Current Affairs for SBI IBPS PO and Clerk Exam 15, 16 January 2015-{Download PDF}

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 Current affairs for bank exam Janaury 2015:

Hello bankers herald readers , today we are talking about current affairs for various competitive exams like bank, SSC, railways and government exam etc. Firstly we are talking about, what is the importance of current affairs in the competitive exams these days and in our day to day general life?Many reasons are there like in these day current affairs question asked in any competitive exam. Current affairs plays very important role in any exam. But you know that, it is not only used in exam its use in our daily life because if we know about day to day current affairs it means we are updated day by day and we are enhancing our knowledge about our nation and world. If you read daily current affairs there is no need to read the whole newspaper.

Current affairs for bank exam daily gk update 15 and 16 January 2015:

current affairs, current affairs 2014, current affairs 2015, current affairs 2014 quiz, current affairs 2015 quiz, current affairs 2015 pdf, current affairs 2015 free download, current affairs 2015 in Hindi, current affairs 2015 books, Current affairs 2015 free download, current affairs 2015 free pdf, current affairs 2015 online test, current affairs question , current affairs Januar 2015 ,

 

So today we are providing current affairs of 15 and 16 January 2015 about nation and world. We can cover many topics are include like national news , international news, sports event, Indian state news, People in news, obituary , award and title, newly appointed, newly resigned, capital and currency, headquarters of national and international organizations and some important question etc. we hope, all of you have read our previous article about current affairs of 13 and 14 January 2015.

So friends , we are suggesting to all of bankers herald readers who wants a job in bank, SSC, railways and any other government organization please regularly  visit our site. We are providing bank exam study material like Marketing, general awareness, quantitative aptitude solved problem, reasoning study material, general English and banking knowledge etc.

CURRENT AFFAIRS FOR BANK EXAM:

CURRENT AFFAIRS OF 15 and 16 January 2015:

1.Who was appointed as new chief election commissioner of India?

Answer-H S Brahma

2.Which day was observed as Army day?

Answer- 15th January

3.Who was the first Indian commander in chief of the Indian Army?

Answer-K.M. Cariappa

4.Recently, Reserve bank of India(RBI) has changed Repo rate and Reverse Repo rate. What is the Repo Rate and Reverse Repo rate now?

Answer-Repo rate-7.75

               Reverse Repo rate- 6.75

5.Who was awarded by Sahtiya Akademi award 2014?

Answer-Prabhu Nath Dwivedi

6.Recently, World bank cut global economics forecast. How many Percent?

Answer- 3%

7.Recently , World bank has been decided assistance for building toilet in which indian state?

Answer-Chhattishgarh

8.Recently, Which bank has won MSME banking excellence Award 2014 on 14th January 2015?

Answer- UCO Bank

9.Recently, Which bank has launched Synd Mahila sakthi scheme for women on 14th January 2015?

Answer- Syndicate bank

10.Which Austrilian Cricketer has been announced retire for International Cricket on 14th January 2015?

Answer- Brett Lee

11.Through which states does the Ken River flow?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Answer-Madhya Pradesh and Uttar Pradesh

12.Recently, In news “Indian Paryaavarn Bhavan” Its India’s first zero energy building is located in which state?

Answer-New delhi

13.Recently, Who was won vyas samman award 2014?

Answer-Kamal Kishore goyanka

14.Name of the Indian person has selected for the social media person of the year 2014?

Answer-Amitabh Bachchan

15.Recently, Name of the IPS Officer has been Joined Bhartiya Janta Party on January 2015?

Answer- Kerin Bedi

16.Recently, name of the chairperson of central board of film Certification was resigned on 15 January 2015?

Answer-Leela Samson

17.Who was appointed as new  Haryana state brand ambassador on 15th January 2015?

Answer-Ramdev Baba

18.Recently, Name of the world’s first newest jetliner that took to the skies on 16 January 2015?

Answer- Airbus A350

19.What is full form of FCAT?

Answer-Film Certification Appellate Tribunal

20.Recently, Which of the state reccived national award 2014 for E-governor for the best districit level in the India?

Answer-Jammu and Kashmir

21.Name of the Britain’s infamous spacecraft it is the part of the European Space Agency’s Mars mission?

Answer-Beagle-2

22.Recently, Who was named as new Indian men’s football team coach?

Answer-Stephen Constantine

23.Recently, Who was won Sydney Double title 2015 on 15th January 2015?

Answer-Sania mirza and Bethanie Mattek-sands

CLICK HERE TO CHECK CURRENTAFFAIRS OF JANUARY MONTH 2015

CLICK HERE TO DOWNLOAD STUDY MATERIAL FOR BANK EXAM 

CLICK HERE TO DOWNLOAD BANK PREVIOUS YEAR PAPER/SAMPLE PAPER/MODEL PAPER

LATEST BANKING JOB

1 thought on “Current Affairs for SBI IBPS PO and Clerk Exam 15, 16 January 2015-{Download PDF}”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *