Important banking question asked in IBPS/SBI Po and Clerk Exam

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 Hello,Bnakersherald Aspirant today we are discussing about some important banking question asked in various  exam. All of You know competition is increasing  day by day and getting job in banking sector one of the most toughest task in your life.All of you know banking sector is largest part in India. So guys, Easily get job in banking sector.we are providing some banking question in quiz format and also provide study material related to IBPS,SBI,RRB PO and Clerk exam.So  guys regularly visit  bankersherald.in website, this is very helpful for your preparation various exam like IBPS,SBI, RRB, PO and Clerk.

So here come up with set of banking question in quiz format in below:

1.Full form of “NPA” in banking sector?

     (a).National pension Asset

     (b).Non performing Asset

     (c). Non pension Asset

     (d). none of these

Answer(b)

2.In banking sector,M-banking facilities  being offered banking to  their customer, full form of M.

      (a).Marketing

      (b).Market

      (c).Member

      (d).mobile phone

Answer(d)

3.Which of the following is also know as a National Rural Employment Guarantee act ?

      (a).Mahathama Gandhi rural Employment Act

      (b).Rajiv Gandhi rural employment act

      (c).Indra Gandhi  rural employment act

      (d). None of these

Answer.(a)

4. Full form of “OECD” in banking sector?

      (a).Operation economic corporation development

      (b).Operation exchange core development

      (c).Organization for economic Co-operation and development

      (d). None of these

Answer.(c)

5. Headquarter of “Food and Agriculture Organization (FAO)”?

       (a).Genneva

       (b).Rome,Italy

       (c).Paris

       (d). France

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Answer.(b)

6.When was started Planning commission?

        (a).1934

        (b).1952

        (c).1951

        (d).1950

Answer.(d)

7.Stand for “MICR” in banking field?

        (a).Magnetic ink character recognition

        (b).Magnetic Ink core recognition

        (c).Magnetic ink core recommand

        (d).None of these

Answer.(a)

8.which of the following decided of bank rate?

        (a).Government of India

        (b).Reserve bank of India

        (c).Public sector Bank

        (d).State bank of India

Answer(b)

9.Which of the following is First bank established in India?

       (a).Bank of hindusthan

       (b).State bank of India

       (c).Punjab national bank

       (d).None of these

Answer.(a)

10.Which one of the following was used  of the appointment rangacharya committee?

       (a).Taxation of MSME sector

       (b).Taxation of Technology& science sector

       (c).Taxation of software development Center&IT sector

       (d).None of these

Answer.(c)

Banking Quiz and Answer

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

1.What is a Repo Rate?

(a).It is rate at which RBI sell government securities to bank

(b).It is rate at which bank borrow rupess from RBI

(c).It is rate at which RBI allows small loan in the Market

(d).None of these

Answer (b)

2.which of the following Public Sector Bank has the largest number of  branch branches in the foreign countries?

(a).Bank of Baroda

(b).Bank of India

(c).Punjab National Bank

(d). None of these

answer (a)

3.Which of the following cannot  be called as a Debt Instrument referred in Financial transactions?

(a).Certificate of deposit

(b).Bonds

(c).Stocks

(d).Loans

Answer (c)

4.Which of the following banks was inaugurated by mahatma Gandhi in 1919?

(a).bank of maharashtra

(b).Bank of baroda

(c).Union Bank of India

(d).None of these

5.The maximum amount of the total Revenue earned By the government of India comes from?

(a).Income tax

(b).customs Duty

(c).Excise Duty

(d).Value added Tax

Answer(c)

6.Which was the first Indian Bank to introduce credit card?

(a). state bank of india

(b). Punjab national bank

(c).Central Bank of India

(d.Union Bank of India

Answer(c)

7.After state bank of India ,Which of the following bank has largest number of office?

(a).Punjab national bank

(b).Union Bank of india

(c).Canara Bank

(d).United bank of India

Answer(a)

8.Which of the Following term used in banking field?

(a).Interest rate swap

(b).Input Device

(c).Zero hour

(d).Sedimentary

Answer(a)

9. FDI Refers to…?

(a).Fixed deposit Interest

(b).Fixed deposit investment

(c).Foreign Direct investment

(d).Future Development Investment

Answer(c)

10.Expand the EMI as used in banking/ finance sector?

(a). Easy monthly installment

(b).Equal monthly investment

(c).Equated monthly instalment

(d).None of these

Answer(c)