SSC CGL 2015 Registration Date Postponed- Apply here

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Dear readers,
Staff Selection Commission has extended its last date of registration for the recruitment of Combined Graduate Level Examination. Every year SSC invites applications for Combined Graduate Level Examination for the recruitment of various posts in Income Tax Departments, and other under government jobs. Last date for the registration for CGL was May 27, 2015 earlier which is now extended to June 9,2015. Candidates who could not apply for CGL 2015 can now register for the same. Part-1 registraion is open till June 9, 2015 and PART-II registration will be open till June 11, 2015. Candidates who have completed PART-I registration can only proceed to PART-II.

Education Qualification for various SSC CGL posts:

  • For Assistant Posts :- Graduation from Recognized University
  • For SI in CBI :- Graduation
  • For Inspector Post :- Graduation
  • For Inspector (Income Tax | AEO in DoE) Posts :- Graduation
  • For Inspector in Divisional Accountant Posts :- Graduation
  • For Auditor, Accountant , Junior Accountant Posts :- Graduation
  • For Statistical investigator Posts :- Graduation Degree from statistics as One of the Main Subject

 

Candidates who are in final year are not eligible for the SSC CGL 2015.

Steps for Online Application:

  • Logon to ssconline.nic.in
  • Click on Examination
  • Select PART-I registration
  • Now click on Apply
  • Fill your details
  • Check your filled data
  • And continue for the PART-II
  • Keep a passport sized digital photograph and scanned photo of your signature ready for PART-II regiatration.
  • Upload photo and signature
  • Make Payment
  • And Submit
  • Once you have submitted the PART-II registration you can View/Download application form
  • Remember registration number for future purposes.

ssc-cgl-admit-card-2014

Apply now for it and we will bw back here with some notes and necessary reading documents for SSC CGL 2015. Keep visiting for other updates about SSC-CGL 2015. We are happy to serve you.

Current affairs of 12 And 13 April 2015 -important current affairs April 2015

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Current Affairs of 12 and 13 April 2015: daily GK Update

current affair, current affair 2015, current affair 2015 pdf download, current affair 2015 hindi pdf download, current affairs 2015 pdf free download, current affair 2015 in hindi, current affair april 2015, current affair april 2015 pdf free download, current affair april 2015 pdf download, current affair april 2015 in hindi, current affairs 2015, current affairs 2015 pdf download, current affairs 2015 in hindi, current affairs april 2015, current affairs april 2015 pdf free download, current affairs pdf free download, current affairs of 12 april 2015, current affairs of 13 april 2015, current affairs of 12 and 13 april 2015, current affairs 12 april 2015 bankers adda, current affairs 12 april 2015 gr8 ambation, current affairs of 12 and 13 april 2015 pagal guy, current affairs of 12 and 13 april 2015 bank exam today, april current affairs 2015 pdf, april current affairs 2015 pdf download, april 2015 current affairs 2015 quiz, current affairs april 2015 question and answer, current affairs of january to april 2015, current affairs of  12 april 2015 free job alert, april current affairs 2015 bankers adda, current affairs april to august 2015, current affairs download

1.Recently which country has been won Sultan Azlan Shah Hockey tournament 2015 on 11 April 2015?

Answer – New Zealand

Some important point:

  • New Zealand has won Sultan Azlan Shah Hockey title second time on 12 april 2015 defeated Australia by 3-1 goals
  • India has stand 3rd position in Sultan Azlan Shah Hockey title

2.Name of the Retired Lieutenant was died on 12 April 2015? He was also winner of Mahavir Chakra and Hero of 1971 Indo-pak war.

Answer –Hanut Singh

3.Recently who is first Indian to be world Number one in women’s double?

Answer –Sania Mirza

4.Who was won the Chinese Formula one grand Prix 2015 on 12 April 2015?

Answer –Lewis Hamilton

5.Recently name of the Indian shooter won bronze medal in ISSF Shooting world cup 2015?

Answer – Jitu Rai

6.Recently State bank of India has been announced a cut in home loan rate by to how much percentage?

Answer -0.25%

7.Who has re-elected unopposed as president of the Wrestling Federation of India on 12 April 2015?

Answer –Brijbhushan Sharan singh

8.Recently BHEL Company has setup 600 MW Thermal unit at Dhabra. Dhabra is located in which state?

Answer –Chhattisgarh

9.Name of the Jamaat –e-Islami leader was hanged by Bangladesh for 1971 war crimes on 12th April 2015?

Answer –Muhammad Kamaruzzaman

10.Who was won ITF Uzbekistan FI future Singles title on 12 April 2015?

Answer –YuKi Bhambri

11.Which company beats alibaba’s Guinness World record for maximum phone sold in a day on 12 April 2015?

Answer – Xiaomi company

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

12.Name of the state has launched the subsidies Aahar scheme on the occasion of the state’s foundation day on 1 April 2015?

Answer – Odisha

13.Which day was celebrated as international Children’s book day?

Answer -2 April 2015

14.What was India’s rank among 130 countries in the global business indexed released on April 2015?

Answer-119

15.Which day was celebrated as Austism Awareness day?

Answer –April 2

16.Name of the country recently became the 123rd state party to the international criminal court?

Answer –Palestine

17.Who has been appointed as new chief justice of Sikkim High Court?

Answer-Sunil Kumar Sinha

18.Name of the world’s oldest Person who has been died on 1 April 2015 which was belong to Japan?

Answer –Misao Okawa

19.Recently who has been won WTA family circle cup on 12th April 2015?

Answer – Sania Mirza and Martina Hingis

20.Recently Nobel laureate German Novelist was passed away on 12th April 2015. Name of the legend?

Answer –Gunter Grass

21.On 12th April 2015 India has been signed a MoU to establish a Marine biology Institute with which country?

Answer –France

22.What is full form of EPR?

Answer –Evolutional Pressurised Reactor

23.Recently India’s first International Financial Services center opened in which Indian city?

Answer- Gandhinagar, Gujara

Important Current Affairs of 10 and 11 April 2015 -Daily GK Update

Current affairs of 10 and 11 April 2015:

1.Name of the Mumbai terror attack mastermind recently has released from Pakistan jail on 9 April 2015?

Answer –Zakir-Ur Rehman Lakhvi

2.Who has been appointed as new Chief Executive officer of Khadi and village Industries Commission(KVIC) on 9 April 2015?

Answer –Arun kUmar Jha

3.Who has appointed as new director in expenditure Management Commission (EMC) under Department of expenditure?

Answer –Rajalakshmi Devaraj

4.Name of the Former Air chief, who had the honor of leading the fly past Independence Day on 1947 passed away on 9 april 2015?

Answer –Hrushikesh Moolgaonkar

5.Recently Former Australian captain and legendary cricket commentator was died on 9 April 2015?

Answer-Richie Benaud

6.What was venue of the 9th Meeting of International Renewable Energy Agency (IRENA)?

Answer –Abu Dhabi

7.Where is headquarter of International Renewable Energy Agency (IRENA)?

Answer –Abu Dhabi

8.Recently Which US State was set to become to allow niterogen Gas executions?

Answer –Oklahoma

9.Recently Which Indian city has named as National Earth hour Capital 2015 according by World Wildlife fund (WWF)?

Answer –Thane, Mumbai

10.Recently Liu Xinag in news. He is related to which field?

Answer-Famous athlete of China

11.Recently name of the bank has been completed 25 year of its operation?

Answer –SIDBI bank

12.What is stand of MUDRA?

Answer –Micro units Development and Refinery Agency Limited

13.Recently who has appointed as president of Nigeria?

Answer –General Muhammadu

14.Recently which state has been opened human milk bank” Jeevan Dhara”?

Answer – Rajasthan

15.Recently name of the state assembly on 31 March 2015 passed by a majority vote the controversial Control of Terrorism and organized crime bill?

Answer –    Gujarat

16.Name of the country has been developed as anti-ballistic missile system called “David’s Sling”?

Answer-Israel

17.Who was resigned as the president of the International Cricket council (ICC) on April 2015?

Answer –Mustafa kamal

18.Recently India has been successfully test fired ballistic missile on 9 April 2015? Name of the ballistic missile?

Answer –Dhanush

19.What is full form of LTV?

Answer –Loan to value

20.Who was won bronze medal in ISSF and Pistol world cup at changwon,south korea on 10 april 2015?

Answer –   Apurai Chendala

21.Which day was observed as national safe Motherhood day?

Answer -11th April 2015

22.What is the scheme that has been suspended by employees provident Fund organization (EPFO) on 11 April 2015?

Answer –Minimum Monthly Pension Scheme

23.Who is author of the Suleiman Charitra Sanskrti book was published on 9 April 2015?

Answer –kalyana malla

24.What is full form of WRA?

Answer-White Ribbon Alliance

25.Recently name of the Indian professional tennis player has been grabbed 15000$ ITF Futures tournament title?

Answer –Yuki Bhambri

26.Who has been recently appointed the president of JK organization?

Answer – Bharat hari  singhania

27.Which city has been named as Global Earth hour capital 2015 by WWF on 9 April 2015?

Answer – Seoul

Some important link:

Click here to check current affairs 2015 

Click here to check 6 and 7 april 2015 current affairs 

Click here to check current affairs of 8 and 9 april 2015 

Click here to check bank exam study material

Current affairs for bank,SSC,SBI and IBPS exam- daily GK update 8 and 9 April 2015

Current affairs of 8 and 9 April 2015:

current affairs for bank exam, current affars for ibps clerk exam, current affairs for sbi po exam,current affairs 2015, current affairs pdf download, latest news, Current affairs for SBI associated clerk exam 2015, weekly current affairs pdf, Current affairs free pdf download 2015, current affairs of 8 April 2015, current affairs of 9 april 2015, National and international news , daily GK update, Current affairs quiz 2015, current affairs quiz of 9 April 2015, current affairs quiz 8 April 2015, current affairs online quiz 2015, current affairs question and answer, current affair 2014-15 download, current news , current affairs 2015, current affairs question and answer in hindi, current affairs question and answer in English , current affairs question pdf download, current affairs question and answer april 2015, current affairs pdf free download, world current affairs , current affairs in hindi 2015, current affairs question , current affairs of 8 april 2015 pdf download, current affairs of 9 April 2015 pdf download, current affairs for insurance exam 2015, current affairs for oriental insurance exam 2015, current affairs of April 2015 pdf download, current affairs pdf download

1.Recently which state cricket team has won Syed Mushtaq Ali T20 Trophy on 7 April 2015?

Answer – Gujarat

2.Who has been newly appointed as Director of ISRO satellite center (ISRO) on 7 April 2015?

Answer –Mayilsamy Annaduari

3.Recently prime Minister of India launched new scheme under PM Jan Dhan yojna to fund small entrepreneurs. Name of the scheme?

Answer –Mudra  Bank

4.Recently Prime minster has visited Germany. Name of the president of Germany?

Answer –Angela merkel

5.Name of the prime minster of Canada. Recently prime minister of India has been visited this country?

Answer –Stephen Harpher

6.Recently who has been appointed as CMD of TIL limited company on 7 April 2015?

Answer –Sumit Mazumder

7.Who has been become president designate of CII for 2015-16?

Answer –Naushad Forbes

8.What is full form of CII?

Answer –Confederation of Indian Industry

9.Recently Sri Lanka’s cricketer has named as Wisden Cricketer of the year 2014? Name of the Sri Lanka’s cricketer?

Answer-Kumar Sangarkara

10.Recently who has been elected as new chairman of NASSCOM For 2015-16?

Answer –BVR mohan Reddy

11.Recently name of the First US state which has  become banned Abrortion procedure?

Answer –Kansas

12.Recently PCI President has suspended mismanagement of 15th National Para athletics Championship on 7th April 2015. Name of the suspended PCI president?

Answer –Rajesh tomar

13.Recently CII has signed an agreement with EBRD. What is full form EBRD?

Answer –European Bank for Reconstruction and development

14.Recently who has been appointed as new Chief election commission of India?

Answer – Dr. Nasim Zaldi

15.Recently which company has been acquired a free recharge a mobile truncation platform?

Answer- Snapdeal

16.Recently two legends have been awarded with Padam Vibhushan second civilian highest award?

Answer –Amitabh bachchan and karim Aga khan

17.Recently Sim Bhullar became the first player of Indian Descent to play in the high profile. He is related to which sports?

Answer –basketball

18.Recently in news Legendary D jayakanthan was died on 8 April 2015. He was related to which field?

Answer –famous Tamil Writer

19.Recently government of India has been decided to rename of E-Visa scheme?

Answer- Visa online

20.Who has named as “Retails banker of the year in Middle East”?

Answer-Suvo sanakr

21.Recently EM Hanifa was passed away on 8 April 2015. He was related to which field?

Answer –  Veteran Singer

22.What was them of the World Health day 2015?

Answer –Form Farm to Plate, Make food safe

23.Who has been appointed as new chief justice of Chattisgarh state?

Answer –Navin Sinha

24.What was the main aim of Operation rahat launch mission?

Answer –Evacuating Indians From Yemen

25.Recently NASA has been successfully launched Revel most powerful Rocket on 8 April 2015? Name of the rocket?

Answer –SLS-Space launch system

26.How much percentage FDI cap in Insurance sector has been increased by?

Answer -23%

27.Name of the two legends are conferred with Sahitya Shiromani Samman of uttar Pradesh on 8th April 2015?

Answer –Gopaldas neeraj and uday Pratap Singh

Click here to check current affairs of 6 and 7 April 2015

Current affairs of January moth 2015 

Current Affairs for SBI IBPS PO and Clerk Exam 15, 16 January 2015-{Download PDF}

 Current affairs for bank exam Janaury 2015:

Hello bankers herald readers , today we are talking about current affairs for various competitive exams like bank, SSC, railways and government exam etc. Firstly we are talking about, what is the importance of current affairs in the competitive exams these days and in our day to day general life?Many reasons are there like in these day current affairs question asked in any competitive exam. Current affairs plays very important role in any exam. But you know that, it is not only used in exam its use in our daily life because if we know about day to day current affairs it means we are updated day by day and we are enhancing our knowledge about our nation and world. If you read daily current affairs there is no need to read the whole newspaper.

Current affairs for bank exam daily gk update 15 and 16 January 2015:

current affairs, current affairs 2014, current affairs 2015, current affairs 2014 quiz, current affairs 2015 quiz, current affairs 2015 pdf, current affairs 2015 free download, current affairs 2015 in Hindi, current affairs 2015 books, Current affairs 2015 free download, current affairs 2015 free pdf, current affairs 2015 online test, current affairs question , current affairs Januar 2015 ,

 

So today we are providing current affairs of 15 and 16 January 2015 about nation and world. We can cover many topics are include like national news , international news, sports event, Indian state news, People in news, obituary , award and title, newly appointed, newly resigned, capital and currency, headquarters of national and international organizations and some important question etc. we hope, all of you have read our previous article about current affairs of 13 and 14 January 2015.

So friends , we are suggesting to all of bankers herald readers who wants a job in bank, SSC, railways and any other government organization please regularly  visit our site. We are providing bank exam study material like Marketing, general awareness, quantitative aptitude solved problem, reasoning study material, general English and banking knowledge etc.

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM:

CURRENT AFFAIRS OF 15 and 16 January 2015:

1.Who was appointed as new chief election commissioner of India?

Answer-H S Brahma

2.Which day was observed as Army day?

Answer- 15th January

3.Who was the first Indian commander in chief of the Indian Army?

Answer-K.M. Cariappa

4.Recently, Reserve bank of India(RBI) has changed Repo rate and Reverse Repo rate. What is the Repo Rate and Reverse Repo rate now?

Answer-Repo rate-7.75

               Reverse Repo rate- 6.75

5.Who was awarded by Sahtiya Akademi award 2014?

Answer-Prabhu Nath Dwivedi

6.Recently, World bank cut global economics forecast. How many Percent?

Answer- 3%

7.Recently , World bank has been decided assistance for building toilet in which indian state?

Answer-Chhattishgarh

8.Recently, Which bank has won MSME banking excellence Award 2014 on 14th January 2015?

Answer- UCO Bank

9.Recently, Which bank has launched Synd Mahila sakthi scheme for women on 14th January 2015?

Answer- Syndicate bank

10.Which Austrilian Cricketer has been announced retire for International Cricket on 14th January 2015?

Answer- Brett Lee

11.Through which states does the Ken River flow?

Answer-Madhya Pradesh and Uttar Pradesh

12.Recently, In news “Indian Paryaavarn Bhavan” Its India’s first zero energy building is located in which state?

Answer-New delhi

13.Recently, Who was won vyas samman award 2014?

Answer-Kamal Kishore goyanka

14.Name of the Indian person has selected for the social media person of the year 2014?

Answer-Amitabh Bachchan

15.Recently, Name of the IPS Officer has been Joined Bhartiya Janta Party on January 2015?

Answer- Kerin Bedi

16.Recently, name of the chairperson of central board of film Certification was resigned on 15 January 2015?

Answer-Leela Samson

17.Who was appointed as new  Haryana state brand ambassador on 15th January 2015?

Answer-Ramdev Baba

18.Recently, Name of the world’s first newest jetliner that took to the skies on 16 January 2015?

Answer- Airbus A350

19.What is full form of FCAT?

Answer-Film Certification Appellate Tribunal

20.Recently, Which of the state reccived national award 2014 for E-governor for the best districit level in the India?

Answer-Jammu and Kashmir

21.Name of the Britain’s infamous spacecraft it is the part of the European Space Agency’s Mars mission?

Answer-Beagle-2

22.Recently, Who was named as new Indian men’s football team coach?

Answer-Stephen Constantine

23.Recently, Who was won Sydney Double title 2015 on 15th January 2015?

Answer-Sania mirza and Bethanie Mattek-sands

CLICK HERE TO CHECK CURRENTAFFAIRS OF JANUARY MONTH 2015

CLICK HERE TO DOWNLOAD STUDY MATERIAL FOR BANK EXAM 

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK PREVIOUS YEAR PAPER/SAMPLE PAPER/MODEL PAPER

LATEST BANKING JOB

Current Affairs for SBI IBPS PO CLERK Exam -Daily Gk Update 13 And 14 January 2015

Hello friends, now here we are discuss about current affairs of January month 2015.we hope you read our previous article about current affairs of 11 and 12 January 2015.Why current affairs question necessary in bank exam ?As you know that current affairs is not necessary for  any exam .current affairs is keeping up to date you. Current affairs plays very important role in bank exam. Almost 10 to 15 questions asked in any bank exam, ssc, railways, and any government exam. Now days in every school conduct separate lecture of current affairs. Basically current affairs tell us about what is going on world.

current_affairs

Now day’s current affairs section most important role plays in written exam as well as interview session. Many student scare about current affairs section but as you know that this section is very easy even less time consuming. Current affairs are very important role plays in student life if they want to give any competitive exam. Basically latest current affairs asked in any exam so We are going to discuss about latest current affairs topics are include like national news , international news, sports news , books and author, important person in news, obituary, and banking news etc.

We are advised to all of reader those are preparing for bank exam, ssc, railways, and any government exam regularly visit this site .We are daily GK update in quiz format and full study material asked in bank exam like quantitative aptitude, Reasoning, general English, General Knowledge, pervious year question paper/sample paper/model paper and news about latest banking vacancy etc.

Current Affiars of 13 and 14 January 2015:

1. Recently, who has awarded by FIFA d’Or Award 2014?

Answer-Cristiano Ronaldo

2.Recently, who was named as new chairman of ISRO Organization?

Answer- Alur Seelin Kiran Kumar

3.Recently, Online Visa Pilot Programme for Indian business and tourism visitor launched by which Country?

Answer-Australia

4.Who was appointed as new chairman of BAE System India private limited company ?

Answer-Deepak Parekh

5.Who was named as governor of the year award for 2015?

Answer-Raghuram Rajan

6.Recently, which organization was named as space pioneer award for 2015?

Answer-ISRO Mars Orbiter Mission Team

7.Recently, India’s first CNG Powered train inaugurated by railways minister suresh parbhu at started which zone ?

Answer-Rawari-Rothak Line north zone

8.Recently, India’s first district to be linked to national optic Fiber Network (NOFN), the ambitious project to offer high-speed  board casting in all the village in the India name of the district ?

Answer-Idukki

9.National youth day celebrated on 12 January 2015 in India remember the birth anniversary of which Indian Leader?

Answer-Swami Vivekananda

10.Recently, the chairman of Forward Market Commission (FMC) is three month extensions on 12 January 2015. Where is headquarter of Forward Market Commission (FMC)?

Answer-Mumbai

11.Recently,Union minister of water resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti inaugurated this week as India water week 2015 at vigyan Bhawan ?What is Theme of five day water week ?

Answer-Water management for Sustainable Development

12.Who is Chief Minister of Gujarat?

Answer- Anandiben Patel

13.Recently, which state government has announced a cash reward of 50 thousand rupees to couple opting for inter-caste marriage?

Answer-Bihar government

14.Who was appointed as new chief justice of Bangladesh?

Answer-S K Sinha

15.Recently, who has named as best goal award of 2014?

Answer-James Rodriguez

16.Who was appointed as new vice chairman of NITI Ayog?

Answer-Arvind Panagariya

17.Recently, 13th Pravasi  Bhartiya  Diwas 2015 celebrated on 9th January 2015 at Gujarat .What was theme of the Pravai Bhartiya diwas 2015?

Answer-Bharat Ko Jano And Bharat Ko Mano

18.Name of the countries will be hosting upcoming ICC World Cup 2015?

Answer-Australia and New Zealand

19.Recently, Which Indian company has been owned the US Based Food Portal urbanspoon?

Answer-Zomato

20.Name Of the Flock Dance of Asam ?

Answer-Bihu

21.Name of the Capital of Nepal?

Answer-Kathmandu

22.Recently, Anirban Lahiri Voted Asian tour’s 2014 players is the Player of the year .he is related to which sports?

Answer-Golf

23.Name of the Indian Group, recently Goa government has extended the ban for next 6 month and operate in the state?

Answer-Shri Ram Sen

24.How much amount of money is attracted by the vibrant Gujarat Summite?

Answer-25 Lakh Cr

25.Recently, Which cricket team become has recorded highest run chase in T-20 game ?

Answer-West Indies

26.Who was won the Brisbane International Tennis 2015 title held on 9 January 2015?

Answer-Maria Sharapova

27.Recently Vasant gowarikar was died .He was related to which field?

Answer-Space Scientist

28.Recently, the metrological satellite, Fengyun-II was successfully launched by which country?

Answer-China

29.Name of the world’s first mangrove zoo is situated to which state in India?

Answer-West Bengal

30.Name of the world’s youngest billionaire after replacing Facebook co-founder Dustin Moskovitz ?

Answer-Kei Perenna, China

31.Which of the country to produce the health-rich purple tea as of now?

Answer-Kenya

32.Recently, Sanskrti Scholar was Conferred the sahitya Akademi award 2014 for his “Kanakalochanaha” collection short stories .Name of the sanskrti scholar?

Answer-Prabhu Nath Dwivedi

33.Who was resigned as Union Public Service Commission (UPSC) Member on 14th January 2015 ?

Answer-Former CBI Chief A.P Singh

34.Recently, the chairman of Defence Research and Development organization (DRDO) has resigned on 14th January 2015 .Name of the DRDO Chairman?

Answer-Avinash Chandra

 35.Recently, In the News Flight Search Tool launched by Google on 13th January 2015 in which Country?

Answer-India

36.Who was sets world record in Antarctic Ocean by swimming 1.4 miles in 52 mints?

Answer-Bhakti Sharma

37.Who was appointed as new CMD of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) On 14th January 2015?

Answer- Anupam Shrivastava

38.Who was appointed as new secretary and chief of the ISRO Organization?

Answer- A S Kiran Kumar

39.Name of the companies have signed a MoU to Build the PV manufacturing facility in Gujarat?

Answer-Adani and Edison Inc

40.Recently, Reserve Bank of India (RBI) has signed MoU for co-operation in central banking with organization?

Answer-European Central Bank

41.Who was appointed as new Chief Election commissioner of India on 14th January 2015?

Answer-H.S.Brahma

42.Recently, in news Italy president has been resigned on 14th January 2015?

Answer-Giorgio Napolitano

43.Who was named as the Director General Air Operation (DGAO) in the Indian Air Force on 14th January 2015?

Answer-Anil Khosla

44.Recently, who has been received Central Bank of the year award 2015?

Answer-Reserve bank of New Zealand

45.Recently, India and which country signed MoU for Skills and Infrastructure development in Sports on 14th January 2015?

Answer-Australia

Current Affairs For Bank Exam – Daily GK Update 11 and 12 January 2015 Pdf Download

Hello bankers  aspirant, now day’s current affair topic is mandatory at least 10-12 question asked in any exam like bank , ssc, other civil service exam .we know, many students are reading  newspapers daily, daily watch news channels  but many students  can get bored when they  read  whole newspaper  daily, news channel and not to mention immense waste of time .Yes  we agree to this point because we also get  bored when finished with the whole thing , we are not able decide which topics are important and which ones are not .therefore there are Many advantages of reading  daily current affairs like no need to go through whole newspaper and we know that in competitive exam current affairs is asked in multiple choice question format .So We are sharing current affairs of 11 and 12 January 2015 in multiple choice format. So you can easily understand.

CURRENT AFFAIRS OF 11 AND 12 JANUARY 2015:

Current-Affairs

1.Recently, East Turkestan Islamic movement (ETIM) is an Islamic terrorist group founded by which militants in china?

Answer-Uyghur Militants

2.Recently, The book Name “Born Again on the mountain “is authored by ________?

Answer-Arunima  Sinha3.

3.Which of the first state to sign MoU (Memorandum of Understanding) with sustainable energy for all (SE4ALL) with the United Nations?

Answer-Gujrat

4.Recently, who has been awarded by Pravasi Bharatiya Award 2014?

Answer-Satya  Nadella

5.The term “Celtic Tiger” is basically used to describe the economy. Which of country used this term for describe the economy?

Answer-Ireland

6.Which country has been the world’s largest and most valuable tar oil sands deposit?

Answer-Canada

7.Recently, who was appointed as DGP of Megahalaya?

Answer-Rajiv Mehta

8.Recently, Perin Romesh Chnadra was Passed away on 10 January 2015.He was related to which field?

Answer-Freedom Fighter and All India peace & Solidarity Organization (AIPSO)

9.Recently, united nation Organization Secretary is on visiting to India for 4 days. Who is UN Secretary?

Answer-Ban –Ki-Moon

10.Who has been Won Vikram Sarabhai Memorial Award 2015?

Answer-MYS Prasad

11.Recently, Kerstin Anita Marianne Ekberg was passed away on 10 January 2015. She was related to which field?

Answer-Swedish Actress

12.Name of the Pakistan cricketer recently announced for his retirement?

Answer-Misbah –Ul-Haq

13.Recently, Gujarat’s first 10MW solar power plant inaugurated by UN secretary Ban-Ki-Moon.It is situated which river?

Answer-Narmada River cannel

14.Who was won national junior snooker title at the BRC?

Answer-Avinash Kumar

15.Recently, who has won his 1000th ATP title at Brisbane?

Answer-Roger Federer

16.Recently, many awards winning Robert Stone was passed away in Florida on 10th January 2015.He were related to which field?

Answer-Novelist

17.Recently, the government of India launched “Parkash Path” is related to __________?

Answer-LED bulb Distribution

18.What is Full Form of UMPP___________?

Answer-Ultra Mega power Project

19.Name of the team has been retained the iconic Reliance ICC Test championship mace?

Answer –South Africa

20.Who has won the men’s single title of the Chennai open on 10 January 15, 2015?

Answer-Stanislas Wawrinka

21.Who has been sworn as a new governor of Mizoram?

Answer-Aziz Qureshi

22.Who is the director general of World Trade Organization (WTO)?

Answer-Robert Azevedo

23.Who was appointed as new CEO of Vistara airline?

Answer-Phee Teik Yeoh

24.Recently, The World bank was observed economics growth of India in 2015.What was observed economics growth of India?

Answer-6.4%

25.Who has been appointed as new President of Oracle Corporation?

Answer-Thomas Kuria

26.Which team has won the federation cup football tournament 2015 in Goa?

Answer-Bengaluru FC

27.Recently, Which DTH Company introduces India’s first 4K setup Box providing four times the pixel signal to a television?

Answer-Tata Sky

28.What is Full form Of NITI___________?

Answer-National Institution of Transforming India

29.What is Stand DELP________?

Answer-Domestic Efficient Lighting Programme

30.Stand of IUCAW?

Answer-Investigation Units on crime Against Women

31.Recently, Which first state became to have first High speed rural broadband network?

Answer-Kerala

32.Who has been appointed as new first female president of Croatia?

Answer-Kolinda Grabar Kitarovic

 33.Name of the First chairperson of the National Commission of women ?

Answer-Jayanti Patnaik

34.Name of the India’s longest river?

Answer-Ganga

35.Name of the India’s State is also known as agriculture epitome?

Answer-Uttar Pradesh

36.Name of the bank opened its first branch in the present day in Lahore Pakistan in 1895?

Answer- Punjab National Bank of India

37.Which day was observed as national youth day?

Answer-12 January 2015

38.Recently, which country hosted International Anti –terror summit it was held on 18th February 15, 2015?

Answer-US

39.Recently, National Award winner V.B Rajendra Prasad has died .He was also known as________?

Answer-Tollywood producer and director

40.What is Full Form of PNG?

Answer- Portable network Graphic

41.Recently In news 47 migratory birds were found dead in sultanpur national park on 11 January 15, 2015. This park is located in which state?

Answer- Gurgaon, Haryana

42.Recently, who has been appointed as new chief justice of Bangladesh?

Answer- Surendra Kumar Sinha.  He is first non-Muslim chief justice of Bangladesh

43.Recently, who has awarded by   top honors at the Golden Globe Award?

Answer-Richard  LinKlater

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATERIAL

CLICK HERE TO READ CURRENT AFFAIRS JANUARY 2015 

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM-4,5 AND 6 JANUARY 2015

Hello bankers herald reader, Today we are going to talk about current affairs asked in various competitive exam like bank,railways and other exam. we are sharing current affairs of 4, 5 and 6 January  2015. This article will be include current affairs of 4,5 and 6 january 2015 . Many topics are  include like sports, recently appointed ,obituary, Important person in news , state  wise  news , national news and international news etc.

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM :

1. Who is appointed as new governor of Mizoram?

Answer-Aziz Qureshi

2 Recently , Who is taken charge as  full time chairman and managing director of Coal India Limited(CIL)?

Answer-Sutirtha Bhattacharya

3.Who is appointed as new Vice-chairman of National institutional of transforming India (NITI) Ayoug?

Answer-Arvind Pangariya

Other appointed of NITI Ayoug

    FULL time member

  •  V.K .Saraswat-Former Secretary Defense R&D
  • Bibek Debroy- Economist

4.Recently , Which country  will be hostedInternational Hindi Conference 2015“?

Answer-New Jersey, united State in April 2015.

5.Recently, Who is appointed as new Ambassador of ” swachh Bharat”?

Answer-V.V.S Laxaman and SP Balasubrahmanyam

6.Recently, Sports Minister has been announced name for Padma Bhusan Award?

Answer-Saina Nehwal

7.How many Jharkhand villages identified under”Green India Mission”?

Answer- 18 villages

8.What is Full form of “IEPFA”?

Answer-Investor Education and Protection Fund Authority

9. Full form of “NFRA”?

Answer-National Financial Reporting Authority

10.Recently. Who is appointed as new Private Secretary of Defence minister?

Answer-P Krishnamurthy

11.Recently, In news Union Cabinet approved set-up India-based Neutrino Observatory in which state?

Answer- Tamil Nadu

12.Recently, Former minister of state for PWD was Passed away .Name of Former minister of state PWD ?

Answer-Ram Prasad Kamal

13. Recently , Prime minister of India on 3 January 2015 inaugurated the edition of the Indian Science Congress At Mumbai?

Answer-102nd

14.Who was appointed as new President of  Indian Newspaper Society (INS) on 2nd January 2015?

Answer-Kiran Bhai Vaddodaria

15.Recently, Reserve bank of India(RBI) deputy governor shyamala gopinath as a the non- executive chairperson of which bank?

Answer- HDFC Bank

16. Who was won ATP world Tennis Championship on 4 th January 2015?

Answer-Andy Murray

17.Who has been  became fastest  International  cricketer to 12000 run in Test cricket?

Answer-Kumar Sangarkara

18.Recently, In news Bharat Forge acquired Mecanique General Langroise the company of France for 90 crore . Who is  appointed as new chairman of Bharat Forge Company?

Answer- Baba Kalyani

19. In news Digital Project launched by ICICI Bank Limited.in which state digital project launched ?

Answer-Akodara,Gujarat

20.Recently, The Former Chairman of Indian Space Research Organization  was Passed away on 2 January 2015?

Answer- V.R.Gowarikar (He was also known as the ” Father of Monsoon Model”.

21.Who was appointed as a new prime Minister of Tunisia?

Answer-Habib Essid

22. Recently, In news  china launched official website for military weapons procurement on 4th January 2015? name of the website?

Answer-www.weain.mil.cn.

23.Who was won Chennai Open FIDE Rating Class Tournament on 3 January 2015?

Answer-O.T. Anil Kumar

24. Which country Celebrated  67th  Independence Day  on 4 January 2015?

Answer-Myanamar

25.Who was appointed as a new chief justice of Jammau & Kashmir

Answer-Mohammad  Yaqoob Mir

26.Who was resigned as a director general of sports authority of India (SAI) ?

Answer-Jiji Thomsan

27. Recently, In news prime Minister Narendra modi Launched National Programme  for ____________in new Delhi to reduce energy consumption.

Answer-LED based home Street Lighting

28.Recently , The Tamil Nadu Government launched new scheme ________?

Answer-Amma Cement

29.The 2 -day Bankers retreat -Gyan Sangam which conclude on 3 January 2015 was held in which city ?

Answer- PUNE

30.Recently , In New The Union Government approved raising its stake up to 51 percent in which financial institution make it government company?

Answer- IFSC (Industrial Financial Corporation of India)

31.Who was named as a Business Person Of the year 2014 ?

Answer- Google co founder larry page

32.Recently, Who was won National Sub-Junior Snooker Title 2015?

Answer-S Shrikrishna

33.Who was named as a new Maharashtra BJP Chief?

Answer-Raosaheb Patil Danve

34.Recently, Prime minister released a commemorative coin to mark the 175th birth Anniversary ____________of which leader?

Answer-Shri Jamsetji Tata (Founder of the Tata group)

35.Who is President of Guyana. He will visit India during the Pravasi Bharaitiya Divas 2015 and also will be chief guest at he Pravasi Bharaitiya Divas 2015?

Answer-Donald Rabindranauth Ramotor

36.Which of the cricketer would you associated the fashion Label WROGN?

Answer-Virat Kohili

37.Who was recently appointed CEO of DEN Networks?

Answer-Pradeep Parameswaran

38.In Which Website has rolled out its “While you were Away “recently?

Answer-Twitter

39.Who has been appointed as a new executive director and President of blue star?

Answer-B.Thiagarajan

CLICK HERE TO READ CURRENT AFFAIRS 1,2 AND 3RD JANUARY 2015

Current Affairs 30 to 5 december download

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM -1, 2 AND 3 JANUARY 2015

Hello friends,  Today We are sharing full Current affairs asked in different type of Competitive  exam like bank, SSC, Railway etc .Bankers herald team provide good collection of current Affairs like International, national, Sports, obituary,Newly appointments, person in  news , Scheme ,Committee,  RBI policy,Economy, state news etc,If you want to read in pdf daily update links are available below.

Current affairs for bank Exams :

1.Who is recently Appointed to Uttarakhand Governor ?

Answer-K.K.Paul

2.Which of the Following Company bags First key power project in Telgana?

Answer-BHEL Company

3.Recently,  Which company launched Co-branded Credit card emerged with UAE  first gulf Bank?

Answer-Life insurance Company Of India(LIC) international

4.Who is Appointed as new CMD of Indian Overseas bnak?

Answer-R.Koteeswaran

5.Who is Sworn as new Brazilian President?

answer-Dilma Rousself

6.Recently , Who is appointed as new chairman of Railways Board?

Answer-A.K Mital

7.Recently, Planning Commission replaced a new name? 

Answer: NITI AYOUG (National Institution for transforming INDIA AYOUG)

8.Recently,The “Union Water Resources Ministry ” launched invited to be adopted in every district of the country during India week  of  water?

Answer-Hamara Jal , Hamara jeewan

9.Recently, Indian  Space research Organization (ISRO)  chairperson was Retired , Who is Chair Person Of ISRO?

Answer-K.Radhakrishna

10.Who is Appointed as new secretary in the Minister of earth sciences?

Answer-Shailesh Nayak

11. Recently,Name of the mobile application launched by Home Minister Rajanatn singh ?

Answer-Himmat

12.Recently, Indian Government how many websites has been banned for jihadi Propaganda and Promoting Anti India news?

Answer-32 website

13.Recently , The famous Film Malayalam director was died on 29th December 2014 ?

Answer-Madhu Kaitapram

14.Who was the famous journalist of India died on 31st December 2014?

answer-Boobile George Verghese

15.Who was the first to win Consecutive Oscar Award died on 30th December 2014?

Answer- Mr.Luise Rainer

16.Recently , Sushma swaraj (External Affairs Minister) visited to which Country?

Answer-South Koerea

17.What is Full Form of “NJAC”?

Answer-National judicial Appointments Commission

18.Recently , The educationist, author and tallest figure in Muslim academia was died on 1st January 2015 ?

Answer- Saiyid Hamid

19.Who is Appointed as new director general of civil Aviation ?

Answer-M Sathiyavathy

20.Who is sworn as a new president of Tunisia?

Answer-Beji Caid Essebsi

21.Who is Sworn as new chairman of Airport authority of India?

Answer-R K Srivastav

22.Who has been Chosen as a Global Athlete ambassador for Right to Play?

Answer- Petra Kvitova

23.Recently , Indian -origin Awarded Knighthood as a part of Queen’s new years honours? Who is awarded ?

Answer-Nilesh Jayantial Samani

24.Recently, In news the flying snake of Sri Lanka was sighted in Seshachalam Biosphere reserve of Andhra Pradesh. What is name of snake?

Answer-Chrysopelea taprobanica

25.Recently, Who is Appointed as new MD and CEO of OBC bank?

Answer-Animesh Chauhan

26.Who is Appointed as  new MD and CEO Of Vijaya bank ?

Answer-Kishore kumar Sansi

27.Who is Appointed as new MD and CEO of  United bank of India ?

Answer-P.Srinivas

28.  How many days  completed India’s first inter-planetary Mission MOM or Mangalayan Around Mars?

Answer-100 days

29.Recently, Prime minister  Narendra Modi  Inaugurated 102 edition of the “Indian Science Congress” Hosted by the which university?

Answer-Mumbai university (Theme of this year’s-Science and technology For human Development)

30.Recently In news, As per the Statistics provided by Tigernet , the official data base of the National Tiger Conservation Authority.How many tiger were deaths in 2014?

Answer-66 tiger

31.Recently , Aamir khan’s “PK” Box office Collection beat ________record to become Bollywood’s No.one At Rs.285.37 cr?

Answer-Dhoom3

32.Who has been become a first cricketer to cross 5 million follower on twitter?

Answer-Virat Kohili

33.Recently In news, World’s smallest goanna Lizard species was discovered in which country?

Answer-Australia

34.Who is Indian-origin  re-appointed as a top ad-visor to president of Singapore Tony Tane ?

Answer-J.Y.Pillay

35.Recently, Former chairman of ISRO passed away .Who was Former chairman of ISRO?

Answer-V R Gowarikar

36.Recently, Minister of Sports Cleared the National boxing Federation replaced by new name?

Answer- Boxing India

37.Dr.Vasant Ranchod Gowarikar who died in Pune, Maharashtra Was belong to which field ?

Answer-Scientist

38.Who is the Author of “The dramatic Decade:the Indra Gandhi Years”?

Answer-Pranab Mukherjee

39.Kishan Vikash  Patra was launched on which year?

Answer-1st April 1988

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK STUDY MATERIAL