CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM- DAILY GK UPDATE 9 AND 10 JANUARY 2015

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Hello bankers herald reader, All of you know that current affairs part is mandatory in all of the competitive exam.so today we are discussing current affairs of national and international current update in question and answer format. Current affairs part is most important part in general studies paper as well as various exam like bank, railways, government exam etc.So friends we are sharing current affairs 9 and 10 January 2015, we are covered all of topic asked in bank exam like international update, national update, sports update, politics update etc.

current-affairs-500x500

 CURRENT AFFAIRS OF 9 AND 10 JANUARY MONTH 2015:

1.Which Novel ________on 8 Oscar awards winning film Slumdog Millionaire is based,was authored by Vikas Swarup?

Answer-Q &A

2.The Minimum age limit to become the governor of state in India?

Answer-35 years

3.Who was wrote Bangladesh’s nation anthem “Amar Shonar Bangla?

Answer-Rabindranath Tagore

4.The national motto of India “Satameva Jayte ” has been taken from which Upanishad ?

Answer-Mundaka

5.Who was appointed as new Prime minister of Sri lanka?

Answer-Ranil Wickramainghe

6.Recently which airline the first flew from Delhi to Mumbai today, over 6 decade after Tata Airline was rechristened as Air India and eventually nationalized in 1950s?

Answer-Vistara

7.Recently, Which movie nominated for BAFTA 2015 under non English best film category ?

Answer-The LunchBox

8. Book “The Indian Parliament -A Critical Appraisal” written by___________?

Answer-Sudha Pai and Avinash Kumar

9. Recently,Who has been launched the Delhi City’s first Public Bicycle sharing scheme on 8th January 2015?

Answer-Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)

10.What is name of the British hate preacher gets life imprisonment in United state on Jan 2015?

Answer-Abu Hamza

11.Name of the insurance company would soon insure about 1/3 of India’s population by partnering with prime minister’s Jan dhan Yojana ?

Answer-Life Insurance Corporation (LIC)

12.Recently Vibrant Gujarat Summit will be held in Gujarat from______ ?

Answer-11 to 13 January 2015 . Its seventh summit

13.Which Indian space agency is all set to launch IRNSS 1D in March this year and the agency has planed to seven satellites in IRNSS series to start India’s own navigation system?

Answer-ISRO

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

14.Recently, Government has been announced to continue subsidy on fertilizer , the government provides urea to farmer at a fixed subsidized MRP _____Per tone?

Answer-Rs,5360/-

15.Recently Government has decide January 13 to 17 was observed as across the districts in the country?

Answer-Water week

16.What is name of the winter storm  impacting the West Asia region with high wind speed bringing a bitter cold?

Answer-Huda

17.Recently RBI has been signed an information sharing agreement with banking and financial regulator FRB, OCC and FDIC . all of regulators  belong to which country?

Answer-US

18.Recently, Who was awarded as a state Preeminent Science an Technology Award 2014?

Answer-Chinese Physicist Yu Min

19.Name of the campaign by which UK has been launched for Collaboration with Indian Companies ?

Answer-Great Collaboration

20.Name of the American state is related to Controversial Keystone pipeline ?

Answer-Nebraska

21.Recently, Which company launched “Quikr Nxt “scheme the instant message , Online classified Company to provide seamless transactions between user ?

Answer-Quikr

22.Recently, Who has became highest scorer of India in Australia as he broke the record of Rahul Dravid?

Answer-Virat Kohli

23. Recently ,  which aircraft DRDO Successfully tested an advance electronic warfare suite  on 10 January  2015?

Answer-Tejas -PV1

24.Which day was celebrated as “World Hindi day “?

Answer-10 December

25.Recently , Which team won Border -Gavaskar  Trophy 2014-15 ?

Answer-Australia

26.Recently, President President Pranab Mukherjee approved the recommendation of governor  of state Imposed President rule in , Which State?

Answer-Jammu and Kashmir

27 Recently, Which country became having largest refugee population under UNHCR’s mandate as report released on 9th January 2015?

Answer-Syria

28.Who won Brisbane International Title 2014?

Answer-Maria Sharapova