Important Current Affairs of 10 and 11 April 2015 -Daily GK Update

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Current affairs of 10 and 11 April 2015:

1.Name of the Mumbai terror attack mastermind recently has released from Pakistan jail on 9 April 2015?

Answer –Zakir-Ur Rehman Lakhvi

2.Who has been appointed as new Chief Executive officer of Khadi and village Industries Commission(KVIC) on 9 April 2015?

Answer –Arun kUmar Jha

3.Who has appointed as new director in expenditure Management Commission (EMC) under Department of expenditure?

Answer –Rajalakshmi Devaraj

4.Name of the Former Air chief, who had the honor of leading the fly past Independence Day on 1947 passed away on 9 april 2015?

Answer –Hrushikesh Moolgaonkar

5.Recently Former Australian captain and legendary cricket commentator was died on 9 April 2015?

Answer-Richie Benaud

6.What was venue of the 9th Meeting of International Renewable Energy Agency (IRENA)?

Answer –Abu Dhabi

7.Where is headquarter of International Renewable Energy Agency (IRENA)?

Answer –Abu Dhabi

8.Recently Which US State was set to become to allow niterogen Gas executions?

Answer –Oklahoma

9.Recently Which Indian city has named as National Earth hour Capital 2015 according by World Wildlife fund (WWF)?

Answer –Thane, Mumbai

10.Recently Liu Xinag in news. He is related to which field?

Answer-Famous athlete of China

11.Recently name of the bank has been completed 25 year of its operation?

Answer –SIDBI bank

12.What is stand of MUDRA?

Answer –Micro units Development and Refinery Agency Limited

13.Recently who has appointed as president of Nigeria?

Answer –General Muhammadu

14.Recently which state has been opened human milk bank” Jeevan Dhara”?

Answer – Rajasthan

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

15.Recently name of the state assembly on 31 March 2015 passed by a majority vote the controversial Control of Terrorism and organized crime bill?

Answer –    Gujarat

16.Name of the country has been developed as anti-ballistic missile system called “David’s Sling”?

Answer-Israel

17.Who was resigned as the president of the International Cricket council (ICC) on April 2015?

Answer –Mustafa kamal

18.Recently India has been successfully test fired ballistic missile on 9 April 2015? Name of the ballistic missile?

Answer –Dhanush

19.What is full form of LTV?

Answer –Loan to value

20.Who was won bronze medal in ISSF and Pistol world cup at changwon,south korea on 10 april 2015?

Answer –   Apurai Chendala

21.Which day was observed as national safe Motherhood day?

Answer -11th April 2015

22.What is the scheme that has been suspended by employees provident Fund organization (EPFO) on 11 April 2015?

Answer –Minimum Monthly Pension Scheme

23.Who is author of the Suleiman Charitra Sanskrti book was published on 9 April 2015?

Answer –kalyana malla

24.What is full form of WRA?

Answer-White Ribbon Alliance

25.Recently name of the Indian professional tennis player has been grabbed 15000$ ITF Futures tournament title?

Answer –Yuki Bhambri

26.Who has been recently appointed the president of JK organization?

Answer – Bharat hari  singhania

27.Which city has been named as Global Earth hour capital 2015 by WWF on 9 April 2015?

Answer – Seoul

Some important link:

Click here to check current affairs 2015 

Click here to check 6 and 7 april 2015 current affairs 

Click here to check current affairs of 8 and 9 april 2015 

Click here to check bank exam study material

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM -1, 2 AND 3 JANUARY 2015

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Hello friends,  Today We are sharing full Current affairs asked in different type of Competitive  exam like bank, SSC, Railway etc .Bankers herald team provide good collection of current Affairs like International, national, Sports, obituary,Newly appointments, person in  news , Scheme ,Committee,  RBI policy,Economy, state news etc,If you want to read in pdf daily update links are available below.

Current affairs for bank Exams :

1.Who is recently Appointed to Uttarakhand Governor ?

Answer-K.K.Paul

2.Which of the Following Company bags First key power project in Telgana?

Answer-BHEL Company

3.Recently,  Which company launched Co-branded Credit card emerged with UAE  first gulf Bank?

Answer-Life insurance Company Of India(LIC) international

4.Who is Appointed as new CMD of Indian Overseas bnak?

Answer-R.Koteeswaran

5.Who is Sworn as new Brazilian President?

answer-Dilma Rousself

6.Recently , Who is appointed as new chairman of Railways Board?

Answer-A.K Mital

7.Recently, Planning Commission replaced a new name? 

Answer: NITI AYOUG (National Institution for transforming INDIA AYOUG)

8.Recently,The “Union Water Resources Ministry ” launched invited to be adopted in every district of the country during India week  of  water?

Answer-Hamara Jal , Hamara jeewan

9.Recently, Indian  Space research Organization (ISRO)  chairperson was Retired , Who is Chair Person Of ISRO?

Answer-K.Radhakrishna

10.Who is Appointed as new secretary in the Minister of earth sciences?

Answer-Shailesh Nayak

11. Recently,Name of the mobile application launched by Home Minister Rajanatn singh ?

Answer-Himmat

12.Recently, Indian Government how many websites has been banned for jihadi Propaganda and Promoting Anti India news?

Answer-32 website

13.Recently , The famous Film Malayalam director was died on 29th December 2014 ?

Answer-Madhu Kaitapram

14.Who was the famous journalist of India died on 31st December 2014?

answer-Boobile George Verghese

15.Who was the first to win Consecutive Oscar Award died on 30th December 2014?

Answer- Mr.Luise Rainer

16.Recently , Sushma swaraj (External Affairs Minister) visited to which Country?

Answer-South Koerea

17.What is Full Form of “NJAC”?

Answer-National judicial Appointments Commission

18.Recently , The educationist, author and tallest figure in Muslim academia was died on 1st January 2015 ?

Answer- Saiyid Hamid

19.Who is Appointed as new director general of civil Aviation ?

Answer-M Sathiyavathy

20.Who is sworn as a new president of Tunisia?

Answer-Beji Caid Essebsi

21.Who is Sworn as new chairman of Airport authority of India?

Answer-R K Srivastav

22.Who has been Chosen as a Global Athlete ambassador for Right to Play?

Answer- Petra Kvitova

23.Recently , Indian -origin Awarded Knighthood as a part of Queen’s new years honours? Who is awarded ?

Answer-Nilesh Jayantial Samani

24.Recently, In news the flying snake of Sri Lanka was sighted in Seshachalam Biosphere reserve of Andhra Pradesh. What is name of snake?

Answer-Chrysopelea taprobanica

25.Recently, Who is Appointed as new MD and CEO of OBC bank?

Answer-Animesh Chauhan

26.Who is Appointed as  new MD and CEO Of Vijaya bank ?

Answer-Kishore kumar Sansi

27.Who is Appointed as new MD and CEO of  United bank of India ?

Answer-P.Srinivas

28.  How many days  completed India’s first inter-planetary Mission MOM or Mangalayan Around Mars?

Answer-100 days

29.Recently, Prime minister  Narendra Modi  Inaugurated 102 edition of the “Indian Science Congress” Hosted by the which university?

Answer-Mumbai university (Theme of this year’s-Science and technology For human Development)

30.Recently In news, As per the Statistics provided by Tigernet , the official data base of the National Tiger Conservation Authority.How many tiger were deaths in 2014?

Answer-66 tiger

31.Recently , Aamir khan’s “PK” Box office Collection beat ________record to become Bollywood’s No.one At Rs.285.37 cr?

Answer-Dhoom3

32.Who has been become a first cricketer to cross 5 million follower on twitter?

Answer-Virat Kohili

33.Recently In news, World’s smallest goanna Lizard species was discovered in which country?

Answer-Australia

34.Who is Indian-origin  re-appointed as a top ad-visor to president of Singapore Tony Tane ?

Answer-J.Y.Pillay

35.Recently, Former chairman of ISRO passed away .Who was Former chairman of ISRO?

Answer-V R Gowarikar

36.Recently, Minister of Sports Cleared the National boxing Federation replaced by new name?

Answer- Boxing India

37.Dr.Vasant Ranchod Gowarikar who died in Pune, Maharashtra Was belong to which field ?

Answer-Scientist

38.Who is the Author of “The dramatic Decade:the Indra Gandhi Years”?

Answer-Pranab Mukherjee

39.Kishan Vikash  Patra was launched on which year?

Answer-1st April 1988

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK STUDY MATERIAL

Important banking question asked in IBPS/SBI Po and Clerk Exam

 Hello,Bnakersherald Aspirant today we are discussing about some important banking question asked in various  exam. All of You know competition is increasing  day by day and getting job in banking sector one of the most toughest task in your life.All of you know banking sector is largest part in India. So guys, Easily get job in banking sector.we are providing some banking question in quiz format and also provide study material related to IBPS,SBI,RRB PO and Clerk exam.So  guys regularly visit  bankersherald.in website, this is very helpful for your preparation various exam like IBPS,SBI, RRB, PO and Clerk.

So here come up with set of banking question in quiz format in below:

1.Full form of “NPA” in banking sector?

     (a).National pension Asset

     (b).Non performing Asset

     (c). Non pension Asset

     (d). none of these

Answer(b)

2.In banking sector,M-banking facilities  being offered banking to  their customer, full form of M.

      (a).Marketing

      (b).Market

      (c).Member

      (d).mobile phone

Answer(d)

3.Which of the following is also know as a National Rural Employment Guarantee act ?

      (a).Mahathama Gandhi rural Employment Act

      (b).Rajiv Gandhi rural employment act

      (c).Indra Gandhi  rural employment act

      (d). None of these

Answer.(a)

4. Full form of “OECD” in banking sector?

      (a).Operation economic corporation development

      (b).Operation exchange core development

      (c).Organization for economic Co-operation and development

      (d). None of these

Answer.(c)

5. Headquarter of “Food and Agriculture Organization (FAO)”?

       (a).Genneva

       (b).Rome,Italy

       (c).Paris

       (d). France

Answer.(b)

6.When was started Planning commission?

        (a).1934

        (b).1952

        (c).1951

        (d).1950

Answer.(d)

7.Stand for “MICR” in banking field?

        (a).Magnetic ink character recognition

        (b).Magnetic Ink core recognition

        (c).Magnetic ink core recommand

        (d).None of these

Answer.(a)

8.which of the following decided of bank rate?

        (a).Government of India

        (b).Reserve bank of India

        (c).Public sector Bank

        (d).State bank of India

Answer(b)

9.Which of the following is First bank established in India?

       (a).Bank of hindusthan

       (b).State bank of India

       (c).Punjab national bank

       (d).None of these

Answer.(a)

10.Which one of the following was used  of the appointment rangacharya committee?

       (a).Taxation of MSME sector

       (b).Taxation of Technology& science sector

       (c).Taxation of software development Center&IT sector

       (d).None of these

Answer.(c)

Banking Quiz and Answer

1.What is a Repo Rate?

(a).It is rate at which RBI sell government securities to bank

(b).It is rate at which bank borrow rupess from RBI

(c).It is rate at which RBI allows small loan in the Market

(d).None of these

Answer (b)

2.which of the following Public Sector Bank has the largest number of  branch branches in the foreign countries?

(a).Bank of Baroda

(b).Bank of India

(c).Punjab National Bank

(d). None of these

answer (a)

3.Which of the following cannot  be called as a Debt Instrument referred in Financial transactions?

(a).Certificate of deposit

(b).Bonds

(c).Stocks

(d).Loans

Answer (c)

4.Which of the following banks was inaugurated by mahatma Gandhi in 1919?

(a).bank of maharashtra

(b).Bank of baroda

(c).Union Bank of India

(d).None of these

5.The maximum amount of the total Revenue earned By the government of India comes from?

(a).Income tax

(b).customs Duty

(c).Excise Duty

(d).Value added Tax

Answer(c)

6.Which was the first Indian Bank to introduce credit card?

(a). state bank of india

(b). Punjab national bank

(c).Central Bank of India

(d.Union Bank of India

Answer(c)

7.After state bank of India ,Which of the following bank has largest number of office?

(a).Punjab national bank

(b).Union Bank of india

(c).Canara Bank

(d).United bank of India

Answer(a)

8.Which of the Following term used in banking field?

(a).Interest rate swap

(b).Input Device

(c).Zero hour

(d).Sedimentary

Answer(a)

9. FDI Refers to…?

(a).Fixed deposit Interest

(b).Fixed deposit investment

(c).Foreign Direct investment

(d).Future Development Investment

Answer(c)

10.Expand the EMI as used in banking/ finance sector?

(a). Easy monthly installment

(b).Equal monthly investment

(c).Equated monthly instalment

(d).None of these

Answer(c)