award 2015 on 18th January 2015?

Answer-Frank Islam (Related to Indian American Entrepreneur and philanthropist)

6.Who was appointed as new chairperson of the censor board on 18th January 2015?

Answer-Pahlaj Nihalani

7.What will be venue of the Australian open Tennis tournament 2015?

Answer-Melbourne

8.Who has named as sanjay chopra award and Geeta Chopra Award on 18th January 2015?

Answer-Master devesh Kumar (Sanjay Chopra) and Geeta Chopra

9.Who were winner of the Men’s and Women’s singles title in the Senior National Tabel Tennis championship held on Poundechery?

Answer-SoumYajit Ghosh and Mouma das

10.What is the name of the Bracak Obama’s wife recently visit india?

Answer-Michelle

11.What is the Full form of USTDA?

Answer-United states Trade and Development Agency

12.Recently, In the News “Abdulla bin Abdulaziz” was died. He was famous king of which country?

Answer-Saudai Arabai

13.Where is headquarter of International mutual fund (IMF)?

Answer-Washigton D.C

14.Recently, KNPP in News. What is full form of KNPP?

Answer-Kudankulam Nuclear Power project

15.Recently, United States (US) government scientist has decided which year as warmest year?

Answer-2014

16.Recently, who has won Hindu Literary prize 2104 for his debut collection of 13 stories?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Answer-Ashok Srinivasn

17.Recently, Rajin Kothari was passed away on 18th January 2105? He was related to which field?

Answer-Political, Scientist and theorist

18.Recently, Nam of the country is India planning to begin joint tourism Promotion campaign?

Answer-Nepal

19.Which day was celebrated as national Investigation Agency day?

Answer-19th January

20.Total Number of zonal councils comprising of state there in India?

Answer-Five

21.Who has been won the alpha International Title in women‘s double tournament on 16th January 2015?

Answer-Mattek Sands and Sonia Mirza

22.What was the venue of the tribal food festival 2015?

Answer-New Delhi

23.Recently, who has appointed as new president of royal Enfield on 18th January 2015?

Answer-Rudrajet singh

24.Recently, which gaon adopted by manmohan singh under sansad  adrash gram yajona ?

Answer-Pachim Bekeli

25.Name of the Indian State will be host world congress on information technology in 2018?

Answer-Hyderabad

26.Recently, which country’s GIC to invest Rs.1200cr in Bandhan financial service?

Answer-Singapore

27.Recently Subham in news his age 13, Silicon Valley’s youngest entrepreneur .why subham in news?

Answer- Develop Braille Printer

28.Recently, Name of the filmmaker has appointed as new chairperson of CBFC(Central board of film certification)?

Answer-Pahlaj Nihalani

29.Who was won national tiger conservation authority (NTCA) award 2015?

Answer-Peeriyar tiger

30.Where is the headquarter of world trade organization (WTO)?

Answer-Geneva

31.Name of the book “Beloved bapu: The Gandhi Mirabehan correspondence “authored by?

Answer-Tridip Suhrud and Thomas webar

 CLICK HERE TO CHECK CURRENT AFFAIRS OF JANUARY 2015

CLICK HER TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATRIAL

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM QUESTION PAPER

CLICK HERE TO CHECK LATEST JOB IN BANKING SECTOR 

Current Affairs For SBI IBPS PO And Clerk Exam 17, 18 January 2015-{Download PDF Here}

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

CURRENT AFFAIRS OF 17 AND 18 JANUARY 2015:

Hello friends, again we are back with carrying a couple of day’s current affairs of January month 2015.All of you now that in SBI Associated clerk exam going on and at least 12-15 recent current affairs questions are asked . So friends, now time is to concentrate on current affairs of January month 2015.generaly, Current affairs question are asked in any competitive exam, so this part is most important part for us in any bank exam. We are updating regularly current affairs of month January 2015 so regularly visit our site for daily current affairs as well as bank exam study material.

CURRENT AFFAIRS OF JANUARY 2015:

      Our team is providing current affairs of 17 and 18 January 2015.In this article many topics are covered which happened within two days. There are many topics covered in under this article like national news, international news, sports news, important committee, important person in news, newly appointment, resigned and important state news happened in 17 and 18 January 2015.

    So we are suggesting to all of future bankers regularly visit bankersherad.in for more banking update and banking study material. We have covered many topics like quantitative aptitude question and answers, reasoning solved and unsolved problem and General English study material.

CURRENT AFFAIRS QUESTION OF 17 AND 18 JANUARY 2015:

Current affairs January 2015, current affairs January month 2015, current affairs of 17 January 2015, current affairs of 18 January 2015, current affairs january 2015 in hindi, current affairs of january 2015 pdf, current affairs january 2015 for bank exam, current affairs january 2015 with answer, current affairs january 2015 pdf free download, general knowledge and current affairs pdf free download, current affairs pdf free download janauary 2015,current affairs 2015 pdf free download, current affairs for bank exam, general awareness for bank exam, current affairs for bank exam 2015,current affairs for bank exam 2015 pdf, daily current affairs for bank exam ,

1.Who was the winner of the “The Hindu Prize for 2014 on 16 January 2015?

Answer-Ashok Srinivasan

2.Who was named as JGBS –top Ranker Excellence award 2014 on 16th January 2015?

Answer-R.K Tayagi

3.Recently, Government of India was launched Venture capital fund for which caste?

Answer- Sheduleled Cast

4.Recently, President of India has been launched immunization program for children below age 5 years?

Answer- Pulse Polio

5.What is the venue of the 8th Japan – India foreign minister strategic dialogue?

Answer-New Delhi, India

6.What is the name of the Sri- Lanka New foreign Minister recently visited in India?

Answer-Mangala Samaraweera

7.Who was won Men’s Sydney International title 2015?

Answer-Viktor troicki after defeated to Mikhali KuKushkin

8.Name of the Japanese Foreign Minister who recently visited India for two days?

Answer-Fumio Kishida

9.What is the venue of the “Tribal Food Festival 2015”?

Answer- New Delhi

10.Recently, In the News Central bureau investigation arrested Shib Narayana Das director of the Kolkata based firm Saradha .It was belong to which scam?

Answer-Multi-Crore rupee chit fund

11.Name of the Indian’s double star recently winner of the ATP Tennis titles 2015?

Answer- Leander Paes and Rohan Bopanna

12.Recently, in the news which spacecraft was founded after 11years on surface of Mars?

Answer-Beagle 2

13.Recently, who was resigned from the post of member of the union public service commission (UPSC) January 2015?

Answer-Amar Pratap singh

14.Recently, Indian lady Bhakti Sharma in news, for what reason?

Answer-World record in Swimming at Antarctic Ocean

15.Recently, The congress leader and former Union Minister Shashi tharoor has been released book , What is the name of the book?

Answer-India Shastra: Reflection on the nation our time

16.Recently, who was appointed as the new interim DRDO chief on 16th January 2015?

Answer-K .Tamilmani

17.Who was appointed as new chief financial officer (CFO) of WIPRO Software Company?

Answer-Jatin Dalal

18.Who has been appointed as new Nepal’s ambassador to india?

Answer-Deep Kumar

19.Recently, who was won the 13th Parsvanth International Grandmaster chess tournament 2015?

Answer-Andrey Baryshoplets

 20.Recently, who was named as international Hockey Federation player of the year 2014?

Answer-Mark Knowles and Ellen Hoog

21.Recently, who was won women’s single title of Sydney international tennis tile 2015?

Answer-Petra Kvitova

22.Name of the winner of Women’s Brisbane international title 2015?

Answer-Maria Sharapova

23.Recently, head of the United Nations Ban Ki Moon had inaugurated the India’s first ever canal top solar power plant in which state?

Answer-Gujarat

24.Recently, Union Minister of water resource development Uma Bharti has decided to celebrate this year as name of the________?

Answer-Jal Karnthi  Varsh

25.Where is located the “great rift Valley “It is an intra- continental ridge system?

Answer-Africa

26.Name of the Indian banks listed in top 50 global banks in terms of marketing capitalization?

Answer-HDFC and SBI

27.Name of the bank has been topped the list of the top 50 global bank in sector of marketing and capitalization?

Answer-Industrial and commercial bank china (ICBC)

28.Where is headquarter of the International Renewable energy agency (IRENA) organization?

Answer-Abu Dhabi

29.Recently, Andhra Pradesh government has been signed a pact with which institute to Provide assistance in making agriculture sustainable and profitable?

Answer-International crops research Institute for the Semi-Arid tropics (ICRISAT)

30.Recently, Egypt’s famous actress was passed away it was also known as the “Lady of the Arabic Screen ?

Answer-Faten Hamama

31.Which day was observed as National Disaster response Force _________?

Answer -21st January

32.Who was appointed as new brand ambassador of 35th national game in Kerala?

Answer-Sachin Tendulkar

33.Name of the South African cricketer who holds the record of fastest century in One day international game?

Answer- AB de Villiers

34.Recently which bank has launched money transfer service in twitter?

Answer-ICICI bank

35.Who was awarded as martin Luther king award 2015?

Answer-Frank Islam

36.Recently, name of the state has  won the National tiger Conservation Authority biennial award 2015?

Answer-Periyar Tiger reserve of kerala

37.Which day was celebrated as national immunization day 2015?

Answer-18th January

38.What is the Currency of New Zealand?

Answer- Dollar

39.What is capital of the New Zealand?

Answer- Willington

40.Where is Headquarter of UNO?

Answer- New york, USA

CHECK HERE PREVIOU YEAR PAPER/MODEL PAPER FOR VAIOUS BANK EXAM 

CHECK HERE DAILY CURRENT AFFAIRS JANUARY MONTH 2015

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATERIAL 

CLICK HERE TO CHECK LATEST BANKING JOB

Current Affairs for SBI IBPS PO CLERK Exam -Daily Gk Update 13 And 14 January 2015

Hello friends, now here we are discuss about current affairs of January month 2015.we hope you read our previous article about current affairs of 11 and 12 January 2015.Why current affairs question necessary in bank exam ?As you know that current affairs is not necessary for  any exam .current affairs is keeping up to date you. Current affairs plays very important role in bank exam. Almost 10 to 15 questions asked in any bank exam, ssc, railways, and any government exam. Now days in every school conduct separate lecture of current affairs. Basically current affairs tell us about what is going on world.

current_affairs

Now day’s current affairs section most important role plays in written exam as well as interview session. Many student scare about current affairs section but as you know that this section is very easy even less time consuming. Current affairs are very important role plays in student life if they want to give any competitive exam. Basically latest current affairs asked in any exam so We are going to discuss about latest current affairs topics are include like national news , international news, sports news , books and author, important person in news, obituary, and banking news etc.

We are advised to all of reader those are preparing for bank exam, ssc, railways, and any government exam regularly visit this site .We are daily GK update in quiz format and full study material asked in bank exam like quantitative aptitude, Reasoning, general English, General Knowledge, pervious year question paper/sample paper/model paper and news about latest banking vacancy etc.

Current Affiars of 13 and 14 January 2015:

1. Recently, who has awarded by FIFA d’Or Award 2014?

Answer-Cristiano Ronaldo

2.Recently, who was named as new chairman of ISRO Organization?

Answer- Alur Seelin Kiran Kumar

3.Recently, Online Visa Pilot Programme for Indian business and tourism visitor launched by which Country?

Answer-Australia

4.Who was appointed as new chairman of BAE System India private limited company ?

Answer-Deepak Parekh

5.Who was named as governor of the year award for 2015?

Answer-Raghuram Rajan

6.Recently, which organization was named as space pioneer award for 2015?

Answer-ISRO Mars Orbiter Mission Team

7.Recently, India’s first CNG Powered train inaugurated by railways minister suresh parbhu at started which zone ?

Answer-Rawari-Rothak Line north zone

8.Recently, India’s first district to be linked to national optic Fiber Network (NOFN), the ambitious project to offer high-speed  board casting in all the village in the India name of the district ?

Answer-Idukki

9.National youth day celebrated on 12 January 2015 in India remember the birth anniversary of which Indian Leader?

Answer-Swami Vivekananda

10.Recently, the chairman of Forward Market Commission (FMC) is three month extensions on 12 January 2015. Where is headquarter of Forward Market Commission (FMC)?

Answer-Mumbai

11.Recently,Union minister of water resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti inaugurated this week as India water week 2015 at vigyan Bhawan ?What is Theme of five day water week ?

Answer-Water management for Sustainable Development

12.Who is Chief Minister of Gujarat?

Answer- Anandiben Patel

13.Recently, which state government has announced a cash reward of 50 thousand rupees to couple opting for inter-caste marriage?

Answer-Bihar government

14.Who was appointed as new chief justice of Bangladesh?

Answer-S K Sinha

15.Recently, who has named as best goal award of 2014?

Answer-James Rodriguez

16.Who was appointed as new vice chairman of NITI Ayog?

Answer-Arvind Panagariya

17.Recently, 13th Pravasi  Bhartiya  Diwas 2015 celebrated on 9th January 2015 at Gujarat .What was theme of the Pravai Bhartiya diwas 2015?

Answer-Bharat Ko Jano And Bharat Ko Mano

18.Name of the countries will be hosting upcoming ICC World Cup 2015?

Answer-Australia and New Zealand

19.Recently, Which Indian company has been owned the US Based Food Portal urbanspoon?

Answer-Zomato

20.Name Of the Flock Dance of Asam ?

Answer-Bihu

21.Name of the Capital of Nepal?

Answer-Kathmandu

22.Recently, Anirban Lahiri Voted Asian tour’s 2014 players is the Player of the year .he is related to which sports?

Answer-Golf

23.Name of the Indian Group, recently Goa government has extended the ban for next 6 month and operate in the state?

Answer-Shri Ram Sen

24.How much amount of money is attracted by the vibrant Gujarat Summite?

Answer-25 Lakh Cr

25.Recently, Which cricket team become has recorded highest run chase in T-20 game ?

Answer-West Indies

26.Who was won the Brisbane International Tennis 2015 title held on 9 January 2015?

Answer-Maria Sharapova

27.Recently Vasant gowarikar was died .He was related to which field?

Answer-Space Scientist

28.Recently, the metrological satellite, Fengyun-II was successfully launched by which country?

Answer-China

29.Name of the world’s first mangrove zoo is situated to which state in India?

Answer-West Bengal

30.Name of the world’s youngest billionaire after replacing Facebook co-founder Dustin Moskovitz ?

Answer-Kei Perenna, China

31.Which of the country to produce the health-rich purple tea as of now?

Answer-Kenya

32.Recently, Sanskrti Scholar was Conferred the sahitya Akademi award 2014 for his “Kanakalochanaha” collection short stories .Name of the sanskrti scholar?

Answer-Prabhu Nath Dwivedi

33.Who was resigned as Union Public Service Commission (UPSC) Member on 14th January 2015 ?

Answer-Former CBI Chief A.P Singh

34.Recently, the chairman of Defence Research and Development organization (DRDO) has resigned on 14th January 2015 .Name of the DRDO Chairman?

Answer-Avinash Chandra

 35.Recently, In the News Flight Search Tool launched by Google on 13th January 2015 in which Country?

Answer-India

36.Who was sets world record in Antarctic Ocean by swimming 1.4 miles in 52 mints?

Answer-Bhakti Sharma

37.Who was appointed as new CMD of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) On 14th January 2015?

Answer- Anupam Shrivastava

38.Who was appointed as new secretary and chief of the ISRO Organization?

Answer- A S Kiran Kumar

39.Name of the companies have signed a MoU to Build the PV manufacturing facility in Gujarat?

Answer-Adani and Edison Inc

40.Recently, Reserve Bank of India (RBI) has signed MoU for co-operation in central banking with organization?

Answer-European Central Bank

41.Who was appointed as new Chief Election commissioner of India on 14th January 2015?

Answer-H.S.Brahma

42.Recently, in news Italy president has been resigned on 14th January 2015?

Answer-Giorgio Napolitano

43.Who was named as the Director General Air Operation (DGAO) in the Indian Air Force on 14th January 2015?

Answer-Anil Khosla

44.Recently, who has been received Central Bank of the year award 2015?

Answer-Reserve bank of New Zealand

45.Recently, India and which country signed MoU for Skills and Infrastructure development in Sports on 14th January 2015?

Answer-Australia

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM- DAILY GK UPDATE 9 AND 10 JANUARY 2015

Hello bankers herald reader, All of you know that current affairs part is mandatory in all of the competitive exam.so today we are discussing current affairs of national and international current update in question and answer format. Current affairs part is most important part in general studies paper as well as various exam like bank, railways, government exam etc.So friends we are sharing current affairs 9 and 10 January 2015, we are covered all of topic asked in bank exam like international update, national update, sports update, politics update etc.

current-affairs-500x500

 CURRENT AFFAIRS OF 9 AND 10 JANUARY MONTH 2015:

1.Which Novel ________on 8 Oscar awards winning film Slumdog Millionaire is based,was authored by Vikas Swarup?

Answer-Q &A

2.The Minimum age limit to become the governor of state in India?

Answer-35 years

3.Who was wrote Bangladesh’s nation anthem “Amar Shonar Bangla?

Answer-Rabindranath Tagore

4.The national motto of India “Satameva Jayte ” has been taken from which Upanishad ?

Answer-Mundaka

5.Who was appointed as new Prime minister of Sri lanka?

Answer-Ranil Wickramainghe

6.Recently which airline the first flew from Delhi to Mumbai today, over 6 decade after Tata Airline was rechristened as Air India and eventually nationalized in 1950s?

Answer-Vistara

7.Recently, Which movie nominated for BAFTA 2015 under non English best film category ?

Answer-The LunchBox

8. Book “The Indian Parliament -A Critical Appraisal” written by___________?

Answer-Sudha Pai and Avinash Kumar

9. Recently,Who has been launched the Delhi City’s first Public Bicycle sharing scheme on 8th January 2015?

Answer-Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)

10.What is name of the British hate preacher gets life imprisonment in United state on Jan 2015?

Answer-Abu Hamza

11.Name of the insurance company would soon insure about 1/3 of India’s population by partnering with prime minister’s Jan dhan Yojana ?

Answer-Life Insurance Corporation (LIC)

12.Recently Vibrant Gujarat Summit will be held in Gujarat from______ ?

Answer-11 to 13 January 2015 . Its seventh summit

13.Which Indian space agency is all set to launch IRNSS 1D in March this year and the agency has planed to seven satellites in IRNSS series to start India’s own navigation system?

Answer-ISRO

14.Recently, Government has been announced to continue subsidy on fertilizer , the government provides urea to farmer at a fixed subsidized MRP _____Per tone?

Answer-Rs,5360/-

15.Recently Government has decide January 13 to 17 was observed as across the districts in the country?

Answer-Water week

16.What is name of the winter storm  impacting the West Asia region with high wind speed bringing a bitter cold?

Answer-Huda

17.Recently RBI has been signed an information sharing agreement with banking and financial regulator FRB, OCC and FDIC . all of regulators  belong to which country?

Answer-US

18.Recently, Who was awarded as a state Preeminent Science an Technology Award 2014?

Answer-Chinese Physicist Yu Min

19.Name of the campaign by which UK has been launched for Collaboration with Indian Companies ?

Answer-Great Collaboration

20.Name of the American state is related to Controversial Keystone pipeline ?

Answer-Nebraska

21.Recently, Which company launched “Quikr Nxt “scheme the instant message , Online classified Company to provide seamless transactions between user ?

Answer-Quikr

22.Recently, Who has became highest scorer of India in Australia as he broke the record of Rahul Dravid?

Answer-Virat Kohli

23. Recently ,  which aircraft DRDO Successfully tested an advance electronic warfare suite  on 10 January  2015?

Answer-Tejas -PV1

24.Which day was celebrated as “World Hindi day “?

Answer-10 December

25.Recently , Which team won Border -Gavaskar  Trophy 2014-15 ?

Answer-Australia

26.Recently, President President Pranab Mukherjee approved the recommendation of governor  of state Imposed President rule in , Which State?

Answer-Jammu and Kashmir

27 Recently, Which country became having largest refugee population under UNHCR’s mandate as report released on 9th January 2015?

Answer-Syria

28.Who won Brisbane International Title 2014?

Answer-Maria Sharapova

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM- 7 AND 8 JANUARY 2015

Hello bankers herald readers, Today here we are discussing about current affairs of January month 2015. Now days current affairs is commonly asked in all of competitive exam like IBPS , SBI, Railways, SSC, and any government exam. so friends we are sharing current affairs of 7 and 8 January month 2015. All of you know that at least 10-15 question asked in current update in bank exam. so advised to all of you regularly visit this site for study material for bank exam,ssc exam etc.

Current-Affairs-Question-Answers-MCQ-2014

[1].Recently In 7th January 2015 was  celebrated as 13th Pravasi  Bharatiya Divas in which state?

Answer-Gandhainagar , Gujrat

[2].What is the theme of the 13th Pravasi  Bharatiya divas celebrated on 7th January 2015?

Answer-100 year of Mahatma Gandhi’s return to India from south Africa

[3].Who was as chief guest of 13th Pravasi Bharatiya divas  celebrated on 7th January 2015?

Answer-President Of Guyana , Donald Ramotar

[4].Who was  appointed as new brad ambassador of AP health sector?

Answer- Amitabah Bachchan

[5].Recently , In news country’s first contact-less debit card and credit card launched by which bank ?

Answer-ICICI Bank

[6].Who was recently appointed as new speaker of Jharkhand assembly ?

Answer-Dinesh Oraon

[7].In which country “The strategic oil and gas bearing region called  Yamala Peninsula “located?

Answer-Russia

[8].Who has been become the first to make three test centuries in first three inning as a captain?

Answer -Virat Kohli

[9].What was the theme of the National Youth Festival-2015, Which started in Guwahati January 2015?

Answer-Youth for clean , green and Progressive India

[10].Recently, Teixobcatin In News , It Is _________?

Answer-A new Antibiotic

[11]. Who was elected as a new president of Srilanka?

Answer-Maithripla Sirisena

[12].Recently , In news the largest monolith of granite in the world called “EI Capitan is situated in which country?

Answer-USA

[13].Who is appointed as new U.N under-secretary-general?

Answer-Atul Khare

[14].Who was appointed as a Chief Executive officer of NITI Ayoug by the Union government on 6 January 2015?

Answer-Sindhushree Khullar

[15].Whose name was declared as the 19th  governor of Meghalaya on 6 January 2015?

Answer-Keshari Nath Tripathi

[16].Recently, Which state won the men’s and women’s title of senior basketball championship 2014-15?

Answer-Uttarkhand (Men’s) and Chattisgarh (Women’s)

[17].The 12th Pravasi Bharatiya Divas was held at which state_______?

Answer- Delhi

[18]. Who was as chief guest of 12th Pravasi Bharatiya Divas 2014?

Answer-Datuk seri G Palanival(Malaysian minister of natural Resources and Environment)

[19].Who was appointed as the state secretary of Odisha -unit of communist party of India?

Answer-Ali Kishor patnaik

[20].Recently, In news NASA Scientist announce discover of how many new planet outside solar system, close to finding earth’s twin ?

Answer-8

[21].Which company achieved the milestone of producing 50 lac vehicle on 7 January 2015?

Answer-Mahindra&Mahindra

[22].Who was resigned as MD and CEO of Axis Capital Limited ?

Answer-Nilesh Shah

[23].Recently , Who was took over the charge of CMD of heavy Engineering Corporation ?

Answer-Avijit Ghosh

[24].Recently, Which scheme to attract students towards Science and Mathematics?

Answer-Rashtriya Avishkar Abhiyan

[25].The world Bridge championship 2015 will be held on which country?

Answer-India

[26]. Recently , The Unemployment rate in India rises _____in 2013-14?

Answer-4.9%

[27]. Who was won chennai International open Grandmaster chess title on 6th January 2015?

Answer-Popov Ivan (Russia)

[28].Which news paper of France came under attack by gunmen on 7th January 2015 , the chief editor of news paper stephane Charbonnier died?

Answer-Charlie Hebdo

[29].Recently, Which first online bank of china launched by Tencent Holding to promote the small business?

Answer-We bank

[30].How much percentage increase in the revenue earning of Indian Railways for the first 9 months of year 2015?

Answer-12.57%

[31].Who was  appointed as new President of Mali on 8th January 2015?

Answer-Modibo Keita

[32].Which airline declared as world safest airline by AirlineRating.com name of airline ?

Answer- Austrilia’s Quants

[33].Who was  named of as new Haryana DGP?

Answer-YP Singhal

[34]. 8 January 2015 Prime Minister Narendra modi inaugurated “Dandi Kutir” museum located in which state?

Answer-Gandhinagar, Gujrat

[35].Recently , “The Interview”was at the center of a controversy .that movie associated with________?

Answer-North Korean leader Kim Jong-Un

[36].Who is the present chairman of the Intergovernmental Panel on climate Change(IPCC)?

Answer-RK Pachauri

[37].Who was the winner of seventh edition of India’s national spell bee the classmate spell bee completion 2014?

Answer-Malvika Deepak

[38].Who is the present chairman of the industry body FICCI ?

Answer-Jyotsna Suri

CLICK HERE TO CURRENT AFFAIRS JANUARY MONTH 2015

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM-4,5 AND 6 JANUARY 2015

Hello bankers herald reader, Today we are going to talk about current affairs asked in various competitive exam like bank,railways and other exam. we are sharing current affairs of 4, 5 and 6 January  2015. This article will be include current affairs of 4,5 and 6 january 2015 . Many topics are  include like sports, recently appointed ,obituary, Important person in news , state  wise  news , national news and international news etc.

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM :

1. Who is appointed as new governor of Mizoram?

Answer-Aziz Qureshi

2 Recently , Who is taken charge as  full time chairman and managing director of Coal India Limited(CIL)?

Answer-Sutirtha Bhattacharya

3.Who is appointed as new Vice-chairman of National institutional of transforming India (NITI) Ayoug?

Answer-Arvind Pangariya

Other appointed of NITI Ayoug

    FULL time member

  •  V.K .Saraswat-Former Secretary Defense R&D
  • Bibek Debroy- Economist

4.Recently , Which country  will be hostedInternational Hindi Conference 2015“?

Answer-New Jersey, united State in April 2015.

5.Recently, Who is appointed as new Ambassador of ” swachh Bharat”?

Answer-V.V.S Laxaman and SP Balasubrahmanyam

6.Recently, Sports Minister has been announced name for Padma Bhusan Award?

Answer-Saina Nehwal

7.How many Jharkhand villages identified under”Green India Mission”?

Answer- 18 villages

8.What is Full form of “IEPFA”?

Answer-Investor Education and Protection Fund Authority

9. Full form of “NFRA”?

Answer-National Financial Reporting Authority

10.Recently. Who is appointed as new Private Secretary of Defence minister?

Answer-P Krishnamurthy

11.Recently, In news Union Cabinet approved set-up India-based Neutrino Observatory in which state?

Answer- Tamil Nadu

12.Recently, Former minister of state for PWD was Passed away .Name of Former minister of state PWD ?

Answer-Ram Prasad Kamal

13. Recently , Prime minister of India on 3 January 2015 inaugurated the edition of the Indian Science Congress At Mumbai?

Answer-102nd

14.Who was appointed as new President of  Indian Newspaper Society (INS) on 2nd January 2015?

Answer-Kiran Bhai Vaddodaria

15.Recently, Reserve bank of India(RBI) deputy governor shyamala gopinath as a the non- executive chairperson of which bank?

Answer- HDFC Bank

16. Who was won ATP world Tennis Championship on 4 th January 2015?

Answer-Andy Murray

17.Who has been  became fastest  International  cricketer to 12000 run in Test cricket?

Answer-Kumar Sangarkara

18.Recently, In news Bharat Forge acquired Mecanique General Langroise the company of France for 90 crore . Who is  appointed as new chairman of Bharat Forge Company?

Answer- Baba Kalyani

19. In news Digital Project launched by ICICI Bank Limited.in which state digital project launched ?

Answer-Akodara,Gujarat

20.Recently, The Former Chairman of Indian Space Research Organization  was Passed away on 2 January 2015?

Answer- V.R.Gowarikar (He was also known as the ” Father of Monsoon Model”.

21.Who was appointed as a new prime Minister of Tunisia?

Answer-Habib Essid

22. Recently, In news  china launched official website for military weapons procurement on 4th January 2015? name of the website?

Answer-www.weain.mil.cn.

23.Who was won Chennai Open FIDE Rating Class Tournament on 3 January 2015?

Answer-O.T. Anil Kumar

24. Which country Celebrated  67th  Independence Day  on 4 January 2015?

Answer-Myanamar

25.Who was appointed as a new chief justice of Jammau & Kashmir

Answer-Mohammad  Yaqoob Mir

26.Who was resigned as a director general of sports authority of India (SAI) ?

Answer-Jiji Thomsan

27. Recently, In news prime Minister Narendra modi Launched National Programme  for ____________in new Delhi to reduce energy consumption.

Answer-LED based home Street Lighting

28.Recently , The Tamil Nadu Government launched new scheme ________?

Answer-Amma Cement

29.The 2 -day Bankers retreat -Gyan Sangam which conclude on 3 January 2015 was held in which city ?

Answer- PUNE

30.Recently , In New The Union Government approved raising its stake up to 51 percent in which financial institution make it government company?

Answer- IFSC (Industrial Financial Corporation of India)

31.Who was named as a Business Person Of the year 2014 ?

Answer- Google co founder larry page

32.Recently, Who was won National Sub-Junior Snooker Title 2015?

Answer-S Shrikrishna

33.Who was named as a new Maharashtra BJP Chief?

Answer-Raosaheb Patil Danve

34.Recently, Prime minister released a commemorative coin to mark the 175th birth Anniversary ____________of which leader?

Answer-Shri Jamsetji Tata (Founder of the Tata group)

35.Who is President of Guyana. He will visit India during the Pravasi Bharaitiya Divas 2015 and also will be chief guest at he Pravasi Bharaitiya Divas 2015?

Answer-Donald Rabindranauth Ramotor

36.Which of the cricketer would you associated the fashion Label WROGN?

Answer-Virat Kohili

37.Who was recently appointed CEO of DEN Networks?

Answer-Pradeep Parameswaran

38.In Which Website has rolled out its “While you were Away “recently?

Answer-Twitter

39.Who has been appointed as a new executive director and President of blue star?

Answer-B.Thiagarajan

CLICK HERE TO READ CURRENT AFFAIRS 1,2 AND 3RD JANUARY 2015

Current Affairs 30 to 5 december download

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM -1, 2 AND 3 JANUARY 2015

Hello friends,  Today We are sharing full Current affairs asked in different type of Competitive  exam like bank, SSC, Railway etc .Bankers herald team provide good collection of current Affairs like International, national, Sports, obituary,Newly appointments, person in  news , Scheme ,Committee,  RBI policy,Economy, state news etc,If you want to read in pdf daily update links are available below.

Current affairs for bank Exams :

1.Who is recently Appointed to Uttarakhand Governor ?

Answer-K.K.Paul

2.Which of the Following Company bags First key power project in Telgana?

Answer-BHEL Company

3.Recently,  Which company launched Co-branded Credit card emerged with UAE  first gulf Bank?

Answer-Life insurance Company Of India(LIC) international

4.Who is Appointed as new CMD of Indian Overseas bnak?

Answer-R.Koteeswaran

5.Who is Sworn as new Brazilian President?

answer-Dilma Rousself

6.Recently , Who is appointed as new chairman of Railways Board?

Answer-A.K Mital

7.Recently, Planning Commission replaced a new name? 

Answer: NITI AYOUG (National Institution for transforming INDIA AYOUG)

8.Recently,The “Union Water Resources Ministry ” launched invited to be adopted in every district of the country during India week  of  water?

Answer-Hamara Jal , Hamara jeewan

9.Recently, Indian  Space research Organization (ISRO)  chairperson was Retired , Who is Chair Person Of ISRO?

Answer-K.Radhakrishna

10.Who is Appointed as new secretary in the Minister of earth sciences?

Answer-Shailesh Nayak

11. Recently,Name of the mobile application launched by Home Minister Rajanatn singh ?

Answer-Himmat

12.Recently, Indian Government how many websites has been banned for jihadi Propaganda and Promoting Anti India news?

Answer-32 website

13.Recently , The famous Film Malayalam director was died on 29th December 2014 ?

Answer-Madhu Kaitapram

14.Who was the famous journalist of India died on 31st December 2014?

answer-Boobile George Verghese

15.Who was the first to win Consecutive Oscar Award died on 30th December 2014?

Answer- Mr.Luise Rainer

16.Recently , Sushma swaraj (External Affairs Minister) visited to which Country?

Answer-South Koerea

17.What is Full Form of “NJAC”?

Answer-National judicial Appointments Commission

18.Recently , The educationist, author and tallest figure in Muslim academia was died on 1st January 2015 ?

Answer- Saiyid Hamid

19.Who is Appointed as new director general of civil Aviation ?

Answer-M Sathiyavathy

20.Who is sworn as a new president of Tunisia?

Answer-Beji Caid Essebsi

21.Who is Sworn as new chairman of Airport authority of India?

Answer-R K Srivastav

22.Who has been Chosen as a Global Athlete ambassador for Right to Play?

Answer- Petra Kvitova

23.Recently , Indian -origin Awarded Knighthood as a part of Queen’s new years honours? Who is awarded ?

Answer-Nilesh Jayantial Samani

24.Recently, In news the flying snake of Sri Lanka was sighted in Seshachalam Biosphere reserve of Andhra Pradesh. What is name of snake?

Answer-Chrysopelea taprobanica

25.Recently, Who is Appointed as new MD and CEO of OBC bank?

Answer-Animesh Chauhan

26.Who is Appointed as  new MD and CEO Of Vijaya bank ?

Answer-Kishore kumar Sansi

27.Who is Appointed as new MD and CEO of  United bank of India ?

Answer-P.Srinivas

28.  How many days  completed India’s first inter-planetary Mission MOM or Mangalayan Around Mars?

Answer-100 days

29.Recently, Prime minister  Narendra Modi  Inaugurated 102 edition of the “Indian Science Congress” Hosted by the which university?

Answer-Mumbai university (Theme of this year’s-Science and technology For human Development)

30.Recently In news, As per the Statistics provided by Tigernet , the official data base of the National Tiger Conservation Authority.How many tiger were deaths in 2014?

Answer-66 tiger

31.Recently , Aamir khan’s “PK” Box office Collection beat ________record to become Bollywood’s No.one At Rs.285.37 cr?

Answer-Dhoom3

32.Who has been become a first cricketer to cross 5 million follower on twitter?

Answer-Virat Kohili

33.Recently In news, World’s smallest goanna Lizard species was discovered in which country?

Answer-Australia

34.Who is Indian-origin  re-appointed as a top ad-visor to president of Singapore Tony Tane ?

Answer-J.Y.Pillay

35.Recently, Former chairman of ISRO passed away .Who was Former chairman of ISRO?

Answer-V R Gowarikar

36.Recently, Minister of Sports Cleared the National boxing Federation replaced by new name?

Answer- Boxing India

37.Dr.Vasant Ranchod Gowarikar who died in Pune, Maharashtra Was belong to which field ?

Answer-Scientist

38.Who is the Author of “The dramatic Decade:the Indra Gandhi Years”?

Answer-Pranab Mukherjee

39.Kishan Vikash  Patra was launched on which year?

Answer-1st April 1988

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK STUDY MATERIAL