Current Affairs For Bank Exam – Daily GK Update 11 and 12 January 2015 Pdf Download

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Hello bankers  aspirant, now day’s current affair topic is mandatory at least 10-12 question asked in any exam like bank , ssc, other civil service exam .we know, many students are reading  newspapers daily, daily watch news channels  but many students  can get bored when they  read  whole newspaper  daily, news channel and not to mention immense waste of time .Yes  we agree to this point because we also get  bored when finished with the whole thing , we are not able decide which topics are important and which ones are not .therefore there are Many advantages of reading  daily current affairs like no need to go through whole newspaper and we know that in competitive exam current affairs is asked in multiple choice question format .So We are sharing current affairs of 11 and 12 January 2015 in multiple choice format. So you can easily understand.

CURRENT AFFAIRS OF 11 AND 12 JANUARY 2015:

Current-Affairs

1.Recently, East Turkestan Islamic movement (ETIM) is an Islamic terrorist group founded by which militants in china?

Answer-Uyghur Militants

2.Recently, The book Name “Born Again on the mountain “is authored by ________?

Answer-Arunima  Sinha3.

3.Which of the first state to sign MoU (Memorandum of Understanding) with sustainable energy for all (SE4ALL) with the United Nations?

Answer-Gujrat

4.Recently, who has been awarded by Pravasi Bharatiya Award 2014?

Answer-Satya  Nadella

5.The term “Celtic Tiger” is basically used to describe the economy. Which of country used this term for describe the economy?

Answer-Ireland

6.Which country has been the world’s largest and most valuable tar oil sands deposit?

Answer-Canada

7.Recently, who was appointed as DGP of Megahalaya?

Answer-Rajiv Mehta

8.Recently, Perin Romesh Chnadra was Passed away on 10 January 2015.He was related to which field?

Answer-Freedom Fighter and All India peace & Solidarity Organization (AIPSO)

9.Recently, united nation Organization Secretary is on visiting to India for 4 days. Who is UN Secretary?

Answer-Ban –Ki-Moon

10.Who has been Won Vikram Sarabhai Memorial Award 2015?

Answer-MYS Prasad

11.Recently, Kerstin Anita Marianne Ekberg was passed away on 10 January 2015. She was related to which field?

Answer-Swedish Actress

12.Name of the Pakistan cricketer recently announced for his retirement?

Answer-Misbah –Ul-Haq

13.Recently, Gujarat’s first 10MW solar power plant inaugurated by UN secretary Ban-Ki-Moon.It is situated which river?

Answer-Narmada River cannel

14.Who was won national junior snooker title at the BRC?

Answer-Avinash Kumar

15.Recently, who has won his 1000th ATP title at Brisbane?

Answer-Roger Federer

16.Recently, many awards winning Robert Stone was passed away in Florida on 10th January 2015.He were related to which field?

Answer-Novelist

17.Recently, the government of India launched “Parkash Path” is related to __________?

Answer-LED bulb Distribution

18.What is Full Form of UMPP___________?

Answer-Ultra Mega power Project

19.Name of the team has been retained the iconic Reliance ICC Test championship mace?

Answer –South Africa

20.Who has won the men’s single title of the Chennai open on 10 January 15, 2015?

Answer-Stanislas Wawrinka

21.Who has been sworn as a new governor of Mizoram?

Answer-Aziz Qureshi

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

22.Who is the director general of World Trade Organization (WTO)?

Answer-Robert Azevedo

23.Who was appointed as new CEO of Vistara airline?

Answer-Phee Teik Yeoh

24.Recently, The World bank was observed economics growth of India in 2015.What was observed economics growth of India?

Answer-6.4%

25.Who has been appointed as new President of Oracle Corporation?

Answer-Thomas Kuria

26.Which team has won the federation cup football tournament 2015 in Goa?

Answer-Bengaluru FC

27.Recently, Which DTH Company introduces India’s first 4K setup Box providing four times the pixel signal to a television?

Answer-Tata Sky

28.What is Full form Of NITI___________?

Answer-National Institution of Transforming India

29.What is Stand DELP________?

Answer-Domestic Efficient Lighting Programme

30.Stand of IUCAW?

Answer-Investigation Units on crime Against Women

31.Recently, Which first state became to have first High speed rural broadband network?

Answer-Kerala

32.Who has been appointed as new first female president of Croatia?

Answer-Kolinda Grabar Kitarovic

 33.Name of the First chairperson of the National Commission of women ?

Answer-Jayanti Patnaik

34.Name of the India’s longest river?

Answer-Ganga

35.Name of the India’s State is also known as agriculture epitome?

Answer-Uttar Pradesh

36.Name of the bank opened its first branch in the present day in Lahore Pakistan in 1895?

Answer- Punjab National Bank of India

37.Which day was observed as national youth day?

Answer-12 January 2015

38.Recently, which country hosted International Anti –terror summit it was held on 18th February 15, 2015?

Answer-US

39.Recently, National Award winner V.B Rajendra Prasad has died .He was also known as________?

Answer-Tollywood producer and director

40.What is Full Form of PNG?

Answer- Portable network Graphic

41.Recently In news 47 migratory birds were found dead in sultanpur national park on 11 January 15, 2015. This park is located in which state?

Answer- Gurgaon, Haryana

42.Recently, who has been appointed as new chief justice of Bangladesh?

Answer- Surendra Kumar Sinha.  He is first non-Muslim chief justice of Bangladesh

43.Recently, who has awarded by   top honors at the Golden Globe Award?

Answer-Richard  LinKlater

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK EXAM STUDY MATERIAL

CLICK HERE TO READ CURRENT AFFAIRS JANUARY 2015 

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM- DAILY GK UPDATE 9 AND 10 JANUARY 2015

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Hello bankers herald reader, All of you know that current affairs part is mandatory in all of the competitive exam.so today we are discussing current affairs of national and international current update in question and answer format. Current affairs part is most important part in general studies paper as well as various exam like bank, railways, government exam etc.So friends we are sharing current affairs 9 and 10 January 2015, we are covered all of topic asked in bank exam like international update, national update, sports update, politics update etc.

current-affairs-500x500

 CURRENT AFFAIRS OF 9 AND 10 JANUARY MONTH 2015:

1.Which Novel ________on 8 Oscar awards winning film Slumdog Millionaire is based,was authored by Vikas Swarup?

Answer-Q &A

2.The Minimum age limit to become the governor of state in India?

Answer-35 years

3.Who was wrote Bangladesh’s nation anthem “Amar Shonar Bangla?

Answer-Rabindranath Tagore

4.The national motto of India “Satameva Jayte ” has been taken from which Upanishad ?

Answer-Mundaka

5.Who was appointed as new Prime minister of Sri lanka?

Answer-Ranil Wickramainghe

6.Recently which airline the first flew from Delhi to Mumbai today, over 6 decade after Tata Airline was rechristened as Air India and eventually nationalized in 1950s?

Answer-Vistara

7.Recently, Which movie nominated for BAFTA 2015 under non English best film category ?

Answer-The LunchBox

8. Book “The Indian Parliament -A Critical Appraisal” written by___________?

Answer-Sudha Pai and Avinash Kumar

9. Recently,Who has been launched the Delhi City’s first Public Bicycle sharing scheme on 8th January 2015?

Answer-Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)

10.What is name of the British hate preacher gets life imprisonment in United state on Jan 2015?

Answer-Abu Hamza

11.Name of the insurance company would soon insure about 1/3 of India’s population by partnering with prime minister’s Jan dhan Yojana ?

Answer-Life Insurance Corporation (LIC)

12.Recently Vibrant Gujarat Summit will be held in Gujarat from______ ?

Answer-11 to 13 January 2015 . Its seventh summit

13.Which Indian space agency is all set to launch IRNSS 1D in March this year and the agency has planed to seven satellites in IRNSS series to start India’s own navigation system?

Answer-ISRO

14.Recently, Government has been announced to continue subsidy on fertilizer , the government provides urea to farmer at a fixed subsidized MRP _____Per tone?

Answer-Rs,5360/-

15.Recently Government has decide January 13 to 17 was observed as across the districts in the country?

Answer-Water week

16.What is name of the winter storm  impacting the West Asia region with high wind speed bringing a bitter cold?

Answer-Huda

17.Recently RBI has been signed an information sharing agreement with banking and financial regulator FRB, OCC and FDIC . all of regulators  belong to which country?

Answer-US

18.Recently, Who was awarded as a state Preeminent Science an Technology Award 2014?

Answer-Chinese Physicist Yu Min

19.Name of the campaign by which UK has been launched for Collaboration with Indian Companies ?

Answer-Great Collaboration

20.Name of the American state is related to Controversial Keystone pipeline ?

Answer-Nebraska

21.Recently, Which company launched “Quikr Nxt “scheme the instant message , Online classified Company to provide seamless transactions between user ?

Answer-Quikr

22.Recently, Who has became highest scorer of India in Australia as he broke the record of Rahul Dravid?

Answer-Virat Kohli

23. Recently ,  which aircraft DRDO Successfully tested an advance electronic warfare suite  on 10 January  2015?

Answer-Tejas -PV1

24.Which day was celebrated as “World Hindi day “?

Answer-10 December

25.Recently , Which team won Border -Gavaskar  Trophy 2014-15 ?

Answer-Australia

26.Recently, President President Pranab Mukherjee approved the recommendation of governor  of state Imposed President rule in , Which State?

Answer-Jammu and Kashmir

27 Recently, Which country became having largest refugee population under UNHCR’s mandate as report released on 9th January 2015?

Answer-Syria

28.Who won Brisbane International Title 2014?

Answer-Maria Sharapova