IBPS RRB Office Assistant Exam GA Questions asked in Morning and Evening Shift 19-09-2015

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Hello readers.

IBPS (Institute for Banking Personnel Selection) conducted online examination for the post of Office Assistants in Regional Rural Banks today (19 Sept, 2015) in both morning and evening shifts. Candidates who appeared in today’s exam can check some General Awareness questions asked in today’s exam in both shifts. IBPS is conducting RRB Office assistants online examination tomorrow also. So, candidates who are going to appear in examination tomorrow can check the pattern and type of questions asked in today’s paper. By this web page you can check Seat allotment 2018 as well as previous year question paper.

Here we are providing you some questions asked in IBPS RRB Office Assistant exams. Check below questions and prepare for your upcoming IBPS RRB Assistant exams.

  1. Who wrote the book “Five Year Old Billionaire”?   Ans: Onkar Kishan Khullar
  2. What is the full form of MSME?  Ans: Ministry of Micro Small and Medium Enterprises
  3. Which day is announced as National Handloom Day?  Ans: August 7
  4. Who is the chairman of India Oscar Jury? Ans: Amol Palekar
  5. When was Hindi adopted as the official language of Constituent assembly? Ans: September 14, 1949
  6. Federal Reserve Bank is the central bank of which country? Ans: United States
  7. What is the currency of Greece? Ans: Euro
  8. What is the present CRR (Cash Reserve Ratio)? ANs: 4%
  9. The Bureau of Indian Standards (BIS) is the national Standards Body of India working under the aegis of Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Government of India. Headquarters of BIS are located in which city? Ans: New Delhi
  10. Tata conglomerate, has acquired a stake in which of the chinese company? Ans. Xiaomi Technologies
  11. Which country celebrated it’s 50th Independence Day on Aug 9? Ans: Singapore
  12. Which is the first Zero-Carbon planned city in the world? Where is it located? Ans: Masdar City, United Arab Emirates
  13. Who is the father of Indian Constitution? Ans: Dr. B.R. Ambedkar
  14. What does SIDBI stands for? Ans: Small Industries Development Bank of India
  15. “Tunnel of Time” is an autobiography of Indian cartoonist. Who is that cartoonist? Ans: R. K. Laxman
  16. At least 29 people were killed and over 60 injured in a stampede during the Mahapushkaram, a Hindu religious bathing festival on the Godavari river bank. Where is this place located? Ans: Andhra Pradesh
  17. Where is Karbonn Mobile Manufacturing plant located? Ans: Noida, U.P.
  18. After how much time deposit accounts become unclaimed? Ans: 10 years
  19. Where is Netravali Wildlife Sanctuary located? Ans: Goa, India
  20. Which city will host 2022 Winter Olympics? Ans: Beijing, China
  21. Which article of Indian Constitution is related to Abolition of titles? Ans. Article 18

These are some questions asked in today’s paper. We will update more questions from later shift. You can check more questions from previous papers asked in IBPS RRB PO Exam 2015 and other IBPS Exams.

IBPS RRB Office Assistants Exam Review and Analysis: Morning Shift Sept 19

IBPS RRB PO Questions asked on Sept 13 Morning Shift, Review and Analysis

RRB PO GA Questions asked on 13 sept Evening Shift

Important Current Affairs of 10 and 11 April 2015 -Daily GK Update

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Current affairs of 10 and 11 April 2015:

1.Name of the Mumbai terror attack mastermind recently has released from Pakistan jail on 9 April 2015?

Answer –Zakir-Ur Rehman Lakhvi

2.Who has been appointed as new Chief Executive officer of Khadi and village Industries Commission(KVIC) on 9 April 2015?

Answer –Arun kUmar Jha

3.Who has appointed as new director in expenditure Management Commission (EMC) under Department of expenditure?

Answer –Rajalakshmi Devaraj

4.Name of the Former Air chief, who had the honor of leading the fly past Independence Day on 1947 passed away on 9 april 2015?

Answer –Hrushikesh Moolgaonkar

5.Recently Former Australian captain and legendary cricket commentator was died on 9 April 2015?

Answer-Richie Benaud

6.What was venue of the 9th Meeting of International Renewable Energy Agency (IRENA)?

Answer –Abu Dhabi

7.Where is headquarter of International Renewable Energy Agency (IRENA)?

Answer –Abu Dhabi

8.Recently Which US State was set to become to allow niterogen Gas executions?

Answer –Oklahoma

9.Recently Which Indian city has named as National Earth hour Capital 2015 according by World Wildlife fund (WWF)?

Answer –Thane, Mumbai

10.Recently Liu Xinag in news. He is related to which field?

Answer-Famous athlete of China

11.Recently name of the bank has been completed 25 year of its operation?

Answer –SIDBI bank

12.What is stand of MUDRA?

Answer –Micro units Development and Refinery Agency Limited

13.Recently who has appointed as president of Nigeria?

Answer –General Muhammadu

14.Recently which state has been opened human milk bank” Jeevan Dhara”?

Answer – Rajasthan

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

15.Recently name of the state assembly on 31 March 2015 passed by a majority vote the controversial Control of Terrorism and organized crime bill?

Answer –    Gujarat

16.Name of the country has been developed as anti-ballistic missile system called “David’s Sling”?

Answer-Israel

17.Who was resigned as the president of the International Cricket council (ICC) on April 2015?

Answer –Mustafa kamal

18.Recently India has been successfully test fired ballistic missile on 9 April 2015? Name of the ballistic missile?

Answer –Dhanush

19.What is full form of LTV?

Answer –Loan to value

20.Who was won bronze medal in ISSF and Pistol world cup at changwon,south korea on 10 april 2015?

Answer –   Apurai Chendala

21.Which day was observed as national safe Motherhood day?

Answer -11th April 2015

22.What is the scheme that has been suspended by employees provident Fund organization (EPFO) on 11 April 2015?

Answer –Minimum Monthly Pension Scheme

23.Who is author of the Suleiman Charitra Sanskrti book was published on 9 April 2015?

Answer –kalyana malla

24.What is full form of WRA?

Answer-White Ribbon Alliance

25.Recently name of the Indian professional tennis player has been grabbed 15000$ ITF Futures tournament title?

Answer –Yuki Bhambri

26.Who has been recently appointed the president of JK organization?

Answer – Bharat hari  singhania

27.Which city has been named as Global Earth hour capital 2015 by WWF on 9 April 2015?

Answer – Seoul

Some important link:

Click here to check current affairs 2015 

Click here to check 6 and 7 april 2015 current affairs 

Click here to check current affairs of 8 and 9 april 2015 

Click here to check bank exam study material

Current affairs for bank,SSC,SBI and IBPS exam- daily GK update 8 and 9 April 2015

Current affairs of 8 and 9 April 2015:

current affairs for bank exam, current affars for ibps clerk exam, current affairs for sbi po exam,current affairs 2015, current affairs pdf download, latest news, Current affairs for SBI associated clerk exam 2015, weekly current affairs pdf, Current affairs free pdf download 2015, current affairs of 8 April 2015, current affairs of 9 april 2015, National and international news , daily GK update, Current affairs quiz 2015, current affairs quiz of 9 April 2015, current affairs quiz 8 April 2015, current affairs online quiz 2015, current affairs question and answer, current affair 2014-15 download, current news , current affairs 2015, current affairs question and answer in hindi, current affairs question and answer in English , current affairs question pdf download, current affairs question and answer april 2015, current affairs pdf free download, world current affairs , current affairs in hindi 2015, current affairs question , current affairs of 8 april 2015 pdf download, current affairs of 9 April 2015 pdf download, current affairs for insurance exam 2015, current affairs for oriental insurance exam 2015, current affairs of April 2015 pdf download, current affairs pdf download

1.Recently which state cricket team has won Syed Mushtaq Ali T20 Trophy on 7 April 2015?

Answer – Gujarat

2.Who has been newly appointed as Director of ISRO satellite center (ISRO) on 7 April 2015?

Answer –Mayilsamy Annaduari

3.Recently prime Minister of India launched new scheme under PM Jan Dhan yojna to fund small entrepreneurs. Name of the scheme?

Answer –Mudra  Bank

4.Recently Prime minster has visited Germany. Name of the president of Germany?

Answer –Angela merkel

5.Name of the prime minster of Canada. Recently prime minister of India has been visited this country?

Answer –Stephen Harpher

6.Recently who has been appointed as CMD of TIL limited company on 7 April 2015?

Answer –Sumit Mazumder

7.Who has been become president designate of CII for 2015-16?

Answer –Naushad Forbes

8.What is full form of CII?

Answer –Confederation of Indian Industry

9.Recently Sri Lanka’s cricketer has named as Wisden Cricketer of the year 2014? Name of the Sri Lanka’s cricketer?

Answer-Kumar Sangarkara

10.Recently who has been elected as new chairman of NASSCOM For 2015-16?

Answer –BVR mohan Reddy

11.Recently name of the First US state which has  become banned Abrortion procedure?

Answer –Kansas

12.Recently PCI President has suspended mismanagement of 15th National Para athletics Championship on 7th April 2015. Name of the suspended PCI president?

Answer –Rajesh tomar

13.Recently CII has signed an agreement with EBRD. What is full form EBRD?

Answer –European Bank for Reconstruction and development

14.Recently who has been appointed as new Chief election commission of India?

Answer – Dr. Nasim Zaldi

15.Recently which company has been acquired a free recharge a mobile truncation platform?

Answer- Snapdeal

16.Recently two legends have been awarded with Padam Vibhushan second civilian highest award?

Answer –Amitabh bachchan and karim Aga khan

17.Recently Sim Bhullar became the first player of Indian Descent to play in the high profile. He is related to which sports?

Answer –basketball

18.Recently in news Legendary D jayakanthan was died on 8 April 2015. He was related to which field?

Answer –famous Tamil Writer

19.Recently government of India has been decided to rename of E-Visa scheme?

Answer- Visa online

20.Who has named as “Retails banker of the year in Middle East”?

Answer-Suvo sanakr

21.Recently EM Hanifa was passed away on 8 April 2015. He was related to which field?

Answer –  Veteran Singer

22.What was them of the World Health day 2015?

Answer –Form Farm to Plate, Make food safe

23.Who has been appointed as new chief justice of Chattisgarh state?

Answer –Navin Sinha

24.What was the main aim of Operation rahat launch mission?

Answer –Evacuating Indians From Yemen

25.Recently NASA has been successfully launched Revel most powerful Rocket on 8 April 2015? Name of the rocket?

Answer –SLS-Space launch system

26.How much percentage FDI cap in Insurance sector has been increased by?

Answer -23%

27.Name of the two legends are conferred with Sahitya Shiromani Samman of uttar Pradesh on 8th April 2015?

Answer –Gopaldas neeraj and uday Pratap Singh

Click here to check current affairs of 6 and 7 April 2015

Current affairs of January moth 2015 

Current affairs for SBI IBPS SSC RRC – Latest GK update 6 and 7 April 2015

Hello friends. How are you? Now here we are sharing current affairs of April 2015.Current affairs is most important role plays in any competitive exam like ssc, bank and any civil exam. So those students are preparing for government exam must check this article here we are discussing about current affairs in full details. Today we are going to talking about latest happening in 6 and 7 April 2015 including national news, international news, sports current affairs, newly appointed, obituary and important date.

So we advised to the entire aspirant who is preparation for civil service exam must read this article.

Current affairs for SBI, IBPS, SSC, RRC –GK Update 6 and 7th April 2015:

  • Current affairs of 6th April 2015 – Latest GK update: here we are providing in question answer format so you are easily understand.

1.Recently Dena bank has been tied up for insurance on Aadhar linked Saving account which insurance company?

Answer- Life Insurance Company (LIC)

2.Recently which company has shut website from May 1 2015 but only mobile application available?

Answer – Myntra Company

3.Recently prime minister of India narendra modi has been released —————-to monitor pollution level in 10 cities?

Answer – national air quality index

4.Which country will host fifth meeting of SAARAC health ministers?

Answer – India

5.Recently who has been appointed as new director of ISRO Satellites?

Answer –M Annaduari

6.Recently who has been appointed as IPL Governing council chairman?

Answer –Rajeev Shukla

7.Who has been appointed as new prime minister of Peru on 5 April 2015?

Answer –Pedro Alvaro cateriano Bellido

8.Who has been won Miami open 2015 Women’s doubles title on 5 April 2015?

Answer – sania mirza and Martina Hingis

9.Recently who was won 2015 Miami open men’s single title on 5 April 2015?

Answer –Novak Djokovic

10.Who has been won 2015 Miami open women’s single title on 5 April 2015?

Answer-Serena Williams

11.Recently Name of the Indian grandmaster won bronze model in World women chess championship?

Answer –Harika

12.Recently name of the Indian airport has been won golden Peacock national quality award 2015?

Answer- Delhi International airport

13.Name of the Indian origin students has won Major Physics prize on 5 April 2015?

Answer -15 years old Pratap Singh

14.Who has been sworn as new 16th governor of Mizoram?

Answer –Keshari nath tripathi

15.Recently which bank has lead top list with highest NPAs?

Answer – Central bank of India

16.Recently Mission Indradhanush started in which state for immunise all the children of the state?

Answer – Uttar Pradesh

17.Recently Mufti Mohammad Sayeed Inaugurated asia’s largest garden in Jammu and Kashmir on 5 April 2015. Name of the garden?

Answer- Tupali

18.Which day was observed as world health day?

Answer – 7th April 2105

19.Recently name of the endangered species of plan discovered by scientist from western ghats on 6 April 2015?

Answer – Oldenlandia dineshi

20.What is full form of DGCEI?

Answer –Directorate general of central Excise Intelligence

21.Recently Google signed partnership with which company for digital indian project on 5 April 2015?

Answer –Pricewaterhouse coopers

Click here to check current affairs January 2015 

Current Affairs of January 2015 -19 and 20 January 2015{PDF Download}

Current Affairs of January 2015 :

Hey friends, how are you. Today again we are back with new update related to current affairs of January month 2015.All of you know that current affairs very important part in any competitive exam as well as daily update. Recently SBI Associate Clerk exam is going on so many question asked in current affairs part.

So today we are discussing about current affairs January month 2015.In previous Article we have talk about current affairs of 17 an 18 January 2015 and Now we are talking about current affairs of 19 and 20 January 2015.

And We are advised to all of aspirant who is preparation for bank exam, ssc exam and any government exam regularly visit this site.

Current Affairs of 19 and 20 January 2015 pdf download:

1.What is the venue of the world energy future summit 2015?

Answer-Abu, Dhabhi

 Few point about Summit:

  • This Summit is the largest gathering on futures energy.

2.What was the Name of Company hosted world energy future Summit 2015?

Answer-Masdar

3.Name of the Germany finance minister recently visit India on 19th January 2015?

Answer-Wolfgang Schuable

4.Recently, National Disaster Response force (NDRF) was celebrated as 10th raising day on which day?

Answer-19th January 2015

5.Recently, Who has been awarded as Prestigious Martin Luther King  Jr. Award 2015 on 18th January 2015?

Answer-Frank Islam (Related to Indian American Entrepreneur and philanthropist)

6.Who was appointed as new chairperson of the censor board on 18th January 2015?

Answer-Pahlaj Nihalani

7.What will be venue of the Australian open Tennis tournament 2015?

Answer-Melbourne

8.Who has named as sanjay chopra award and Geeta Chopra Award on 18th January 2015?

Answer-Master devesh Kumar (Sanjay Chopra) and Geeta Chopra

9.Who were winner of the Men’s and Women’s singles title in the Senior National Tabel Tennis championship held on Poundechery?

Answer-SoumYajit Ghosh and Mouma das

10.What is the name of the Bracak Obama’s wife recently visit india?

Answer-Michelle

11.What is the Full form of USTDA?

Answer-United states Trade and Development Agency

12.Recently, In the News “Abdulla bin Abdulaziz” was died. He was famous king of which country?

Answer-Saudai Arabai

13.Where is headquarter of International mutual fund (IMF)?

Answer-Washigton D.C

14.Recently, KNPP in News. What is full form of KNPP?

Answer-Kudankulam Nuclear Power project

15.Recently, United States (US) government scientist has decided which year as warmest year?

Answer-2014

16.Recently, who has won Hindu Literary prize 2104 for his debut collection of 13 stories?

Answer-Ashok Srinivasn

17.Recently, Rajin Kothari was passed away on 18th January 2105? He was related to which field?

Answer-Political, Scientist and theorist

18.Recently, Nam of the country is India planning to begin joint tourism Promotion campaign?

Answer-Nepal

19.Which day was celebrated as national Investigation Agency day?

Answer-19th January

20.Total Number of zonal councils comprising of state there in India?

Answer-Five

21.Who has been won the alpha International Title in women‘s double tournament on 16th January 2015?

Answer-Mattek Sands and Sonia Mirza

22.What was the venue of the tribal food festival 2015?

Answer-New Delhi

23.Recently, who has appointed as new president of royal Enfield on 18th January 2015?

Answer-Rudrajet singh

24.Recently, which gaon adopted by manmohan singh under sansad  adrash gram yajona ?

Answer-Pachim Bekeli

25.Name of the Indian State will be host world congress on information technology in 2018?

Answer-Hyderabad

26.Recently, which country’s GIC to invest Rs.1200cr in Bandhan financial service?

Answer-Singapore

27.Recently Subham in news his age 13, Silicon Valley’s youngest entrepreneur .why subham in news?

Answer- Develop Braille Printer

28.Recently, Name of the filmmaker has appointed as new chairperson of CBFC(Central board of film certification)?

Answer-Pahlaj Nihalani

29.Who was won national tiger conservation authority (NTCA) award 2015?

Answer-Peeriyar tiger

30.Where is the headquarter of world trade organization (WTO)?

Answer-Geneva

31.Name of the book “Beloved bapu: The Gandhi Mirabehan correspondence “authored by?

Answer-Tridip Suhrud and Thomas webar

 CLICK HERE TO CHECK CURRENT AFFAIRS OF JANUARY 2015

CLICK HER TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATRIAL

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM QUESTION PAPER

CLICK HERE TO CHECK LATEST JOB IN BANKING SECTOR 

Current Affairs For SBI IBPS PO And Clerk Exam 17, 18 January 2015-{Download PDF Here}

CURRENT AFFAIRS OF 17 AND 18 JANUARY 2015:

Hello friends, again we are back with carrying a couple of day’s current affairs of January month 2015.All of you now that in SBI Associated clerk exam going on and at least 12-15 recent current affairs questions are asked . So friends, now time is to concentrate on current affairs of January month 2015.generaly, Current affairs question are asked in any competitive exam, so this part is most important part for us in any bank exam. We are updating regularly current affairs of month January 2015 so regularly visit our site for daily current affairs as well as bank exam study material.

CURRENT AFFAIRS OF JANUARY 2015:

      Our team is providing current affairs of 17 and 18 January 2015.In this article many topics are covered which happened within two days. There are many topics covered in under this article like national news, international news, sports news, important committee, important person in news, newly appointment, resigned and important state news happened in 17 and 18 January 2015.

    So we are suggesting to all of future bankers regularly visit bankersherad.in for more banking update and banking study material. We have covered many topics like quantitative aptitude question and answers, reasoning solved and unsolved problem and General English study material.

CURRENT AFFAIRS QUESTION OF 17 AND 18 JANUARY 2015:

Current affairs January 2015, current affairs January month 2015, current affairs of 17 January 2015, current affairs of 18 January 2015, current affairs january 2015 in hindi, current affairs of january 2015 pdf, current affairs january 2015 for bank exam, current affairs january 2015 with answer, current affairs january 2015 pdf free download, general knowledge and current affairs pdf free download, current affairs pdf free download janauary 2015,current affairs 2015 pdf free download, current affairs for bank exam, general awareness for bank exam, current affairs for bank exam 2015,current affairs for bank exam 2015 pdf, daily current affairs for bank exam ,

1.Who was the winner of the “The Hindu Prize for 2014 on 16 January 2015?

Answer-Ashok Srinivasan

2.Who was named as JGBS –top Ranker Excellence award 2014 on 16th January 2015?

Answer-R.K Tayagi

3.Recently, Government of India was launched Venture capital fund for which caste?

Answer- Sheduleled Cast

4.Recently, President of India has been launched immunization program for children below age 5 years?

Answer- Pulse Polio

5.What is the venue of the 8th Japan – India foreign minister strategic dialogue?

Answer-New Delhi, India

6.What is the name of the Sri- Lanka New foreign Minister recently visited in India?

Answer-Mangala Samaraweera

7.Who was won Men’s Sydney International title 2015?

Answer-Viktor troicki after defeated to Mikhali KuKushkin

8.Name of the Japanese Foreign Minister who recently visited India for two days?

Answer-Fumio Kishida

9.What is the venue of the “Tribal Food Festival 2015”?

Answer- New Delhi

10.Recently, In the News Central bureau investigation arrested Shib Narayana Das director of the Kolkata based firm Saradha .It was belong to which scam?

Answer-Multi-Crore rupee chit fund

11.Name of the Indian’s double star recently winner of the ATP Tennis titles 2015?

Answer- Leander Paes and Rohan Bopanna

12.Recently, in the news which spacecraft was founded after 11years on surface of Mars?

Answer-Beagle 2

13.Recently, who was resigned from the post of member of the union public service commission (UPSC) January 2015?

Answer-Amar Pratap singh

14.Recently, Indian lady Bhakti Sharma in news, for what reason?

Answer-World record in Swimming at Antarctic Ocean

15.Recently, The congress leader and former Union Minister Shashi tharoor has been released book , What is the name of the book?

Answer-India Shastra: Reflection on the nation our time

16.Recently, who was appointed as the new interim DRDO chief on 16th January 2015?

Answer-K .Tamilmani

17.Who was appointed as new chief financial officer (CFO) of WIPRO Software Company?

Answer-Jatin Dalal

18.Who has been appointed as new Nepal’s ambassador to india?

Answer-Deep Kumar

19.Recently, who was won the 13th Parsvanth International Grandmaster chess tournament 2015?

Answer-Andrey Baryshoplets

 20.Recently, who was named as international Hockey Federation player of the year 2014?

Answer-Mark Knowles and Ellen Hoog

21.Recently, who was won women’s single title of Sydney international tennis tile 2015?

Answer-Petra Kvitova

22.Name of the winner of Women’s Brisbane international title 2015?

Answer-Maria Sharapova

23.Recently, head of the United Nations Ban Ki Moon had inaugurated the India’s first ever canal top solar power plant in which state?

Answer-Gujarat

24.Recently, Union Minister of water resource development Uma Bharti has decided to celebrate this year as name of the________?

Answer-Jal Karnthi  Varsh

25.Where is located the “great rift Valley “It is an intra- continental ridge system?

Answer-Africa

26.Name of the Indian banks listed in top 50 global banks in terms of marketing capitalization?

Answer-HDFC and SBI

27.Name of the bank has been topped the list of the top 50 global bank in sector of marketing and capitalization?

Answer-Industrial and commercial bank china (ICBC)

28.Where is headquarter of the International Renewable energy agency (IRENA) organization?

Answer-Abu Dhabi

29.Recently, Andhra Pradesh government has been signed a pact with which institute to Provide assistance in making agriculture sustainable and profitable?

Answer-International crops research Institute for the Semi-Arid tropics (ICRISAT)

30.Recently, Egypt’s famous actress was passed away it was also known as the “Lady of the Arabic Screen ?

Answer-Faten Hamama

31.Which day was observed as National Disaster response Force _________?

Answer -21st January

32.Who was appointed as new brand ambassador of 35th national game in Kerala?

Answer-Sachin Tendulkar

33.Name of the South African cricketer who holds the record of fastest century in One day international game?

Answer- AB de Villiers

34.Recently which bank has launched money transfer service in twitter?

Answer-ICICI bank

35.Who was awarded as martin Luther king award 2015?

Answer-Frank Islam

36.Recently, name of the state has  won the National tiger Conservation Authority biennial award 2015?

Answer-Periyar Tiger reserve of kerala

37.Which day was celebrated as national immunization day 2015?

Answer-18th January

38.What is the Currency of New Zealand?

Answer- Dollar

39.What is capital of the New Zealand?

Answer- Willington

40.Where is Headquarter of UNO?

Answer- New york, USA

CHECK HERE PREVIOU YEAR PAPER/MODEL PAPER FOR VAIOUS BANK EXAM 

CHECK HERE DAILY CURRENT AFFAIRS JANUARY MONTH 2015

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATERIAL 

CLICK HERE TO CHECK LATEST BANKING JOB

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM -1, 2 AND 3 JANUARY 2015

Hello friends,  Today We are sharing full Current affairs asked in different type of Competitive  exam like bank, SSC, Railway etc .Bankers herald team provide good collection of current Affairs like International, national, Sports, obituary,Newly appointments, person in  news , Scheme ,Committee,  RBI policy,Economy, state news etc,If you want to read in pdf daily update links are available below.

Current affairs for bank Exams :

1.Who is recently Appointed to Uttarakhand Governor ?

Answer-K.K.Paul

2.Which of the Following Company bags First key power project in Telgana?

Answer-BHEL Company

3.Recently,  Which company launched Co-branded Credit card emerged with UAE  first gulf Bank?

Answer-Life insurance Company Of India(LIC) international

4.Who is Appointed as new CMD of Indian Overseas bnak?

Answer-R.Koteeswaran

5.Who is Sworn as new Brazilian President?

answer-Dilma Rousself

6.Recently , Who is appointed as new chairman of Railways Board?

Answer-A.K Mital

7.Recently, Planning Commission replaced a new name? 

Answer: NITI AYOUG (National Institution for transforming INDIA AYOUG)

8.Recently,The “Union Water Resources Ministry ” launched invited to be adopted in every district of the country during India week  of  water?

Answer-Hamara Jal , Hamara jeewan

9.Recently, Indian  Space research Organization (ISRO)  chairperson was Retired , Who is Chair Person Of ISRO?

Answer-K.Radhakrishna

10.Who is Appointed as new secretary in the Minister of earth sciences?

Answer-Shailesh Nayak

11. Recently,Name of the mobile application launched by Home Minister Rajanatn singh ?

Answer-Himmat

12.Recently, Indian Government how many websites has been banned for jihadi Propaganda and Promoting Anti India news?

Answer-32 website

13.Recently , The famous Film Malayalam director was died on 29th December 2014 ?

Answer-Madhu Kaitapram

14.Who was the famous journalist of India died on 31st December 2014?

answer-Boobile George Verghese

15.Who was the first to win Consecutive Oscar Award died on 30th December 2014?

Answer- Mr.Luise Rainer

16.Recently , Sushma swaraj (External Affairs Minister) visited to which Country?

Answer-South Koerea

17.What is Full Form of “NJAC”?

Answer-National judicial Appointments Commission

18.Recently , The educationist, author and tallest figure in Muslim academia was died on 1st January 2015 ?

Answer- Saiyid Hamid

19.Who is Appointed as new director general of civil Aviation ?

Answer-M Sathiyavathy

20.Who is sworn as a new president of Tunisia?

Answer-Beji Caid Essebsi

21.Who is Sworn as new chairman of Airport authority of India?

Answer-R K Srivastav

22.Who has been Chosen as a Global Athlete ambassador for Right to Play?

Answer- Petra Kvitova

23.Recently , Indian -origin Awarded Knighthood as a part of Queen’s new years honours? Who is awarded ?

Answer-Nilesh Jayantial Samani

24.Recently, In news the flying snake of Sri Lanka was sighted in Seshachalam Biosphere reserve of Andhra Pradesh. What is name of snake?

Answer-Chrysopelea taprobanica

25.Recently, Who is Appointed as new MD and CEO of OBC bank?

Answer-Animesh Chauhan

26.Who is Appointed as  new MD and CEO Of Vijaya bank ?

Answer-Kishore kumar Sansi

27.Who is Appointed as new MD and CEO of  United bank of India ?

Answer-P.Srinivas

28.  How many days  completed India’s first inter-planetary Mission MOM or Mangalayan Around Mars?

Answer-100 days

29.Recently, Prime minister  Narendra Modi  Inaugurated 102 edition of the “Indian Science Congress” Hosted by the which university?

Answer-Mumbai university (Theme of this year’s-Science and technology For human Development)

30.Recently In news, As per the Statistics provided by Tigernet , the official data base of the National Tiger Conservation Authority.How many tiger were deaths in 2014?

Answer-66 tiger

31.Recently , Aamir khan’s “PK” Box office Collection beat ________record to become Bollywood’s No.one At Rs.285.37 cr?

Answer-Dhoom3

32.Who has been become a first cricketer to cross 5 million follower on twitter?

Answer-Virat Kohili

33.Recently In news, World’s smallest goanna Lizard species was discovered in which country?

Answer-Australia

34.Who is Indian-origin  re-appointed as a top ad-visor to president of Singapore Tony Tane ?

Answer-J.Y.Pillay

35.Recently, Former chairman of ISRO passed away .Who was Former chairman of ISRO?

Answer-V R Gowarikar

36.Recently, Minister of Sports Cleared the National boxing Federation replaced by new name?

Answer- Boxing India

37.Dr.Vasant Ranchod Gowarikar who died in Pune, Maharashtra Was belong to which field ?

Answer-Scientist

38.Who is the Author of “The dramatic Decade:the Indra Gandhi Years”?

Answer-Pranab Mukherjee

39.Kishan Vikash  Patra was launched on which year?

Answer-1st April 1988

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK STUDY MATERIAL

Current Affairs For Bank Exam -24 and 25 December

Q.1  Whose Birthday is celebrated as “GOOD GOVERANCE DAY”?

Ans:  Atal Bihari Vajpayee (Dec 25th)

Q.2  What is the function of SMS-based warning system which was launched by Union Minister Harsh Vardhan recently?

Ans:  Tsunami and other weather-related natural calamities and Alerts on cyclones.

Q.3  Who was honoured with “Yash Chopra Memorial National Award”?

Ans: Amitabh Bachchan

Q.4  Which ministry launched schemes on Good Goverance Day?

Ans : IT and Communication

Q.5  What are the three new schemes launched on the occasion of Good Governance Day?

  • MTNL mobile subscribers can pair up with another MTNL Mobile or land line.
  • Now call rate to the paired number will be charged at 20paise\min.
  • The Call rates of the local networks has been reduced by 40 paise and STD by 50 paise\min.

 Q.6  Which bank launched “alternate delivery products”?

   Ans: United Bank of India (UBI)

Q.7  What are the facilities in “alternate delivery products”?

   Ans:  It puts the bank in the select group of banks offering the facility of online transactions (RuPay – e-commerce) with RuPay debit cards

Q.8  What are the facilities in “TD on Missed call”?

Ans:  It provides the ease of investment in pre-defined Fixed Deposit (Rs10,000) by just giving a missed call on a particular number.

 Q.9  Who sworn in as the New President of Romania?

Ans: Western Klaus Iohannis

 Q.10  With which Japan based company, Reliance Industries Ltd (RIL) signed agreement?

Ans:  Japan’s Mitsui OSK Lines Ltd (shipping liquefied ethane from North America to India)

 Q.11  Who tops in Nature journal’s top ten list?

Ans:  ISRO chairman Dr. K. Radhakrishnan

 Q.12  Who appointed as CMD of  Coal India ?

Ans:  Mr.S. Bhattacharya

 Q.13  Which Committee appointed as a SIT for re investigating  the 1984 anti-Sikh riot cases?

Ans:  Mathur Committee

Q.14 Who composed the theme song of the 35th National Games?

Ans: Singer and Composer Hariharan

Q.15 Who launched the theme song of the 35th National Games?

Ans:  Kerala Chief Minister Oommen Chandy

Q.16  Which party won the majority in Jharkhand election?

Ans:  BJP and ally All Jharkhand Students Union

Q.17  Which country  awarded gold in Under-16 Chess Olympiads?

Ans : India

Q.18  The book released by Prime Minister Narendra Modi?

Ans: “Vande Bharatam” Released by Pandit Prabodh Kumar Mishra.

Q.19  Which legendary film director passed away recently?

Ans: Kailasam Balachander

Q.20  With which organization The World Trade Center India Services Council has signed agreement to improve small businesses in the country?

Ans: National Institute for Entrepreneurship and Small Business Development

Q.21 Which state will host 13th edition of Pravasi Bharatiya Divas?

Ans:  Gujarat ( jan 7-9)

Q.22 Which party emerged as largest party in J&K assembly election?

Ans: People Democratic Party (PDP) with 28 seats.

 Q.22 Which former PM Death Anniversary observed recently?

Ans: Narasimha Rao (23rd dec)

 Q.23 Who elected as the President of Tunisia?

 Ans: Beji Caid Essebsi

 Q.24 With which bank NTPC signing a term loan facility?

Ans: Bank of Baroda.

 Q.25  Which financial agency has been granted a license by RBI to operate as a non-banking financial company in India?

Ans: Ford Credit India

Q.26  Which E- retailer launched  “The Agri store” to offer products like fertilizer, irrigation tools and seeds, among others and to farmers?

Ans: Snapdeal

 

Current Affairs 2014 For Bank Exam – 20 , 21 and 22 December

1.Richard Rahul Verma Sworn in as US Ambassador to India

  • 46 -year –old verma  is the first ever Indian –American to be the top US diplomat  in New delhi .
  • He will Replaced by Nancy Powell.

2.Instagram Worth $35 bn , Surpasses Twitter

3.Jammu and Kashmir Assembly  polls: 30 pc voting till soon.

  • Bani consistency  in kathua district witnessed the highest voting  in percentage of  41, Jammu East segment  in the heart  of jammu  city registered  the lowest of 19.20 percent  voting

4.SEBI bars 260 entities for suspected money laundering

5.FIPB clears HDFC Bank’s Proposal  to raise Rs 10,000 crore

6.India lost second test in Brisbane

7.Chief of Vikatan  Group S.Balasubramanian passed away

8.India on 20th December 2014 won the men and women title of Kabaddi  world cup 2014.

  •  This was the  fifth  kabaddi  world cup and final match was played at Guru Gobind Singh Multipurpose      stadium in Jalandhar, India.
  •  Indian men’s   defeated  Pakistan
  •  Indian women’s defeated NewZealand

9.RBI Imposed monetary  penality  on ICICI and Bank Of Baroda For violating KYC/AML Instruction .

10.Ghanta Chakrapani  appointed as the first Chairman of TSPSC.

11.Veteran Telugu Sports Maddineni Babu Rao Journalist Passed away.

12.Walmart to open new store in agra, India after 2- year Gap.

13 Jyotsna Suri elected as the President of FICCI.

  • Suri  succeeded  Sidharth Birla.

14.India – Russia Talk on finalise copeter deal.

15.Prakash Mishra takes over as a CRPF DG.

16.Bangladesh  president Abdul Hamid Arrives in Kolkata.

17.Rajinder Khana to be a New Chief of Raw.

18.India observed National Mathematics day to Commemorate birth anniversary of Srinivasa Ramanjuan.

  • India   on 22th December   2014 celebrated  National Mathematics day.

19.Sachin Tendulkar  named  ambassador for 2015 ICC World Cup.

20.CGS Barracuda is India exported  first warship to Mauritius.

21.Arjun Atwal  wins the Inaugural  edition  of Dubai  open Golf Championship titile.

22.37th Sub-junior National Volleyball Championship will be Held in New Delhi from December 26-31.

24.West Bengal Government  will felicitate Atetico de Kolkata (ATK) for winning the first edition of Indian Super League.

25.Ministry of state for Railways-  Manoj Sinha

26.US Parliament passes Ukranie Freedom Support Bill.