Important banking question asked in IBPS/SBI Po and Clerk Exam

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 Hello,Bnakersherald Aspirant today we are discussing about some important banking question asked in various  exam. All of You know competition is increasing  day by day and getting job in banking sector one of the most toughest task in your life.All of you know banking sector is largest part in India. So guys, Easily get job in banking sector.we are providing some banking question in quiz format and also provide study material related to IBPS,SBI,RRB PO and Clerk exam.So  guys regularly visit  bankersherald.in website, this is very helpful for your preparation various exam like IBPS,SBI, RRB, PO and Clerk.

So here come up with set of banking question in quiz format in below:

1.Full form of “NPA” in banking sector?

     (a).National pension Asset

     (b).Non performing Asset

     (c). Non pension Asset

     (d). none of these

Answer(b)

2.In banking sector,M-banking facilities  being offered banking to  their customer, full form of M.

      (a).Marketing

      (b).Market

      (c).Member

      (d).mobile phone

Answer(d)

3.Which of the following is also know as a National Rural Employment Guarantee act ?

      (a).Mahathama Gandhi rural Employment Act

      (b).Rajiv Gandhi rural employment act

      (c).Indra Gandhi  rural employment act

      (d). None of these

Answer.(a)

4. Full form of “OECD” in banking sector?

      (a).Operation economic corporation development

      (b).Operation exchange core development

      (c).Organization for economic Co-operation and development

      (d). None of these

Answer.(c)

5. Headquarter of “Food and Agriculture Organization (FAO)”?

       (a).Genneva

       (b).Rome,Italy

       (c).Paris

       (d). France

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Answer.(b)

6.When was started Planning commission?

        (a).1934

        (b).1952

        (c).1951

        (d).1950

Answer.(d)

7.Stand for “MICR” in banking field?

        (a).Magnetic ink character recognition

        (b).Magnetic Ink core recognition

        (c).Magnetic ink core recommand

        (d).None of these

Answer.(a)

8.which of the following decided of bank rate?

        (a).Government of India

        (b).Reserve bank of India

        (c).Public sector Bank

        (d).State bank of India

Answer(b)

9.Which of the following is First bank established in India?

       (a).Bank of hindusthan

       (b).State bank of India

       (c).Punjab national bank

       (d).None of these

Answer.(a)

10.Which one of the following was used  of the appointment rangacharya committee?

       (a).Taxation of MSME sector

       (b).Taxation of Technology& science sector

       (c).Taxation of software development Center&IT sector

       (d).None of these

Answer.(c)